Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahtelainen Sanna Vilenius selvisi miehensä kuolemasta lastensa avulla – yrittäjä päätti jatkaa myös yhteistä maustekauppaa

Kivijalkakaupan pyörittäminen 25 vuoden ajan ei ole ollut helppoa. Nyt Sanna Vilenius avaa Maustemestan rinnalle nettikaupan.

Sanna Vileniuksen luotsaama Maustemesta-kauppa on toiminut Lahdessa jo 25 vuotta. Vileniusta yrittäjyys innostaa yhä. Hän on aikeissa avata myös nettikaupan joulun alla. Kuva: Mirja Hussain

Sanna Vilenius ei olisi aikoinaan uskonut, että viettäisi jonakin päivänä kivijalkaliikkeensä 25-vuotisjuhlavuotta.

– Yritys on oikeastaan jo 26-vuotias, sillä perustimme ensin tukkukaupan ja sen jälkeen Maustemesta-kaupan. Aika soitellen sotaan silloin aikoinaan lähdettiin. Meillä oli mieheni kanssa kaksi pientä lasta. Maustekauppa tuntui hyvältä idealta, koska sellaista ei kaupungissa vielä ollut, lahtelainen Vilenius kertoo.

Makeiskauppoja Lahdessa oli tuolloin useampiakin, mutta ne ovat sittemmin kaikki lopettaneet toimintansa. Kilpailu on kovaa.

– Maustemestan alkuaikoina marketeissa ei vielä myyty irtokarkkeja tai pähkinöitä, mutta nyt myydään. Lahti on aika lailla marketisoitunut.

Vilenius sanoo, että Lahti on kivijalkayrittäjille melko vaikea kaupunki.

– Joku on joskus sanonut, että jos liike pärjää Lahdessa, se pärjää missä vain.

Maustemestan alkuaikoina Lahdessa oli vielä muitakin makeiskauppoja mutta ei maustekauppaa. Sanna Vilenius on kasvattanut valikoimaa vuosien varrella. Kuva: Mirja Hussain

Maustemestan selviytyminen kilpailun keskellä johtuu varmasti pitkälti vakiintuneista asiakassuhteista ja liikkeen maineesta.

– Täällä käy asiakkaita ympäri Suomea. Meillä on paljon vakioasiakkaita ja toisaalta uusia asiakkaita, joista tulee vakioasiakkaita. Maustemesta on saanut legendaarisen kulttikaupan maineen, Vilenius pohtii.

Vuosien varrella liikkeen valikoima on kasvanut. Kauppa pursuilee hyllymetreittän ja laatikoittain mausteita, makeisia, kuivahedelmiä ja elintarvikkeita maailmalta. Mausteista levittyy ilmaan huumaava tuoksu. Vilenius sanoo, että kovin allergisille se voi olla jopa liikaa.

– Maailma on pienentynyt ja mausteita tulee lisää. Jos ennen oli yhtä currya, nyt on varmaan ainakin kymmentä erilaista. Kaupassa on sata neliötä, mutta ne on hyvin käytetty. Hyvä jos käytävillä mahtuu edes kävelemään, Vilenius naurahtaa.

Sanna Vileniuksen työhuone ja taukotila on samassa rakennuksessa kuin maustekauppa. Matkoilleen Vilenius ei ota tietokonetta mukaan. Kuva: Mirja Hussain

Yrittäjä on kokenut myös alamäkiä ja hetkiä, jolloin ei enää jaksaisi.

Kovin isku tuli kuusi vuotta sitten, kun Sanna Vileniuksen aviomies ja yrityskumppani Mikko Vilenius menehtyi yllättäen.

– Hän meni lääkäriin yskän takia. Tutkimuksissa löytyi etäpesäkkeitä keuhkoista ja tarkemmissa tutkimuksissa myös muualta. Selvisi, että hänellä on munuaissyöpä. Siitä viiden viikon kuluttua hän kuoli.

Pitkän aikaa elämä oli selviytymistä. Sanna Vilenius yritti hoitaa perheen, yrityksen ja kahden muun yritykset osakkuudet.

– Alku oli tosi rankka. Olin pitkään syvissä syövereissä. Tajusin elämän rajallisuuden.

Hyvät ystävät auttoivat arjessa, tekivät ruokaa ja pitivät välillä huolta nuoremmista lapsista, kahdesta pojasta. Kaksi vanhempaa lasta, tytöt, asuivat jo omillaan. Vilenius kävi psykologilla ja osallistui vertaistukiryhmään, jossa jatkaa edelleen, nyt ohjaajana.

– Lapsillani on iso merkitys siinä, miten selvisin Mikon kuoleman jälkeen. Kun kiinnitin huomioni heihin, tiesin, että pitää jaksaa. Myös muiden antaman avun kautta värit alkoivat pikkuhiljaa palata elämään.

Vilenius alkoi miettiä asioita oman jaksamisensa kautta.

– Myin osuutemme Kouvolan Lakusta ja toisesta yrityksestä. Maustemestan halusin pitää, koska se on ikään kuin oma lapseni, josta jaksan innostua.

Chilipalkonauha on peräisin Budapestin Kauppahallista ja toimii somisteena maustekaupassa. Kuva: Mirja Hussain

Palataanpa hetkeksi vuoteen 1994. Mikko Vilenius oli aiemmin työskennellyt Askossa. Sanna Vilenius oli työskennellyt pari vuotta Vaasan kauppakorkeakoulussa assistenttina. Yrittäjyys oli kummallekin uutta. Maustemestan alkutaipaleella yrittäjäpari lähti nollasta. He paiskivat töitä aamusta iltaan.

– Pidimme myös irtomaustemarkkinoita ympäri Suomen, pystytimme basaareja kauppoihin ja kuljetimme mukanamme tuhansia maustepusseja, Sanna Vilenius kertoo.

Vatsani leikattiin neljä kertaa. Olin tipalla kuolla. Yrittäjä Sanna Vilenius

Nykyajan haasteisiin Vilenius vastaa perustamalla Maustemestan nettikaupan, joka avautuu ennen joulua.

– Pyöritän sitä itse, mutta nuorin poikani tulee taas avuksi, kun palaa Balin matkaltaan.

Vileniuksen lempimausteita ovat erikoiscurry, yrttiseos, savupaprika ja rosepippuri.

Sanna Vilenius halusi miehensä ja myöhemmin myös äitinsä kuoleman jälkeen pitää huolta omasta terveydestään. Hän jumppasi ahkerasti.

– Tein väkisin vatsalihasliikkeitä ja sain tyrän. Raskaudet olivat repineet lihakseni niin erilleen, etteivät ne toimineet.

Leikkaus, jossa lihakset ommeltiin yhteen, tehtiin Helsingissä yksityisellä puolella.

– Jotakin meni pieleen ja vatsa meni kuolioon. Kuoliota yritettiin poistaa. Seurasi hurja tulehdus, joka johti verenmyrkytykseen. Olin tipalla kuolla. Lääkäri kertoi myöhemmin arvelleensa, etten selviä.

Oma sairastuminen pysäytti. Nyt Sanna Vilenius pyrkii tekemään entistä lyhyempää työpäivää. Kuva: Mirja Hussain

Leikatun vatsan ja ihonsiirtojen kanssa oppii elämään. Nyt elämässä on kaikki melko hyvin. Vilenius matkustelee paljon.

– Matkat ovat minulle henkireikä. Vain niissä pääsen kokonaan irti töistä, sillä en ota tietokonettakaan mukaan. Matkoillakin ajaudun tutkimaan mauste- ja herkkukauppoja. Kauppa Suomessa on lomienikin aikaan auki. Minulla on siellä työntekijä.

Lisäksi Vilenius huolehtii omakotitalosta Nikkilässä ja mökistä Enonsaaressa.

Uusi miesystävä on kulkenut rinnalla vuoden verran.

– Mikon kuoleman jälkeen tuntui pitkään siltä, että uusia pudotuksia tuli jatkuvasti. Nyt mieli on positiivinen ja elämä tuntuu oikein hyvältä.

Kenestä sinä haluaisit lukea henkilöhaastattelun? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Sanna Vilenius, 54

Syntynyt Helsingissä. Muutti 9-vuotiaana Kuopioon, jossa kävi lukion.

Opiskellut Vaasan kauppakorkeakoulussa.

Toiminut Maustemestan yrittäjänä Lahdessa vuodesta 1994.

Asuu omakotitalossa Lahden Nikkilässä.

Vileniuksella on neljä aikuista lasta, joista nuorin on 18-vuotias.

Vapaa-ajalla matkustelee, tapaa ystäviä, joogaa, lukee kirjoja ja käy teatterissa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi