Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kun rooliopas Erja Wiik kertoo Lahdesta, kertojana voikin olla pimeän viinan myyjä Pertta tai 1800-luvulla elänyt Marolan piika

Erja Wiik kertoo yhdessä työssään erivärisistä toimintatyyleistä ja pukeutuu toisessa vaikka kuntourheilijaksi tai radiokuuluttajaksi.

Hiihtomuseossa Erja Wiik opastaa kuntourheilija Lahtiskana, jolla on päässään entisajan mäkimiehiltä tuttu punainen pipo. Kuva: Sami Lettojärvi

Miten on, Pertta Peräkylä, ovatko pimeän viinan valmistusaikasi jo takanapäin?

– Noo, kyllä minä teille aina jotakin järjestän!, ”entinen” pimeän viinan kauppias vastaa asettautuessaan kuvattavaksi mäkihyppytornien edustalle. Aurinko paistaa, mutta ikipessimisti Pertan mielestä se ei varmasti kauaa kestä.

Pertan mielestä hiihtokeskuksesta muuten puuttuu nykyään jotakin – sen paikalla olleessa Simpan supassa asui kuulemma aikanaan viinankeittäjiä.

"Paskempi" Lahti

Pertan hahmon takana on lahtelainen Erja Wiik, auktorisoitu Lahti-opas, joka tutustuttaa paikallisia ja turisteja alueen historiaan ja Lahden museoihin osittain tai kokonaan fiktiivisten roolien ja rooliopastusten avulla.

Wiik sonnustautui Pertaksi myös viime lauantaina vetäessään ”pussikierroksen” Helsingistä tulleelle työporukalle. Opastuksen nimi on Pertta Peräkylän ”paskempi” Lahti.

Siinä Pertta valittaa kaupungista minkä ehtii, mikä kääntyykin loppujen lopuksi positiiviseksi.

– Idea on, että ajatusmalli on käänteinen. Se on ihan poikkeava normaalista bussikierroksesta, Wiik kertoo Hiihtomuseon aulassa.

Alun perin Wiik kehitti Pertan Chicago Tour -teemaopastukseen, mutta sittemmin hahmo on alkanut järjestää omia kierroksiaan. Se on myös yksi Wiikin lempihahmoista.

– Pertan kanssa saa revitellä sydämensä kyllyydestä.

Pertta Peräkylän hahmo on yksi Wiikin suosikkeja, koska sen kanssa pääsee revittelemään kunnolla. Kuva: Sami Lettojärvi

Muitakin rooleja on, ja Wiik onkin ottanut haastatteluun mukaansa kokoelman niiden vaatteita ja hattuja. Repertuaariin kuuluvat esimerkiksi Marolan piika, Hiihtomuseolla opastava kuntourheilija Lahtiska ja Mastolassa opastava radiokuuluttaja Ilona Kuuluvainen.

Yhteensä rooleja on lähes kymmenkunta, tosin osa niistä on välillä ”vuorotteluvapaalla”, kuten Wiik asian ilmaisee.

– Nyt on kaksi uutta hahmoa kehitteillä. Vaatteet ja tarinat ovat kunnossa.

Merirosvoristeily sai innostumaan

Näytteleminen kiinnosti Wiikiä jo lapsena. Kaapeissa oli roolivaatteita ja hän haaveili näyttelijäksi ryhtymisestä. Koulussa hän kirjoitti ja ohjasi näytelmiä ja halusi niissä tietysti itse päärooliin.

Opiskelu ja työelämä veivät kuitenkin kaupalliselle alalle: ensin matkatoimistoon, siitä mainos- ja mediamaailmaan ja lopulta henkilöstövalmentajaksi.

Vuonna 2009 ensimmäisen kerran järjestetty Merirosvoristeily sai innostuksen näyttelemiseen ja rooleihin heräämään taas. Kuvassa myös Arno Sipponen, Mikko Kuusisto ja Taina Malinen. Kuva: Mirja Hussain

Roolit pilkahtivat uudelleen esille vuonna 2009 Lahden steinerkoulun 3.-luokkalaisille järjestetyn Merirosvoristeilyn myötä. Mukana siinä oli myös tuolloin 3.-luokkalainen tytär Fanny, jonka kanssa Wiik suunnitteli risteilyn tarinan kolmena vuotena.

– Kehitimme ja kirjoitimme tarinat itse. Siitä innostus heräsi taas.

Vähän sen jälkeen Wiik kouluttautui Koulutuskeskus Salpauksessa matkailuoppaaksi. Paikallishistoria kiinnosti, mutta Wiikin suunnitelmissa olivat nimenomaan rooliopastukset, vaikka kaikki pitkän linjan oppaat eivät ajatukseen innolla suhtautuneet.

– Sanottiin, että opas opastaa ja näyttelijä näyttelee, eikä opas osaa näytellä eikä näyttelijä osaa opastaa, Wiik kertoo.

Punakeltainen henkilöstövalmentaja

Työelämässä rooliopastukset ovat Wiikille oikeastaan sivujuonne. Päätyökseen hän on henkilöstövalmentaja, joka työskentelee punaisten, keltaisten, vihreiden ja sinisten ihmisten kanssa.

Kyse on DISC-koulutuksista. Aihetta käsittelee myös suureen suosioon noussut Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni -kirja. DISCissä puhutaan ihmisten toimintatyyleistä, jotka jaetaan neljään pääkäyttäytymistyyliin: suorasukaisiin ja nopeatempoisiin punaisiin, rentoihin hetkessäeläjiin keltaisiin, ystävällisiin ja mukautuviin vihreisiin ja analyyttisiin ja perinpohjaisiin sinisiin.

– Olen tehnyt sitä työtä nyt 20 vuotta. Sielläkin pääsen näyttelemään, kun näyttelen eri tyylejä, Wiik kertoo.

Lue myös: Aito Lapin mies kotiutui Heinolaan ja nauttii musikaaliroolistaan Lahden kaupunginteatterin Nunnissa ja konnissa
 

Työssään hän valmentaa esimerkiksi esimiehiä, myyjiä, tiimejä ja asiakaspalvelijoita. Mutta minkä värinen Wiik itse on?

– Olen punakeltainen. Kun innostun jostakin asiasta, lähden laukalle. Mutta toisaalta olen saanut kuulla palautetta, että olen aika suorasanainen, ja minut koetaan jopa kovaksikin. Opettelen edelleen toimimaan hieman pehmeämmin ja maltillisemmin.

Hänen mukaansa ihmiset ovatkin tyypillisesti kahden tai kolmen tyylin sekoituksia.

Suomen vanhimpia asuinalueita

Wiik on asunut Lahdessa vuodesta 2003 lähtien. Hän on viihtynyt kaupungissa hyvin: välimatkat ovat lyhyet, kaupunki monipuolinen ja luonto lähellä. Siksi kai Perttakin syntyi – jonkinlaisena vastavetona ”hävetkää!”-ajattelulle.

Wiik pitää Lahdesta, sillä kaupunki on monipuolinen ja luonto lähellä. Kuva: Sami Lettojärvi

– On aika ihmeellistä, kuinka syvässä mielikuva Lahdesta on. Se syö sitä, mitä hyvää täällä on, Wiik pohtii.

Wiik esittelee mielellään Lahtea pääkaupunkiseudulta tuleville ja pitää siitä, että voi kutsua Lahtea yhdeksi Suomen vanhimmista asuinalueista.

– Täällä on ollut sivistystä silloin, kun Helsinki oli vielä meren mutaa.

Wiik on myös luontoihminen ja opastaa mielellään vaikkapa kaupungin keskustaa kiertävällä Lehmusreitillä. Hän tekee myös esimerkiksi talo-opastuksia Sibeliustalolla.

Hänen mukaansa perinteiset opastukset ovat vähenemään päin.

– Ihmiset hakevat elämyksiä ja tarinoita.

Roolinsa hän käsikirjoittaa itse, ja tyypillisesti asiakkaat ovat lähialueilta. Vastikään Wiik kiersi näkövammaisten ryhmän kanssa Mastolassa.

– Siitä tuli erityisen hyvää palautetta selkeästä ja kuuluvasta äänestä. Tulee onnistumisen tunne, kun saa kiitosta ja lopuksi ne aplodit.
 

Lahtiska opastaa Lahden Hiihtomuseolla perjantaina 1.11. klo 14.30 Hiihtomuseon 30-vuotisjuhlapäivänä.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Erja Wiik

Kotoisin Espoosta. Asunut Lahdessa vuodesta 2003.

Henkilöstövalmentaja ja auktorisoitu Lahti-opas, rooli- ja teemaopas.

Kirjoittanut omakustanteena kaksi kirjaa, toisen tyttärensä kanssa.

Harrastaa liikuntaa, lukemista ja matkailua.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi