Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Viiden lapsen isä Jukka Ihalainen johtaa Lahden ensi- ja turvakotia, joka auttaa vuosittain kahtatuhatta perhettä

Lahden ensi- ja turvakodista saa apua välittömästi, ilman lähetettä tai maksuvelvollisuutta.

Lahden ensi- ja turvakotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen ja Jasmin. Jasmin on vastasyntyneenpainoinen, käsinvalmistettu nukke, jonka avulla ensikodissa harjoitellaan vauvanhoitoa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden ensi- ja turvakoti ry auttaa vuosittain noin kahtatuhatta perhettä. Toiminnan ytimessä on syntyvän elämän suojelu.

Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen kertoo yhdistyksen olevan kuin puu, jonka oksat edustavat ennaltaehkäisevää ja korjaavaa lapsuuden suojelu- ja turvallisuustyötä. Oksia on pitkälti toistakymmentä vauvaperhetyön, perheväkivalta- ja turvallisuustyön sekä eroauttamisen eri osa-alueisiin.

Uusi oksa on avopalveluyksikkö Jannika, jonka toiminta käynnistyi viime syksynä Launeenkatu 2:ssa.

– Vastaavaa Pidä kiinni -työtä Suomessa on tehty 20 vuotta, mutta nyt toiminta päästiin aloittamaan meillä. Lahden huumeongelma on todellinen ja vaatii monenlaisia toimia, Ihalainen sanoo.

Palvelu auttaa päihteiden kanssa kipuilevia vauva- ja taaperoperheitä.

– Apua saa jo raskausaikana. Lisäksi järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille vauvaperheiden päihdetyöhön liittyvää koulutusta.

Yksikkö nimettiin muusikko Jannika B:n mukaan. Jannika Wirtanen (o.s. Bergroth) haluaa olla tukemassa alueen lapsiperheitä ja päihdeongelmaisia vanhempia panoksellaan.

Toiminnan rahoittaa STEA (sosiaali- ja terveysalan avustusjärjestö) yhdessä Päijät-Hämeen kuntien kanssa.

Isänä viidelle lapselle

Lahden ensi- ja turvakotiyhdistyksen ensikoti aloitti Mustamäenkadulla vuonna 1952. Ympärivuorokautista tukea vauvaperheille tarjoava yksikkö toimii osoitteessa edelleen.

Ihalainen esittelee yksikön kodikkaanoloisia tiloja ja poseeraa kuvaajan pyynnöstä Jasmin sylissään. Jasmin on vastasyntyneenpainoinen, käsinvalmistettu nukke, jonka avulla harjoitellaan vauvanhoitoa. Toiminnanjohtaja on isoisä. Nyytin käsittely käy tottuneesti.

– Millainen isä olen, hän toistaa kysymyksen hiljaisuuden jälkeen ja naurahtaa.

– Isänä oleminen on ollut valtavan hienoa aikaa. Olen saanut olla isä viidelle lapselle, ja nyt olen valtavan kiitollinen, että saan olla isoisä.

Lahden ensi- ja turvakotiyhdistys on perustettu vuonna 1946. Jukka Ihalainen on johtanut yhdistystä vuodesta 2012. Kuva: Mirja Hussain

Työssään Ihalainen harvemmin vauvaa pitelee, mutta sanoo tekevänsä tarvittaessa monenmoista. Pientä nikkarointia varten tekijää ei tarvitse kaukaa etsiä.

– Puusepän alaa harkitsin nuorena toisena vaihtoehtona, kun lastensuojelualalle läksin. Ne hommat luontuvat edelleen.

Suuren osa työajastaan hän viettää yhdistyksen toimistolla Loviisankadulla.

– Tehtäväni on mahdollistaa ja tukea. Vastaan yhdistyksen rahoituksen hankinnasta, tiloista ja toimintaedellytyksistä sekä osaavan työvoiman värväyksestä.

Toimintoja pyritään lisäämään, kun tarvetta ilmenee, mutta kaikista toiminnoista ei tule pysyviä. Lahden ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen

Yhdistyksessä työskentelee 45 palkattua ja 70 vapaaehtoisia työntekijää. Jäseniä yhdistyksessä on noin 200.

Lahden ensi- ja turvakoti ry on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon lastensuojelujärjestö. Sen kulubudjetti on noin kolme miljoonaa euroa. Suunnilleen kolmasosa tuloista on STEA:n jakamia peliyhtiö Veikkauksen tuottoja. Jos Veikkauksen tulonjako tulevaisuudessa muuttuu, kuten on arveltu käyvän, se voi vaikuttaa myös ensi- ja turvakotiyhdistysten toimintaan.

– STEA:n raha on erittäin merkittävä meille. Toivon, että rahoitus voisi jatkua senkin jälkeen, jos Veikkauksen tuloutusta muutetaan, ettei toimintoja tarvitse lopettaa tai hyväksi havaittuja toimintamalleja särkeä, Ihalainen sanoo.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksiä, joita Suomessa on noin 30, rahoittavat valtio, kunnat ja kuntayhtymät sekä yritykset ja yksityiset lahjoittajat.

Turvakodeista, jotka tarjoavat suojaa lähisuhdeväkivaltaa kokeneille, valtio otti rahoitusvastuun vuoden 2015 alusta.

Kaikista toiminnoista ei tule pysyviä

Yhdistyksen toimintamuodot elävät avuntarpeen ja käytettävissä olevien resurssien mukaan.

– Toimintoja pyritään lisäämään, kun tarvetta ilmenee, mutta kaikista toiminnoista ei tule pysyviä.

Jukka Ihalainen ei työssään vauvoja hoida, mutta työn ulkopuolella hän on osallistunut vauvojen hoitoon isänä ja isoisänä. Kuva: Mirja Hussain

Ihalainen ottaa esimerkiksi Vanhempi vankilan portilla -hankkeen, joka päättyi vuodenvaihteessa jatkorahoituksen puutteessa.

– Jatkuvuuden turvaaminen on tärkeää, mutta siinä ei voi aina onnistua. Hanketyö on itsessään tärkeää, eikä missään nimessä vähempiarvoista. Se on kokeilevaa työtä, jossa voidaan testata esimerkiksi uusia toimintamalleja.

Lastensuojelutyötä tehdään julkisella, yksityisellä ja yhdistyssektorilla. Ihalainen näkee, että kaikkia tarvitaan.

– Yksityisellä puolella tehdään hyvää duunia varsinkin perhe- ja terapiatyössä, hän sanoo.

Ihalainen korostaa, että tekemisen pitää olla rehtiä ja avointa, vaikka palveluntuottajilla saattaa olla erilaisia tavoitteita.

– Suuren hoivapalveluyrityksen toimitusjohtajan sanoo yhtiönsä menevän sinne, missä on bisnes. Meidän yhdistys menee sinne, missä on tarve. Ne eivät kuitenkaan sulje tosiaan pois.

Ihalaisen mukaan Päijät-Hämeessä eri toimijoiden välinen yhteistyö toimii ja sitä voisi olla enemmänkin.

– Mieluusti näkisin jatkossa lasten ja perheiden kanssa toimivia yrityksiä laajemminkin mukana Päijät-Hämeessä palvelujen kehittämistyössä ja seudullisissa verkostoissa.

Yhdistyspohjaisten auttajien suurena valttina Lahden ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja pitää yksiköiden helppoa lähestyttävyyttä.

– Apu ja tuki pitää olla aina saatavilla. Se on meidän juttu. Apua, vähintään keskustelua, pitää olla saatavissa välittömästi ilman lähetettä tai maksuvelvollisuutta, Jukka Ihalainen sanoo.

Tämä juttu syntyi lukijan vinkistä. Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Jukka Ihalainen

Lahden ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja.

Koulutukseltaan sosiaalikasvattaja ja psykoterapeutti.

Syntynyt Lahdessa 1960. Asuu Anttilanmäellä talossa, jonne vastasyntyneenä kannettiin.

Vaimo Karin Ihalainen, viisi aikuista lasta, kaksi lastenlasta.

Harrastaa kuorolaulua ja korjausrakentamista.

Kuulunut Launeen seurakunnan seurakuntaneuvostoon ja ollut luottamustehtävissä Lahden seurakuntayhtymässä.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi