Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Aito Lapin mies kotiutui Heinolaan ja nauttii musikaaliroolistaan Lahden kaupunginteatterin Nunnissa ja konnissa

Tomi Enbuska on välillä rauhaton poukkoilija. Sardinian vehreyden hän haistoi jo laivamatkalla.

"Teatterin tärkein tehtävä on inhimillisyyden ymmärtäminen", näyttelijä Tomi Enbuska sanoo. Kuva: Sami Kuusivirta

Se oli pienestä kiinni, ettei Tomi Enbuska päätynyt opiskelemaan fysiikkaa Jyväskylän yliopistoon. Lapin Pellossa lapsuutensa elänyt nuorukainen kävi ylioppilaskeväänä myös Sibelius-akatemian ja teatterikorkeakoulun pääsykokeissa, joista jälkimmäiseen hän pääsi sisään.

– Musiikki on aina ollut minulle tärkeä juttu ja olin lapsena koulun kuoroissa, bändeissä ja näytelmissä. Näyttelijän ammatti ei ollut minulle unelma enkä tiedä vieläkään tarkasti, mikä minusta tulee isona, Lahden kaupungin teatterin Nunnia ja konnia -musikaalissa parhaillaan näyttelevä Enbuska sanoo.

Opiskeluaika oli Enbuskan mukaan siistiä mutta ristiriitaista. Taustalla häilyi koko ajan epäilys siitä, onko hän oikealla alalla. Kipinä löytyi kun koulunpenkit vaihtuivat oikeaksi työksi.

– En ole ollut koulunkävijä. Opiskelupaikkoja valitessa mietin kouluja, joissa ei tarvitse lukea paljon. Nyt olen onnellinen ammatistani. On ollut mahtavaa päästä tekemään hyvin erilaisia rooleja.

Työt vetivät pohjoisesta etelään

Ennen pestiään Lahdessa Enbuska ehti näytellä Rovaniemen ja Oulun teattereissa. Heinolaan hän päätyi Katariina-vaimon perässä, joka on kotoisin Heinolasta.

Lapista kotoisin oleva Tomi Enbuska vierailee kotiseuduillaan mieluiten ruska-aikaan. Kuva: Sami Kuusivirta

– Halusimme etelään, koska työkuviot ovat täällä. Heinolassa olemme saaneet hoitoapua 4,5-vuotiaalle pojallemme.

Näyttelijän työpäivä tehdään usein kahdessa osassa. Harjoitukset alkavat aamukymmeneltä ja loppuvat kahdelta. Illalla mennään töihin kuudeksi. Enbuskalle rytmi sopii hyvin.

– Ajelen tauolla kotiin ja haen pojan hoidosta. Siinä välissä ehtii tehdä muitakin arkisia asioita.

Olen pitkään haaveillut oman musikaalin kirjoittamisesta. Näyttelijä Tomi Enbuska

Asuinkaupunkiaan Enbuska kehuu murresanalla soppeliksi, mikä tarkoittaa sopivaa. Omia tuttavia ei ole paljon, mutta Heinolasta pääsee kätevästi parissa tunnissa melkein minne vaan.

– Onhan tämä rauhallinen, kaunis ja kiva kaupunki. Junarata toisi tänne paljon uusia asukkaita.

Palautetta loppukiitosten muodossa

Erilaisten roolien sisäistäminen vaatii paljon työtä, mutta Enbuska ei koe sitä raskaaksi. Hetken pohdittuaan hän sanoo teatterin tärkeimmäksi tehtäväksi inhimillisyyden ja ymmärryksen laajentamisen ja esiin tuomisen.

– Se on ajatukseni nyt, mutta se voi myöhemmin jalostua joksikin muuksi. Ammattimme tutkii ihmistä ja ihmisten välisiä suhteita tunnustaen ja tuoden ne esille. Tietenkään tällaisia ei ehdi ajattelemaan arkityössä, hän myöntää.

Näyttelijät saavat työstään melko suoraa palautetta joka näkyy jo loppukiitoksien yhteydessä. Enbuskan mukaan esitys on onnistunut, jos se on liikuttanut edes jotain pientä osaa yhden ihmisen sisällä.

– Se voi olla pieni oivallus tai vaikka vapauttava kokemus.

Vapaalla näyttelijä rentoutuu kokkailemalla. Hän tekee ruokaa päivittäin. Kuva: Sami Kuusivirta

Jussi-ehdokkuus ainoasta elokuvasta

Teatterilavojen lisäksi Enbuska on päässyt näyttelemään tv-sarjoissa ja yhdessä elokuvassa.

– Tv-projektit ovat olleet nopeita pyrähdyksiä, joita voisin tehdä enemmänkin. Kaiken se kestää -elokuva oli superopettavainen kokemus, josta jäi erittäin hyvä mieli loistavan työryhmän ansiosta.

Enbuska taipuu myös yhden miehen show'n tähdeksi, kun hän hyppää Aito Lapin mies Vilho Reiänperän rooliin. Live-esitysten lisäksi Lapin mies tekee musiikkivideoita ja some-päivityksiä, jotka Enbuska on itse kuvannut ja käsikirjoittanut.

– Lapin miehellä on omat seuraajansa, jotka tykkäävät hänestä kovasti. Toiset eivät tykkää ollenkaan. Aito Lapin mies kuvastaa lappilaista mentaliteettia kaikessa koomisuudessaan. Sen mukaan elämässä asiat aina järjestyvät jotenkin. Seuraavat viinanmaistajaiset ovat Heinolan Tukkijätkässä itsenäisyyspäivänä, näyttelijä mainitsee.

Into laulaa palasi

Enbuskalla ei ole koskaan ollut mitään tiettyä roolia, jonka hän haluaisi lavalla ehdottomasti tehdä. Nunnia ja konnia on saanut näyttelijän syttymään pitkästä aikaa musikaaleista.

– Edellisestä musikaalistani Oulussa on vuosia aikaa. Nyt olen taas innostunut laulamisesta. Musiikki on tehokkain tapa muokata tunnelmaa. Musikaaleissa on hienoa, että ne yhdistävät useamman luovan alan työtä, hän luonnehtii.

Heinola on Tomi Enbuskan mielestä soppeli eli sopiva kaupunki. "Sijainti on ihan optimaalinen", hän kehuu. Kuva: Sami Kuusivirta

Työstään nauttiva näyttelijä joutuu miettimään pitkään, kun häneltä kysyy haaveista. Seuraa mielenkiintoista pohdiskelua ääneen rauhattomuudesta. Enbuska kertoo, että hänellä on paljon ajatuksia siitä, mitä hän haluaisi tehdä, ja välillä hän huomaa poukkoilevansa liikaa. Samalla hän rakastaa, että voi mennä kohti unelmiaan määrätietoisesti.

– Ehkä haluaisin rauhan, voimia ja rohkeutta pidättäytyä joistakin jutuista ja keskittyä vain muutamiin oman näköisiin töihin. Olen pitkään haaveillut oman musikaalin kirjoittamisesta. Se on kulkenut rinnalla vuosia, koska se vaatisi kunnolla aikaa.

Italian saari lumosi

Vapaa-aikaan liittyvä haave on matkailu. Maailmassa on vielä paljon paikkoja, joissa Enbuska haluaisi käydä avartamassa itseään. Yksi mieleenpainuvin matkamuisto liittyy Sardiniaan, jonne hän matkusti yksin.

– Juttelin Sardiniaan kuljettavalla laivalla paikallisen naisen kanssa, joka kertoi saaren tulevan näkyviin heti kun sen haistaa. Ihmettelin hänen puheitaan kunnes tunsin nenässäni vehreän luonnon tuoksun. Samalla hetkellä Sardinia näkyi horisontissa, hän kuvailee.

Pohjoisen maisemiin Enbuska kaipaa pari kertaa vuodessa. Viimeksi hän kävi kotiseuduillaan ruska-ajan jälkeen.

– Pohjoisessa on kiva käydä. Nautin eniten siitä, että siellä ei ole ihmisvilinää.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Lue myös: Juna jyskyttää, mutta Aki Raiskion sydän on kevyt - Lahden kaupunginteatterin luottonäyttelijä opettelee roolinsa raiteilla
 
Kuka

Tomi Enbuska

Syntynyt Pellossa vuonna 1984.

Perheeseen kuuluu vaimo Katariina ja 4,5-vuotias poika.

Valmistui teatterikorkeakoulusta vuonna 2015.

Työskennellyt Rovaniemen ja Oulun teattereissa.

Esiintynyt pienissä rooleissa mm. M/S Romanticissa, Ihmebantussa ja Robassa.

Sai Jussi-ehdokkuuden (miessivuosa) Kaiken se kestää -elokuvasta.

Harrastaa ruuanlaittoa ja kuntoilua.

Vaikutuksen tehneitä elokuvia: There Will Be Blood, Leon ja The Shawshank Redemption (suom. Rita Hayworth – Avain pakoon).

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi