Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Vertaiskahvitteluun mahtuisi paljon lisää vanhempia - seuraava kokoontuminen Perhetilkussa torstaina

Lahden seudun kehitysvammaisten tuki ry on järjestänyt kerran kuussa pidettäviä erityislasten ja -nuorten vanhemmille suunnattuja vertaiskahvitteluhetkiä reilun vuoden ajan. Vapaamuotoista vertaistukea tarjoava ryhmä aloitettiin parin vanhemman omasta innostuksesta. Ryhmää oli myös kyselty yhdistykseltä.

– Kahvipöydässä on puhuttu esimerkiksi päivähoidosta, koulusta ja vanhemmuudesta. Mitä haastavampaa lapsen tai nuorten hoito on, sitä vähemmän vanhemmilla on tukea. Tapaamisissa kuullaan toisten vanhempien arjesta ja kuinka he ovat kuormittavista tilanteista selvinneet, yhdistyksen toiminnanjohtaja Niina Töyrylä sanoo.

Ryhmään ei ole osallistunut kovin montaa vanhempaa, ja siksi toiminnan jatkuminen on vielä auki. Ryhmälle etsitään myös uusia vetäjiä.

Iloa ja vinkkejä toisten kokemuksista

Yksi kahvitteluryhmään säännöllisesti osallistuneista vanhemmista on lahtelainen Mika Järvelä, jolla on tänä vuonna 18 vuotta täyttänyt kehitysvammainen lapsi. Hän on ollut välillä ihmeissään, miksi ryhmään on tullut niin vähän osallistujia.

– Moni on sanonut, että olisi mukavaa, jos olisi tällainen vertaisporukka. Osallistuminen on silti ollut hyvin pientä. Aktiivisia on ollut vain kourallinen. Sama ilmiö taitaa olla kaikessa vapaaehtoisessa toiminnassa, Järvelä kertoo.

Järvelä sanoo ymmärtävänsä, että aihe voi olla joillekin erityislasten ja -nuorten vanhemmille arka. Toiset tykkäävät puhua vaikeammista asioista vain lähimpien ihmisten kanssa.

Toisaalta Järvelä toteaa, että usein erityislapsen vanhemmuus on ryhmässä ainoa yhdistävä tekijä eikä sen takia välttämättä synny syvällisempiä tuttavuussuhteita.

– Olemme vaimon kanssa olleet paikalla kertomassa omista kokemuksistamme. Toivon, että niistä on ollut muille iloa ja vinkkejä, Järvelä sanoo.

Kaikille avoin tilaisuus

Vanhemmille tarkoitettuun kahvitteluryhmään osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä, joten ryhmät ovat kaikille avoimia. Kokoontumispaikka on Lahdessa Kauppakadulla sijaitseva Perhetilkku.

– Päädyimme Perhetilkkuun, ettei paikalle tulo aiheuta kenellekään leimautumista. Perhetilkkuhan on tarkoitettu kaikille lapsiperheille, Niina Töyrylä sanoo.

Lahden yhdistyksellä on ollut vuosia myös toinen vanhempien ryhmä, jota nykyään kutsutaan muhuksi eli mummoryhmäksi, koska jäseninä on eläkkeellä olevia aikuisten kehitysvammaisten vanhempia. Ryhmä aloitti toiminnan, kun jäsenten lapset olivat pieniä.

Vertaiskahvittelut torstaina klo 17.30–19 Perhetilkussa, Kauppakatu 7, Lahti

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi