Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Ihanaa näpertämistä ja lasten kanssa leipomista – hollolalaisen Pauliina Liinavirran jouluperinteisiin kuuluu piparkakkutalo, jolla on tarina

Viime vuonna piparileivonnan SM-kisojen finaalissa kilpaillut perheenäiti teki tänä vuonna tyttäriensä kanssa pinkkien satubambien unelmatalon.

Pauliina Liinavirta nauttii kaikenlaisesta leipomisesta. Piparkakkutalon tekemiseen osallistuu usein myös perheen tyttäret. Kuva: Mirja Hussain

Pauliina Liinavirran keit­tiön pöytätasoilta näkee, että nyt ollaan viimeistelemässä piparkakkutaloa. Pikkuruiset koristehelmet ovat siististi erivärisissä purkeissa, leivinpaperilla on vaaleanpunaisella pikeerillä koristeltuja piparkakkukuusia ja -eläimiä ja keskellä pöytää komeilee edellisenä iltana kokoon kasattu valkoinen talo, jonka ikkunoista näkyy säihkyvää valoa.

– Tämän talon nimeksi taitaa tulla Pinkkien satubambien unelmatalo, Liinavirta suunnittelee talon koristeita viimeistellessään.

Hän muistelee innostuneensa hyvissä ajoin ennen joulua valmistuvista piparkakkutaloista perheen esikoisen ollessa vauva. Sen jälkeen hän on tehnyt joka vuosi erilaisen rakennuksen. Yleensä niihin on liittynyt jokin tarina.

Koristelu on pikkutarkkaa puuhaa. Tässä tehdään bambille silmäripsiä. Kuva: Mirja Hussain

– Ideat taloihin ovat tulleet monesta paikasta. Kerran tein piparkakkuhuussin ja viime vuonna teimme tyttären kanssa ihanan karkkikaupan. Aika usein näen jotakin kivaa sosiaalisen median palstoilla. En koskaan kopioi mitään suoraan vaan imen vaikutteita ja saan malleja pieniin yksityiskohtiin, Liinavirta kertoo.

Perhe äänestää, mikä talo tehdään

Piparkakkutalojen väsääminen ei ole Liinavirran perheessä pelkästään äidin projekti. Tyttäret osallistuvat usein innokkaasti ideointiin ja koristeluun. Miesväkeäkin asia kiinnostaa niin paljon, että he kyselevät ennakkoon, millainen talo on tänä vuonna tulossa.

Viime vuonna piparileivonnan SM-kisojen finaaliin päässyt Pauliina Liinavirta nauttii leipomisesta erityisesti lastensa kanssa. Kuva: Mirja Hussain

– Aika usein olen järjestänyt muutamasta piparkakkutalovaihtoehdoista äänestyksen perheen kesken, Liinavirta sanoo.

Mallin valinnan jälkeen Liinavirta aloittaa talon hahmottelun piirtämällä. Hän tekee omat kaavat viivoittimen kanssa, jotta mittasuhteista tulee oikeanlaiset. Kun piparkakkutaloksi tehtiin pienoismalli omasta talosta viisi vuotta sitten, Liinavirta kaivoi esiin kuvat talon julkisivusta ja teki piparkakkutalon mahdollisimman tarkkaan piirustusten mukaan. Aivan lopussa hän huomasi, että piparkakkutalon takapihalta puuttui jotakin oleellista: palju.

– Se oli pakko saada mukaan. Tein paljun rungon tummasta suklaasta ja veden sinisestä elintarvikeväristä. Pojan toiveesta olen joskus tehnyt myös Star Wars -henkisen talon.

Kädet täristen finaalissa

Vuosi sitten Liinavirta pääsi näyttämään leivontataitojaan piparileivonnan SM-kisoissa Lempäälässä. Kilpailijat lähettivät ensin kuvia omista piparkakkutaloistaan avoimeen kisaan, josta finaaliin valittiin viisi parasta yleisöäänien ja tuomariston kommenttien perusteella.

Tämänvuotisen piparkakkutalon pihalla on vaaleanpunaisia kuusia. Kuva: Mirja Hussain

– Finaali oli todella jännittävä, koska leivoimme tiukassa aikataulussa yleisön ja tuomariston edessä. En tiennytkään, että kädet voivat täristä leipoessa niin paljon, Liinavirta muistelee.

Lue myös: Ihan pipariksi meni – katso lukijoiden kuvat
 

Kisassa Liinavirta teki työn, jossa näkyi hänen polkujuoksuharrastuksensa ja paljon geometrisiä kuvioita. Kokemuksen lisäksi matkaan tarttui muutamia hyviä vinkkejä.

Esimerkiksi tänä vuonna hän on tehnyt piparkakkutalonsa ikkunalasit kondiittorin sokerista, kuten kisan voittaja teki. Ennen Liinavirran piparkakkutalojen ikkunat oli tehty tikkarista.

Pauliina Liinavirta kysyy usein lapsiltaan, millaisen piparkakkutalon he haluavat. Tällä kertaa tehtiin pinkkien bambien satu-unelmatalo. Kuva: Mirja Hussain

Hyvältä maistuva koriste

Vaikka piparkakkutalojen suunnitteluun ja koristeluun voisi Liinavirran mukaan upottaa loputtomasti aikaa, tärkeintä on yhdessäolo lasten kanssa.

– On aivan ihanaa, kun tyttäret välillä innostuvat asettelemaan pieniä koristeita ja samalla kehittelevät talolle tarinaa. Siitä tulee mukava, jouluinen fiilis. Minulle kaikenlainen leipominen ja ­ruuanlaitto on latautumista, josta nautin suunnattomasti, omaa ruoka-aiheista blogia pitävä nainen kertoo.

Piparkakkutalon sisään voi virittää ledvalot. Kuva: Mirja Hussain

Liinavirran mukaan jokainen saa tehdä ihan millaisia piparkakkutaloja haluaa, eikä hänellä ole mitään suosikkityyliä. Usein perhe toivoo taloon paljon karkkia, jotta talo myös maistuisi hyvältä.

Liinavirran kotona perinteisiin kuuluu myös se, että pian joulun jälkeen joku perheenjäsen saa iskeä piparkakkutalon palasiksi ja sitten herkutellaan yhdessä.

Piparkakkutaloa ei kannata yrittää tehdä yhdessä illassa. Osan koristeista voi tehdä jo edellisenä päivänä. Kuva: Mirja Hussain
Piparkakkutalon oven yläpuolelle tuli tällä kertaakin kranssi ja paljon koristeita. Kuva: Mirja Hussain
Koristeluun voisi upottaa loputtomasti aikaa. Kuva: Mirja Hussain
Piparkakkutalo

Pauliinan vinkkejä

Tee piparkakkutalo useana päivänä. Kaavojen tekemiseen ja leipomiseen kannattaa varata yksi ilta, kokoamiseen ja koristeluun ainakin yksi ilta.

Muista koristella seinät. Anna koristeiden kuivua ennen talon pystyttämistä.

Käytä taikinaa, jonka tiedät pysyvän leikkaamassasi muodossa paistaessa.

Taikinan hukkapaloja voi hyödyntää rakenteiden tukina esimerkiksi pieninä kolmioina.

Hyväksy epätäydellisyys. Kaikkien koristeiden ei tarvitse olla siistissä rivissä tai saman sävyisiä.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi