Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Onko kotonasi lelukaaos? Ammattijärjestäjä antaa vinkkejä lastenhuoneen siivoukseen

Lasten lelut ja niiden siivoaminen aiheuttavat usein perheissä kinaa. Usein ongelmana on lelujen suuri määrä. Kuva: Päivi Tuovinen

Monessa lapsiperheessä riidellään usein lattialle jätetyistä legoista ja muista lelukasoista. Ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo blogissaan, että lapsen on helpointa osallistua huoneensa järjestyksen ylläpitoon, kun siitä tehdään rutiini.

– Sopikaa, että huone järjestetään joka ilta. Kaikenlainen selkeys auttaa: rajaa esimerkiksi tietty alue, mikä huoneessa täytyy näkyä päivän päätteeksi, Holmström opastaa.

Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän ohjausta hän tarvitsee. Pienelle lapselle kannattaa antaa yksi siivousvinkki kerralla.

Joskus toimiva niksi on kuvakorttien käyttäminen. Tavaroille nimetään ensin paikat. Vaikka lapsi ei osaisi lukea, hän näkee kuvasta mihin palapelit ja muut lelut kuuluvat.

Sesonkiajattelua leluillekin

Epäjärjestyksen lisäksi tavallinen ongelma on lelujen suuri määrä. Jos lastenhuone pursuaa leluja, on epätodennäköistä, että huone pysyy järjestyksessä.

– Myös lelujen kanssa voi toimia kuin sesonkivaatteiden kanssa. Ne lelut, joilla lapsi ei ole vähään aikaan leikkinyt voi nostaa varastoon tai kaappiin. Kun esillä on tarpeeksi vähän leluja, siivoaminen on mieluisampaa, Holmström sanoo.

Lapselle on hyvä opettaa myös luopumista. Yksi sisään kaksi ulos -periaate on hyvä oppia jo pienenä.

– Uusia leluja voi saada vain vanhoista luopumalla. Motivoi lasta esimerkiksi taskurahojen tienaamisella, jos viette tavaroita kirpputorille, Holmström kirjoittaa.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi