Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

"Miksi varhaiskasvatuksen tilanteeseen ei havahduta", ihmettelee Vauvahoiva-yrityksen perustanut Vääksystä kotoisin oleva Erika Broder

Erika Broder irtisanoutui työstään päiväkodissa. Hän on huolissaan varhaiskasvatuksen kiristetyistä resursseista. Nyt hän käy hoitamassa vauvoja asiakkaiden kotona.

Asikkalassa syntynyt Erika Broder asuu nykyään Helsingissä. Hän kokee, että varhaiskasvattajien tehtävä on saada lapsi loistamaan ja iloitsemaan itsestään. Amanda-vauva asuu samassa kerrostalossa ja tuli kylään Broderin luokse. Kuva: Juha Peurala

"Vakuutan, että tällä alalla jokainen yrittää parhaansa ja Suomi on täynnä täyttä syliä ja sydäntä olevia kasvattajia, jotka tosissaan tahtovat katsoa lapsia silmiin... Koen, että varhaiskasvattajien tehtävä on saada lapsi loistamaan ja iloitsemaan itsestään. Tällä menolla emme pysty siihen niin hyvin kuin voisimme. Esimerkiksi OECD on muun muassa arvioinut, että jokainen euro, joka laitetaan laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, tulee seitsenkertaisesti takaisin yhteiskunnalle. En vaan voi ymmärtää, miksi tilannetta ei oteta vakavasti."

Teksti on osa varhaiskasvatuksen opettajana työskennelleen Erika Broderin päivitystä sosiaalisessa mediassa. Hän irtisanoutui viime vuonna vakituisesta työstään päiväkodissa. Sen jälkeen hän kirjoitti sosiaaliseen mediaan päivityksen, jossa kertoi syyt ratkaisuunsa.

Hän ei kyennyt enää tekemään rakastamaansa työtä haluamallaan tavalla, koska varhaiskasvatuksen resursseja ajetaan koko ajan tiukemmalle.

Työvoimatilanne kävi sietämättömäksi

Arjen todellisuus oli säälimätön. Päiväkodin poikkeustilanteet olivat enemmän sääntö kuin poikkeus. Pienikin muutos, vaikkapa henkilökunnan sairastaminen, sai pakan sekaisin. Ja henkilökunta sairasti paljon.

Vaatimukset kasvoivat, mutta resursseja kiristettiin. Lapsille tai heidän vanhemmilleen ei ollut Broderin mielestä riittävästi aikaa.

– Myös ovensuukeskustelut venyivät, koska olisin halunnut jutella vanhempien kanssa ja tutustua perheisiin paljon enemmän kuin työssä oikeasti ehti, Broder sanoo.

– Mistään pitkistä retkistä tai ylimääräisestä ei tarvinnut haaveilla, kun päivittäin yritti selviytyä perustyöstä.

Broderilla on kokemusta päiväkodissa työskentelystä Helsingin lisäksi Jyväskylästä, jossa hän asui muutaman vuoden.

– Kirjoitin päivitykseni syyllistämättä ketään. Jyväskylässäkin työvoimapula tuli vastaan, mutta Helsingissä se näkyi ihan uudessa mittakaavassa. Kun päiväkotia pyöritetään vajaalla, siitä kärsivät kaikki, etenkin lapset.

Broderin mielestä on käsittämätöntä, miksi varhaiskasvatuksen tilanteeseen ei havahduta.

Erika Broder sanoo, että on jokaisen työpäivän jälkeen onnellinen, kun saa antaa kaikkensa. Samassa kerrostalossa asuva Amanda-vauva on tuttu Broderin ohjaamista vauvailloista. Kuva: Juha Peurala

Päiväkodista lähdettyään Broder pääsi sosiaaliohjaajaksi Helsingin kaupungille ja leikkipuistotoimintaan. Aamupäivällä hän teki töitä kotihoidossa olevien pikkulasten ja iltapäivällä koululaisten parissa.

Töiden lomassa Broder muhitteli ajatusta yrittäjyydestä ja oman toiminimen perustamisesta. Oman työnsä saisi suunnitella ja toteuttaa haluamallaan tavalla.

– Tuntui isolta möntiltä jättää työ. Minulla oli kuitenkin selvä visio, mitä haluan tehdä. Se helpotti suunnittelua.

Hoitaja menee vauvan kotiin

Erika Broderin yritysidea on tarjota vauvanhoitopalveluja vanhemmille, jotka eivät halua viedä lasta vielä päivähoitoon, mutta haluavat yhdistää uransa ja vauva-ajan jouhevasti.

Broder menee hoitamaan vauvaa asiakkaan kotiin. Yritystä miettiessään hän oli kysellyt asiaa ja kävi ilmi, että vanhemmat kaipasivat hoitajaa, joka tulee kotiin. Broder arveli, että etenkin yrittäjät ovat asiakasryhmä, joka hyötyisi tämänkaltaisesta palvelusta.

– He ovat vielä kotona vauvan kanssa mutta haluavat kenties tehdä samalla töitä.

Broderin mielestä hoitajan täytyy olla tuttu ja turvallinen henkilö. Jos kyse on useammasta kerrasta tai säännöllisestä tarpeesta, hoitaja käy perheen luona ensin tutustumiskäynnillä.

– Tämä on pyörähtänyt käyntiin hyvin. Olen saanut muutamia asiakkaita. Noin puolet on yrittäjiä ja puolet vanhempia, jotka tarvitsevat apua vauvanhoitoon muuten. On ollut sekä yksittäisiä keikkoja että säännöllistä tarvetta. Tuntuu, että moni on valmis panostamaan laadukkaaseen hoitoon. Toivon ja uskon, että saan elätettyä tällä itseni jatkossakin.

Tällä hetkellä Broderilla on työlleen hyvin aikaa, sillä hän lopetti viime vuonna aktiivisen cheerleader-kilpauransa voitettuaan SM-hopeaa joukkueensa kanssa.

– Kilpaillessa aikaa meni valtavasti siihen keskittymiseen.

Erika Broder on aina pitänyt vauvoista ja tottui hoitamaan nuorempia sisaruksiaan jo teini-ikäisenä. Kuva: Juha Peurala

Erika Broder juttelee kuvauspäivänä kahdeksankuiselle Amandalle, joka on tullut käymään. Amanda ei ole hoitolapsi vaan tuttu lapsi samasta kerrostalosta Laajasalossa. Amanda käy äitinsä kanssa Broderin ohjaamissa vauvailloissa. Niissä käy muutamia alueen vauvaperheitä.

– Ajattelin, miten moni on yksin vauvan kanssa samojen seinien sisällä. Päivät voivat olla pitkiä, kun puoliso on töissä, eikä vauva oikein vielä vastaile. Tällaisissa tapaamisissa on mahdollisuus yhdessäoloon ja vertaistukeen. Meillä on kerrostalossa hieno kerhohuone, jota voimme käyttää, Broder kertoo.

Lähipiiri kannusti muutoksessa

Yrittäjyys on Broderille uutta, joten opeteltavaa riittää. Lähipiiri on kannustanut Broderia elämänmuutoksessa.

– He ovat auttaneet ja sanoneet, että wow, miten rohkeaa. Kotikylältä Vääksystä on myös tullut ihmisiltä, muun muassa vanhoilta opettajilta tsemppausta.

Mutta on Broder kuullut toisenlaisiakin kommentteja joiltakin ihmisiltä: "Hirveät riskit", "en uskaltaisi".

– Itse olen jokaisen työpäivän jälkeen onnellinen, kun saan antaa tässä kaikkeni. Päiväkodissa tuntui siltä, että syli ei koskaan riitä.

Erika Broderin Vauvahoiva-yrityksen kohderyhmää ovat esimerkiksi yrittäjät, jotka kaipaisivat vauvanhoitoapua. Kuva: Juha Peurala

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Erika Broder

Syntynyt Asikkalassa.

Asuu Helsingissä avopuolisonsa kanssa.

Sosionomi, varhaiskasvatuksen opettaja ja imetysohjaaja.

Valmistuu tänä vuonna Kiikku-vauvaperhetyöntekijäksi Helsingin Metropoliasta.

Työskennellyt Keski-Suomen Ensi- ja turvakodilla vauvahoitajana, päiväkodeissa Jyväskylässä ja Helsingissä sekä sosiaaliohjaajana Helsingin kaupungilla.

Perusti Vauvahoiva-yrityksen syksyllä 2019.

Harrastaa urheilua, esimerkiksi cheerleadingia, lenkkeilyä ja kuntosalia. Lopetti kilpacheerleadingin viime vuonna.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi