Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Joulu

Joulun ja uudenvuoden suosikkikukat kasvoivat L- ja XL-kokoon

Asetelmissa kulta yhdistyy kellertävään ja puuterin sävyihin – luvassa on myös rohkeaa väri-ilottelua

Mitä suurempi, sen parempi. Näin voisi luonnehtia yhtä joulun ja uudenvuoden kukkaloistoa kuvaavaa trendiä.

– Kukat ovat pysyneet aika lailla samoina, mutta niistä on tullut tosi paljon uusia lajikkeita. Kukintojen koko on näyttävä, L- ja XL-kokoa, sanoo Suomen Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Taina Hinskala.

Joulun peruskasveista joulutähti, amaryllis, jouluruusu, flamingonkukka ja ardisia on kaikki tuotu ekstrakokoon. Niissä on Hinskalan mukaan erikoisvärejä ja kerrannaisuutta, eli kukassa on terälehtiä huomattavasti luontaista enemmän.

Toisaalta asetelmiin haetaan arvokkaan kukan ja luonnonmateriaalin symbioosia.

– Kielot, sammalet, kävyt ja oksat toimivat tässä hyvin. Asetelmista tulee kauniita ja herkkiä.

Materiaaleista väritön ja värillinen lasi ovat suuressa suosiossa, Hinskala kertoo. Kukka-asetelmia voidaan tehdä lasivaaseihin tai pienempiin lasiastioihin, ja lisäksi näkyy paljon lasisia somisteita.

– Leikillisyyttä tulee puolestaan pastellivärisistä somisteista. Niissä näkyy vaaleanpunaista ja -sinistä, mintunvihreää ja turkoosia sekä kimalteisuutta.

Tutuista vuodenvaihteen kukista näkyy maailmalla lajikkeita, joiden kukinnoissa on ripsu- tai aaltoreunaa, pilkkuja ja raitoja. Hinskalan mukaan yksi nouseva teema ulkomailla on tropiikki. Joulun kukka-asetelmissa saatetaan hyödyntää vahvoja viidakon kasveja ja lehtiä, ja koristeissa näkyy flamingon ja kakadun kaltaisia lintuja. Suomessa tähän on toistaiseksi matkaa.

– Kimalleananas saattaa vielä näyttää poron vieressä vähän mielenkiintoiselta, Hinskala naurahtaa.

Neljä teemaa

Floristimestari ja yrittäjä Saija Sitolahti näkee vuodenvaihteen kukkatrendeissä ja värimaailmassa neljä selkeää teemaa. Yksi niistä on voimakkaat vihreät sävyt yhdistettynä vaikkapa hyasinttiin, amaryllikseen tai tulilatvaan.

– Voi olla erilaisia leikkohavuja ja toisaalta myös ruukkuhavukasveja, kuten huonekuusta ja sypressiä, Sitolahti kertoo.

Iso ja uudempi teema on kulta yhdistettynä ruskeaan, kellertävään ja vaalean puuterin sävyihin. Mukaan mahtuu myös persikan ja vaaleanpunaisen sävyjä.

– Valkoinen joulutähti on yleensä vähän kellertävä, joten se sopii erinomaisen hyvin kokonaisuuteen. Mukaan kuuluvat ehdottomasti myös kuivakukat eli kuivat lehdet ja ruskeat sävyt ja jopa höyhenet.

Sitolahti luonnehtii "luksusteemaksi" väri-ilotulitusta, joka rakennetaan esimerkiksi punaisen tai pinkin joulutähden tai atsalean ympärille.

– Värimaailmaan kuuluu pinkkiä, tummaa liilaa, punaista ja keltaista, voi olla turkoosiakin. Kyseessä on iloinen ja voimakas teema. Leikkokukista kokonaisuuteen sopivat esimerkiksi neilikka ja ruusu, ja nerine myös erinomaisesti.

Perinteikkäästä päästä on puolestaan huurteinen ja vaalea teema, johon kuuluu Sitolahden mukaan muun muassa eukalyptus ja valkoiset ruukkukasvit. On joukossa vähän sinistäkin.

– Sininen hyasintti, jouluruusu ja mehikasvit ovat sitä teemaa. Huurteiseen vaaleaan voisi yhdistää hopealanka-ruukkukasvia tai sinipiikkiputkea, joka on murretun sininen mutta vähän ohdakkeinen.

Floristimestarin mukaan maailmalla nousussa ovat koristeheinät, kuten pampaheinät, ja luonnonsävyiset höyhenet.

– Suomenkin luonnossa kasvaa saniainen, joka muuttuu syksyllä ruskeaksi. Sitä näkee esimerkiksi Ruotsissa todella paljon kaikessa, mitä tekevät siellä joulun aikaan.

Keskimääräinen joulukukkaostos on 50 euroa

Suomessa myydään vuosittain kukkia noin 500 miljoonan euron arvosta, josta joulusesongin (pikkujouluista loppiaiseen) osuus on viidennes

Suomalaisten kukkien osuus joulukukkatarjonnasta on noin puolet

Noin 80 prosenttia kotitalouksista hankkii jouluksi kukkia joko omaan kotiin tai joulutervehdykseksi

Rahallisesti mitattuna kotimaisista kukista myydään eniten joulutähteä, 10–15 miljoonalla eurolla

Hyasinttia myydään määrällisesti eniten: 2,5 miljoonaa ruukkua

Joulukukkia hankkivat kotitaloudet käyttävät ostoksiin noin 50 euroa

toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen, Kauppapuutarhaliitto
STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi