Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Vuoden nuori muotoilija Laura Väre on Lahden Muotsikan kasvatteja – uusi työ on Ristomatti Ratian muotoilutoimistossa

Laura Väre halusi lapsena kuvataiteilijaksi. Edes lukihäiriö ei haitannut päämäärään pääsyä, ja Väre löysi oman polkunsa.

Vuoden nuori muotoilija Laura Väre haluaa luoda kauniita ja käytännöllisiä tuotteita, joita voi käyttää pitkään. Kuva: Sami Kuusivirta

Vuoden nuori muotoilija Laura Väre elää unelmaansa. Jo lapsena hänellä oli haave luovasta alasta ja tulevaisuudessa siinsi kuvataiteilijan ammatti.

Keväällä Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi valmistunut 30-vuotias muotoilijalupaus palkittiin heti perään syksyllä Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinnolla, josta hän on kiitollinen ja otettu.

– Ajoitus ei olisi voinut olla parempi, sanoo Laura Väre ja näyttää syystäkin tyytyväiseltä.

Muotoilijoita on paljon ja alan kilpailu kovaa, joten näkyvyyttä tarvitaan. Väreen palkintonäyttely Lokal+ -galleriassa oli osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

Laura Väreen työt ovat monipuolisia sisustuksen perustuotteita, kuten kalusteita, naulakoita ja valaisimia. Usein niihin on kätketty myös huumoria ja muistoja, kuten Donut-kynttilänjalka ja Hide-varjostimeen taltioidut muistot mummolan hapsuvarjostimesta. Väre suunnittelee kauniita arjen käyttöesineitä estetiikka ja ekologisuus mielessään.

Palkinnon myötä Laura Väre sai vahvistusta valintoihinsa, joita oli matkan varrella tehnyt. Aina oma usko ei ollut yhtä vahvaa. Vaikka hän oli tiennyt haluavansa taiteelliselle alalle, niin opintopolku ei ollut kaikkein tavanomaisin.

Ensin metalliartesaanin koulutus

Vankan perustan tulevalle uralle Laura Väre sai käytyään lapsena 12 vuotta kuvataidekoulua ja vanhempien vahvasta tuesta. Laura opiskeli määrätietoisesti, vaikka lukihäiriön vuoksi hän ei käynyt lukiota, vaan päätyi ammattikorkeakouluun Nummelaan, josta valmistui metalliartesaaniksi. Välivuosi Kanneljärven Opiston taidelinjalla vahvisti suunnan muotoilijaksi.

– Siellä suositeltiin Lahden Muotoiluinstituuttia ja kerrottiin, että opetustyyli voisi sopia minulle, Väre kertoo.

– Vuosi Kanneljärvellä oli muutenkin antoisa. Siellä opiskelin laajasti taideaineita, kuten piirustusta, maalausta, värioppia, taidehistoriaa, kuvanveistoa, valokuvausta sekä kuvankäsittelyä ja videokuvausta. Samalla valmistauduin Muotoiluinstituutin pääsykokeisiin ja tein huolella vaadittavat ennakkotehtävät.

Laura Väre on saanut vanhemmiltaan vahvan tuen alavalinnalleen. Kuva: Sami Kuusivirta

Vielä tässä vaiheessa usko omaan osaamiseen ei ollut niin vahva, että Väre olisi uskaltanut laittaa hakupapereihin Muotoiluinstituutin ensimmäiseksi vaihtoehdoksi, vaan vasta kolmanneksi. Pääsykoehaastattelussa kalustemuotoilun vastuuopettaja Harri Kalliomäki oli kertonut, että jos menee muihin pääsykokeisiin, ja jos paikan saa, se on otettava vastaan.

– Onneksi Muotoiluinstituutin pääsykokeet olivat ensimmäisenä ja asia tuli esiin, Laura Väre kertoo.

– Kerroin Harrille, että tänne minä oikeasti haluan ja jätin luonnollisesti osallistumatta muiden oppilaitosten pääsykokeisiin. Näin määrätietoinen valmistautuminen unelmien ammattiin oli taas askeleen lähempänä.

Uusi työ Ristomatti Ratian toimistossa

Mestareiden oppiin Laura Väre hakeutui jo opiskeluaikana. Käytännön oppia hän sai työskentelemällä muun muassa Tapio Anttilan ja Mikko Laakkosen muotoilutoimistoissa opintojensa ohessa.

– Muutama vuosi sitten istuin Muotoilugaalassa Ristomatti Ratian vieressä, joka pyysi omaan muotoilutoimistoonsa töihin, Laura Väre kertoo.

Kanneljärvellä suositeltiin Lahden Muotoiluinstituuttia. muotoilija Laura Väre

– Asia jäi sillä kertaa, mutta konkretisoitui tänä syksynä. Olen juuri aloittanut työskentelyn muotoilijana Muotoilutoimisto RATIA:lla, oman suunnittelutyön lisäksi.

Omien siipien kantavuutta on vahvistanut palkintojen lisäksi vanhemmilta kollegoilta saatu oppi ja oman perheen vankkumaton kannustus. Oma yrityskin on ollut jo viisi vuotta.

Matkan varrella on tullut kilpailumenestystä

Maailma kutsuu muotoilijoita, sillä muotoilu on ala, jossa toimitaan globaalisti. Arvostetut muotoilupalkinnot poikivat kutsuja muihin kilpailuihin sekä alan näyttelyihin ja messuille.

Laura Väre on osallistunut ahkerasti alan kilpailuihin, useissa päästen finaaliin. Viime keväänä Milanon kansainvälisten huonekalumessujen nuorten suunnittelijoiden Satellite -osastolla oli Alestalo X Judin X Väre -kokoonpano, johon kuuluvat Väreen lisäksi suunnittelijakollegat Lassi Alestalo ja Henri Judin.

Vuoden nuori muotoilija -palkinnon myötä Laura Väre sai kutsun Kiinaan, Chengduun. Lounais-Kiinaan, Tiibetin rajalle 8.–11.11. järjestettävään Chengdu Creativity & Design Week -tapahtumaan Laura Väre matkusti marraskuun alussa, tuotteet matkalaukussaan. Mukaan lähti kollega Henri Judin. Kiinassa heillä on oma messuosasto ja luentoja.

Tulevaisuuden lupauksella on vientiä. Tammikuussa Väre suuntaa Ranskaan, Suomen Ranskan instituuttiin avaamaan palkintonäyttelyä ja sen jälkeen vielä Maison & Objet -messuille inspiroitumaan.

Lahden Muotoiluinstituutissa kalustemuotoilua opiskellut Väre kävi tutustumassa ensimmäistä kertaa Muotsikan uusiin tiloihin. Kuva: Sami Kuusivirta

Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinto on perustettu vuonna 2000 ja se jaettiin tänä vuonna 18. kerran. 5000 euron rahapalkinnon lisäksi vuosina 2018–2020 siihen kuuluu Suomen Ranskan instituutin IF Studios -vierailuohjelma Pariisissa. IF Studios -vierailuohjelma tukee suomalaisten taiteilijoiden, kuraattoreiden ja muiden luovien alojen tekijöiden kansainvälistymistä Ranskassa. Institut Finlandais'n vuosi 2020 käynnistyy Laura Väreen palkintonäyttelyllä Pariisissa 17.1.–28.3.2020.

Laura Väre saapui kuvattavaksi entiseen opinahjoonsa Muotoiluinstituuttiin, jonka uusissa tiloissa Mukkulassa hän ei ollut vielä käynytkään, mutta opiskelukavereiden kanssa pidetään säännöllisesti yhteyttä. Käytävällä joku tunnistaa Lauran ja huikkaa hänen peräänsä. Päivän päätteeksi Laura jatkaa kurssitapaamiseen.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Laura Väre

30-vuotias, syntynyt Lohjalla.

Asuu puolisonsa Joonan ja chihuahua Iivon kanssa Helsingin Harjussa.

Opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa kalustemuotoilijaksi ja valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi, TaM.

Sai Design Forum Finlandin Vuoden nuori muotoilija -palkinnon 2019.

Tulee mielellään Lahteen kurssitapaamisiin.

Maija-Riitta Mustonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi