Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Alakoulussa lahtelainen Johanna päätti, ettei osallistuisi enää ikinä liikuntatunnille - yli 30 vuotta myöhemmin hän perusti Lahteen oman kuntosalin

Fitness-maailma voi joskus näyttäytyä kovana ja ulkonäkökeskeisenä, mutta lahtelainen valmentaja Johanna Koskinen tietää, että treenattu ulkomuoto ei kerro ihmisestä kaikkea. Hän avasi Lahteen naisten liikuntakeskuksen.

Johanna Koskisen haaveena on kehittää liikuntavalmennusta yhä kokonaisvaltaisemmaksi ja yksilöllisemmäksi. ”Saan rinnalleni toiseksi valmentajaksi Pepita Ravantin”, hän kertoo. Kuva: Sami Kuusivirta

Tämä oli tässä, päätti kakkosluokkalainen Johanna Koskinen kouvolalaisella hiihtoladulla noin vuonna 1984.

Toinen suksi oli irronnut jalasta ja karannut metsään. Sillä välin luokkakaverit hiihtivät koulun hiihtokilpailussa maaliin yksi toisensa perään.

Johanna päätti, ettei osallistuisi liikuntatunnille enää ikinä. Sen päätöksen hän jääräpäisesti piti, vaikka oli muutoin kiltti ja arka tyttö. Liikuntanumero oli aina armoviitonen koulutodistuksessa, jossa muutoin komeilivat ysit ja kympit.

Johanna Koskinen on päätynyt fitness- ja kuntoilualalle monen mutkan kautta. Kuva: Sami Kuusivirta

Tätä taustaa vasten on mainiota avata ovi uutuuttaan kiiltävälle kuntosalille, jonka Johanna Koskinen avopuolisoineen on perustanut. Koskinen tulee ovelle vastaan, ja hänen trimmatusta olemuksestaan näkee, että liikuntaa ei ole vältelty.

– Kolmeen kuukauteen en tosin ole ehtinyt treenata, kiitos yrittäjyyden, Koskinen nauraa.

”Tilaisuus tuli, halusin tarttua siihen” -lause toistuu useita kertoja, kun Koskinen juttelee vaiheistaan. Viimeisin tilaisuus koitti, kun Zenana-kuntosalin tilat Lahden keskustassa tulivat myyntiin.

– Tämä ei tunnu hypyltä tyhjän päälle, vaan luontevalta jatkumolta, Koskinen sanoo.

Tiloihin remontoitu uusi Wellnex Gym on naisten liikuntakeskus. Koskinen toteaa, että naisten saleille on tarvetta, mutta ne eivät aina ole laadullisesti erottuneet edukseen.

– Kuin ajateltaisiin, että naisille riittää vähempi, hän ihmettelee.

– Laitteistomme soveltuu vaativaan, tavoitteelliseen harjoitteluun.

Vaikeista kotioloista pois ja ratsastustallille

Alakoululainen liikunnanvihaaja-Johanna olisi varmasti yllättynyt kuullessaan, että aikuisena hänestä tulisi menestynyt body fitness -urheilija, personal trainer ja kilpavalmentaja, jonka valmennettavat ovat yltäneet MM-menestykseen asti. Merkit eivät varsinaisesti viitanneet tähän suuntaan. Koskinen oli kiinnostunut taiteesta, historiasta, lukemisesta ja piirtämisestä – asioista, joita saattoi tehdä yksin.

Kilpaileminen ei sytyttänyt Johanna Koskista. Ura sai uuden suunnan valmentamisesta. Kuva: Sami Kuusivirta

Jotta liikunnasta muodostui hänelle elämäntapa ja ”paras työ ikinä”, monen asian piti loksahtaa kohdalleen.

Ensinnäkin Koskisen täytyi päästä kotoa pois. Lapsuuden perheen olosuhteet olivat vaikeat. Hän jäi vaille tukea ja rohkaisua.

– Poislähtö oli ainoa vaihtoehto, hän sanoo.

Se tapahtui 16-vuotiaana. Koskinen alkoi käydä kouvolalaisella ratsastustallilla ja huomasi, että siellä hän sai ensi kertaa tuekseen perheenomaisen yhteisön.

– Ymmärsin, että elämä on lyhyt, ja että tilaisuuteen täytyy siksi tarttua, hän sanoo.

Hän muutti asumaan talleille ja maksoi asumisen työllään. Hän sai pian vastuullisia tehtäviä ratsastuksenohjaajana ja suoritti koulun loppuun etänä.

– Siitä lähtien olen pärjännyt täysin omillani, tehnyt kaikenlaisia töitä ja sitten päätynyt monen mutkan kautta alalle, jota rakastan.

Harjoitteluun tuli ammattimainen ote

Tilaisuuteen tarttumisen taito päti myös vuonna 2011, kun Koskiselle tarjottiin kuntosalilla täyttä sponsorisopimusta body fitness -urheilijana.

Salille hän oli mennyt sattumalta 17-vuotiaana, ja treenaamiseen oli alusta asti tullut ammattimainen ote. Laji haukkasi yhä suuremman osuuden vapaa-ajasta ja muuttui lopulta työksi.

Pikkuhiljaa olen oppinut arvostamaan myös itseäni . Personal trainer Johanna Koskinen

Body fitness sopi Koskisen ominaisuuksiin. Silti kilpailuun valmistautuminen kovine dieetteineen oli sen verran rankkaa, että Koskinen huomasi tarvitsevansa fitness-kuplan vastapainoksi muutakin ajateltavaa. Hän opiskeli kilpailemisen ohessa sisustussuunnittelijaksi.

Voittaminen ei tuntunut miltään. Koskinen eteni Suomen-mestaruuteen asti ennen kuin ymmärsi, että kilpaileminen ei sytyttänyt häntä. Hän tajusi nauttivansa eniten itse urheilusta sekä muiden ohjaamisesta ja valmentamisesta, ja ura sai uuden suunnan.

– Asiakkainani on kaikenikäisiä ihmisiä eri lähtökohdista. On fitness-urheilijoita, painonpudottajia ja elämäntapamuutoksen tekijöitä, hän kertoo.

Johanna Koskinen on kääntänyt herkkyytensä voimavarakseen. Kuva: Sami Kuusivirta

Koskinen on kääntänyt oman herkkyytensä sekä lapsuutensa vaikeat kokemukset voimavaraksi, joka varjelee mustavalkoiselta ajattelulta ja auttaa asiakassuhteissa.

Eri-ikäiset asiakkaat ovat muuttaneet pysyvästi hänen kokemustaan toisista ihmisistä ja omasta itsestä.

– Olen ollut otettu siitä, että saan olla osa heidän elämäänsä. Pikkuhiljaa olen oppinut arvostamaan myös itseäni ja sanomaan, että olen ollut ahkera ja tehnyt monia asioita hyvin. Vielä viisitoista vuotta sitten en olisi sanonut näin.

Koskinen tiedostaa, että fitness-alaan liittyy mielikuvia ulkonäkökeskeisyydestä ja pinnallisuudesta.

– Tämän lajin ristiriita on, että kaikki ei näy ulospäin. Olemme sisältä uskomattoman herkkiä. En halua ylikorostaa ulkonäköä, hän sanoo.

– Meissä on monta osa-aluetta. Mikään niistä ei yksin määrittele meitä ihmisinä.

Uuden yrityksen alkuvaiheissa Koskinen on miltei asunut salilla tehden 14-tuntisia työpäiviä. Välillä ajatukset on kuitenkin pakko saada irti työstä, ja sen hän tekee maalaten abstrakteja akryyli- ja tussitöitä.

– Maalaan täysin intuitiivisesti. Teos vie minut tuntikausiksi kuplaan, joka tyhjentää pään, hän kuvailee.

Koskisen taidetta on myös liikuntakeskuksen seinillä.

– Kaikki jotenkin nivoutuu yhteen, myös liikunta ja taide. Rytmi ja harmonia ovat läsnä kummassakin.

Johanna Koskisen maalauksia Instagramissa: @johannakoskinen.art

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Johanna Koskinen

Personal trainer, fitness-valmentaja, Wellnex Gym -liikuntakeskuksen perustaja.

Body fitnessin Suomen mestari 2012.

Opiskellut myös sisustussuunnittelijaksi.

Syntynyt Kouvolassa 1977.

Asuu Lahdessa.

Perhe: Avopuoliso Matti, chihuahua Nappi.

Harrastukset: Kuntosali, maalaus, sisustaminen, matkailu.

Motto: ”Usko itseesi!”

Kaisa Hako
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi