Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Orimattilalainen pommijätkä Henri Kiviniemi vietti kaksi viikkoa sairaalassa dynamiitin takia, mutta jatkoi sen jälkeen vain paremmilla välineillä

Pommi-Henkkana tunnettu Kiviniemi suunnittelee perheen maatilan maille Orimattilan Niinikoskelle räjähdysten elämyspuistoa, jossa asiakkaat pääsevät testaamaan muun muassa liekinheitintä.

Henri Kiviniemi työskenteli ensin panostajan apulaisena ja panostajana, kunnes videot ja erikoistehosteet veivät hänet mukanaan. Kuva: Katja Luoma

Orimattilalainen erikoistehostemies Henri Kiviniemi, jota myös Pommi-Henkaksi kutsutaan, ei selvästi pidä kynttilää vakan alla. Hänelle tuotteet ovat huikeita tai makeita, hän puhuu nopeasti ja innokkaasti ja sanoo olevansa alansa röyhkein tekijä Suomessa. Sähköpostin allekirjoituksena lukee "Räjähtävin terveisin!!"

– Saatan olla aika räiskyvä persoona, hän sanoo.

Räiskyvää on myös Kiviniemen työ: hän tekee muun muassa räjähdyksiä tai ”pommeja” mainoksiin ja televisioon. Toissavuonna hän oli mukana Jim-kanavan Myytinräjäyttäjät-sarjassa, ja hän on tehnyt tehosteita myös Duudsoneille ja Puolustusvoimille.

Tunnetuksi hän on tullut myös videotempauksesta, jossa hän kiinnitti muutaman kaverinsa kanssa droneen moottorisahan.

Tykkejä, liekinheittimiä ja räjähteitä

OneFX-yrityksessä on meneillään tuotantoviikko. Listalla on videotuotantoja ja ainakin yksi mainostempaus Helsingissä. Lisäksi puretaan autoja polttokuntoon.

Ajattelin, että olisi kiva olla Suomen kovin tehostemies. Henri "Pommi-Henkka" Kiviniemi

Väkimäärä Kiviniemen perustamassa yrityksessä on kasvanut alkuajoista: nyt ”pommijätkiä ja -tyttöjä” on viisi, ja lisäksi firmalle työskentelee freelancer-kuvausväkeä.

– Seuraavana on meidän huikein tuote ikinä. Haluttiin, että räjähdykset eivät ole vain meidän etuoikeus, joten maatilalle aukeaa keväällä elämyspuisto räjähdyksille, Kiviniemi kertoo.

Vielä paikka ja lupa-asiat ovat kesken, mutta ajatuksena on, että asiakkaat saavat testailla Kiviniemen kanssa tykkejä, liekinheittimiä, räjähteitä ja niin edelleen.

Mopopoika, joka halusi tehdä jotain hauskaa

Kiviniemi käsittelee työssään räjähteitä tai sekoittaa kemikaaleja käyttäessään toista uutta tuotetta: erivärisiä liekkejä. Voisi siis kuvitella, että kouluaikoina fysiikka ja kemia kiinnostivat.

Yksi uusi tuote ovat liekit, jotka palavat keltaisen sijaan vaikka vihreinä tai violetinpunaisina. Kuva: Katja Luoma

– Ei todellakaan, hän nauraa.

– Olin mopopoika, joka halusi rällätä ja tehdä jotakin hauskaa. Mutta kun jokin asia kiinnostaa, tutkin ja luen kaikki artikkelit läpi.

Lapsena kuitenkin kiinnostivat papatit ja muut vastaavat. 18-vuotiaana Kiviniemi päätyi sattumalta töihin panostajan apulaiseksi sen jälkeen, kun vanhempien maatilalle perustettiin Lapuan räjähdysainetehtaan varasto.

Sittemmin hän hankki panostajan pätevyyden ja työskenteli räjähdysten parissa tietyömailla.

Videot tulivat elämään, kun Kiviniemi oli avustajana indie-elokuvassa. Pikkuroolin myötä hän innostui ja halusi alalle itsekin.

– Ajattelin, että olisi kiva olla Suomen kovin tehostemies. Ja kun olen maatilalta, osaan tehdä käsilläni paljon.

Traktorissa ei ole pakko istua itse

Alku oli hankala: Kiviniemi ei tiennyt työstä juuri mitään, eikä asiakkaita ollut. Ala oli ylipäätään Suomessa marginaalinen, hän sanoo. Pikkuhiljaa sana alkoi kuitenkin kiiriä esimerkiksi verkkovideoiden kautta.

Vanhemmatkaan eivät aluksi suhtautuneet kovin iloisesti pojan uuteen ammattiin.

– He ajattelivat, ettei niin tyhmää poikaa olekaan. Eivät ajatelleet, että siitä tulee mitään, Kiviniemi kertoo.

Nykyään suhtautuminen on muuttunut, ja Kiviniemen isä on myös mukana poikansa yrityksessä samalla kun pyörittää viljatilaa Orimattilan Niinikoskella.

Maatilan sukupolvenvaihdoskin on jossain vaiheessa tiedossa, mutta se ei ole Kiviniemelle paniikkiasia omasta yrityksestä huolimatta.

Kiviniemi suunnittelee avaavansa ensi keväänä maatilalle Orimattilaan pommipuiston tai räjähdysten elämyspuiston. Kuva: Katja Luoma

– Maatilaa voi yhtä lailla pyörittää niin, että ottaa työntekijöitä. Ei ole pakko istua itse traktorissa. Maatila on tärkeä ja haluan kehittää sitä, hän sanoo.

Maatilalla on myös ollut tilaa räjäytellä, ja sinne on tulossa myös se Kiviniemen mainitsema räjähdyspuisto.

– Hyvä, että paikka on keskellä pelto- ja metsälohkoja. Lähimmät asukkaat ovat kilometrin päässä, hän kertoo.

"Kuin olisi ammuttu haulikolla naamaan"

Kiviniemi on aiemmissa haastatteluissa puhunut esimerkiksi siitä, kuinka vastuu turvallisuudesta painaa räjähteiden kanssa työskennellessä.

Hän sanoo, ettei kenellekään ole koskaan käynyt mitään – paitsi hänelle itselleen. Käytössä ollut vääränlainen laukaisulaite oli jäänyt päälle, ja pieni määrä dynamiittia räjähti Kiviniemen vieressä.

Kiviä sinkoutui kasvoille niin, että seuraavat kaksi viikkoa hän vietti Tampeella sairaalassa kasvoleikkauksissa. Onneksi silmiin päätyi kivien sijaan vain tomua.

– Se oli kuin olisi ammuttu haulikolla naamaan, Kiviniemi kertoo.

Onnettomuus ei kuitenkaan saanut häntä hidastamaan.

– Ärsytti vain, että miksi olin niin saatanan tyhmä. Sen jälkeen menin heti kauppaan ostamaan oikeat laitteet.

Väkimäärä on kasvanut yrityksen alkuvuosista. Nyt "pommijätkiä ja -tyttöjä" on viisi. Kuvassa vasemmalla pommityttö Fanny Hykkyrä. Kuva: Katja Luoma

Suomeen efektejä ulkomailta

Kiviniemi myöntää, että on käyttänyt töihin ehkä vähän liikaakin aikaa, mutta toisaalta hän on halunnut takoa, kun rauta on kuumaa. Itseä pitää kehittää, ja keksiä aina jotain uutta. Jo nyt hän sanoo päässeensä tekemään kookkaita omia mainosvideoita.

Ihmisten negatiivisista mielipiteistä hän ei juuri piittaa.

– Kun tekee suht näkyvää hommaa, ei kannata funtsia sitä. Kerrankin on näin päin, että diggaajat ovat äänekkäämpi porukka.

Lue myös: Orimattilalainen suurperheen äiti Paula Mäkipelto sai aivoinfarktin kesken työpäivän – siitä alkoi kova vuosi, joka kääntyi elämän voitoksi
 

Haaveena on tuoda Suomeen ulkomailta tuttuja näyttäviä efektejä. Ehkä niitä voitaisiin toteuttaa Suomessa vähän edullisemminkin kuin muualla.

– Ei tee mieli hidastaa vielä. Nyt menossa on murrosvaihe. Sitten lähden kuukaudeksi Bahamalle juomaan... mehua, hän virnistää.
 

Tämä juttu tehtiin lukijan vinkistä. Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Henri Kiviniemi

33-vuotias erikoistehosteiden tekijä ja tuottaja, asuu Orimattilan Niinikoskella.

OneFX-tuotantoyhtiön perustaja ja toimitusjohtaja, sitä ennen teki alan töitä toiminimellä.

Koulutukseltaan maatalousyrittäjä ja panostaja. Kiviniemen vanhemmilla on myös viljatila, joka siirtynee sukupolvenvaihdoksella hänelle.

Valittiin viime vuonna Päijät-Hämeen Nuoreksi yrittäjäksi.

Harrastaa skeittausta, longboard-lautailua ja salilla käymistä.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi