Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Jos et ole vielä kuullut Korroosio Comedysta, nyt on sopiva tilaisuus katsoa ja loukkaantua – tai sitten vain nauraa

Kun Tuomas Kauppinen ja Markku Vilonen 15 vuotta sitten loivat Korroosio-nimisen tiedoston, he eivät vielä tienneet, että vuosia myöhemmin sketsiryhmän videoilla on somessa miljoonia näyttökertoja. Orimattilassa luokanopettajana työskentelevä Kauppinen haluaa puolustaa huumorin asemaa puolestaloukkaantujien edessä.

"Saatamme vain päättää aiheen, kirjata ylös joitakin ranskalaisia viivoja ja ryhtyä kuvaamaan. Improvisoimme paljon, se on mielenkiintoisempaa", sanoo Orimattilan Jokivarren koulussa opettava Tuomas Kauppinen (oik.) Korroosio Comedy -sketsiryhmästä. Vieressä muikistelee ideoita jatkokehittelevä ryhmän jäsen Markku Vilonen. Kuva: Sami Kuusivirta

Täähän on paskempaa kuin Cheekin musa, sanoo lihamukia kertakäyttöhaarukalla sörkkivä mies ja saa saman tien nyrkistä, Lahdessa kun ollaan.

Näin alkaa sketsiryhmä Korroosio Comedyn katsotuin video Youtubessa: Miten saada turpaan Suomen eri kunnissa, jota on katsottu lähes miljoona kertaa. Ihme ja kumma, kukaan ei kuulemma ole pahastunut videosta, paitsi joensuulaiset.

– Heiltä tuli viesti, että jos toisessa osassa ei ole Joensuuta mukana, "tiedätte kyllä, miten teidän käy", kertoo ryhmän pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja Tuomas Kauppinen.

Ryhmän toinen jäsen Markku Vilonen vahvistaa, että ongelmia ei ole tullut eteen, vaikka huumori on tunnetusti vaikea taiteenlaji. Kaksikko arvelee, että turpaanvetovideo on "tarpeeksi kärjistetty", kaikki ymmärtävät sen olevan huumoria. Kauppinen sanoo, että videossa ei oikeastaan mollata kuntia, vaan maininta on tribuutti, kunnianosoitus.

On toki aiheita, joita Korroosio ei käsittele, vaikka olisi hyviä ideoita. Esimerkiksi maahanmuuttajat ja kehitysvammaiset ovat sellaisia teemoja.

– Tosin, jos juttelee kehitysvammaisten kanssa, he itse eivät vitseistä suutu, vaan puolestaloukkaantujat. Loukkaantujien takia yleisestä ilmapiiristä on tullut kovin varovainen, ja mekin saamme miettiä tarkkaan, mitä voimme sanoa. Se on sääli, sillä huumori on taiteen muoto, ja sananvapauden pitäisi toteutua tässäkin, Kauppinen sanoo.

Hän uskoo, että ilmiön taustalla on se, etteivät ihmiset aina viitsi miettiä omaa mielipidettä asiasta, vaan menevät sen mukana, mitä muka kuuluu ajatella. Fiksuin enemmistö on hiljaa.

– On helpompaa olla soihdut ja talikot tanassa kuin ajatella itse. Toisinaan tuntuu siltä, että sananvapaus on kiva juttu niin kauan, kun eteen tulee asia, josta onkin eri mieltä.

Kauppinen kertoo seuranneensa kummastuneena kehitystä, jonka päätteeksi ihmiseltä saattaa lähteä työpaikka alta yhden varomattoman Twitterissä heitetyn vitsin takia. Kauppisella onkin vinkki kaikille huumorin paheksujille.

– Relatkaa vähän. Ja jos loukkaannutte, pankaa tv kiinni!

Korroosio Comedyn Tuomas Kauppinen ja Markku Vilonen tutustuivat alun perin sählyn kautta 15 vuotta sitten. Vilonen esitteli ryhmän kolmannen jäsenen Juha Ollikaisen Kauppiselle vähän myöhemmin. Kuvassa kaksikko on Kauppisen luokassa Orimattilan Jokivarren koulussa. Kuva: Sami Kuusivirta

Korroosio Comedy on yhtä kuin yhden luokanopettajan, yhden nuorisotyöntekijän ja yhden graafikon tekemää sketsiviihdettä. Kukaan ei ole saanut näyttelijänkoulutusta, vaan kaikki on opeteltu itse käsikirjoittamisesta kuvaamiseen ja näyttelemiseen.

Korroosio-nimisestä tiedostosta alkanut tekeminen on edennyt siihen pisteeseen, että sketsiryhmäläiset tunnistetaan jo silloin tällöin julkisilla paikoilla. Varsinkin lapset tulevat puhumaan luokanopettajana Orimattilassa työskentelevälle Kauppiselle ja etsivää nuorisotyötä Lapinjärvellä tekevälle Viloselle. Viestejä tulee myös ryhmän Instagram-tilille, ja toistaiseksi kaikkiin viesteihin on ehditty vastaamaan.

Se, että on tunnettu Youtubessa ja somessa muutenkin, on lasten ja nuorten parissa pelkästään hyvä asia.

– Lapsille ja nuorille pitää vain tehdä heti alussa selväksi, että sketsiroolit ovat erikseen ja nyt tässä on Markku, Vilonen sanoo.

Sketsiryhmä Korroosio Comedy hyödyntää videoissaan tarvittaessa perinteistä peruukki-aurinkolasit-rekvisiittaa. ESS:n kuvauksiin mukaan tarttui tekohauki luokanopettajana Orimattilassa työskentelevän Tuomas Kauppisen (edessä) luokasta. Takana ryhmän toinen perustajajäsen Markku Vilonen haukea vaanimassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Myös kolmikon kollegat ovat tietoisia Korroosiosta. Kauppinen kertoo, että vain kerran työkaveri on tullut kysymään, onko Kauppinen miettinyt, miten opettajan tekemä sketsiviihde voi vaikuttaa koulutyöhön. Muutenkin Kauppinen uskoo saaneensa tekemästään huumorista nostetta muuhun elämään – hän oli viime kuntavaaleissa Myrskylän ääniharava ja oli ehdolla eduskuntavaaleissa saaden 655 ääntä.

– Odotin enemmän ääniä, mutta luulen, että keskustan kannatuksen lasku Uudellamaalla heijastui minuunkin. Olen kunnallispolitiikassa mukana ensimmäistä kautta, enkä ole vielä tehnyt päätöstä siitä, asetunko uudelleen ehdolle. Jos asettuisin, pitäisi tätä sketsiviihteen tekemistä miettiä ehkä uudesta näkökulmasta, Kauppinen sanoo.

Jos Korroosion ensimmäiset videot olivat "perunalla kuvatun näköistä" ja Kauppisen mukaan uskottavuuttakaan ei ollut, sillä "olimme kaikki liian nuoren näköisiä", nyt on jo helpompaa. Yleisöä on eri sosiaalisen median kanavissa sen verran paljon, että ryhmä voi kokeilla hyvin erilaisia sketsejä ilman pelkoa täystyrmäyksestä.

Tämän vuoden alussa ryhmän asioiden hoitoa varten perustettiin osakeyhtiö Korkomedia, ja seuraava askel on kuvaajan mukaan otto – tähän asti kaikki on kuvattu itse. Korroosio neuvottelee parhaillaan myös "vähän isommasta projektista", mutta koska nimiä ei vielä ole paperissa, siitä ei voi paljastaa enempää.

– Nyt olisimme valmiita ottamaan tarjouksen vastaan isommalta nimeltä, kuten Netflixiltä tai Yleltä. Olemme kehittyneet paljon siitä kun aloitimme seitsemän vuotta sitten. Aika rauhassa saatiin ensimmäiset kolme vuotta puuhastella, Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan pienimuotoinen breikkaus tapahtui 2013, kun Korroosio Comedy teki parodian Arman Alizadin sarjasta Viimeinen ristiretki nimellä Herman, viimeinen ristiretki. Korroosion versiossa Herman Ylizad -niminen mies joutuu muun muassa kävelemään 400 metriä kohteeseen ja lakaisemaan pihapolun saadakseen syötävää.

"Tää on loistava! Kiitos Tuomas ja jätkät, upeeta duunia. Älkää vaan lopettako videoiden, parodioiden ja komiikan tekoa, koska te ootte huikeita. Propsit!", kommentoi Alizad itse videon kommenteissa Korroosion Youtube-kanavalla.

Korroosion kolmas vakiomies, kiekkojoukkue TPS:n graafikkona työskentelevä Juha Ollikainen ei päässyt haastatteluun, mutta hänen merkityksensä nousee esille tämän tästä. Ollikainen saattaa hänkin olla osalle orimattilalaisille tuttu, sillä Ollikainen toimi aiemmin opettajana Artjärvellä.

Ollikainen esittää Kauppisen mukaan räävittömimmät roolit, sillä "Juhan ehdoton vahvuus on fyysinen komiikka". Ollikainen pannaan esittämään ne roolit, joita Kauppinen ja Vilonen eivät varsinaisten ammattiensa vuoksi mielellään tee.

– Koemme vastuumme tässä mielessä, ja mietimme roolituksia myös siviiliammattiemme kautta, Kauppinen sanoo.

Ilkeää Korroosion huumori ei ole, vaan se perustuu vahvasti suomalaisuuteen ja kulttuurisiin ilmiöihin, joihin on helppo samastua. Sketseissä onkin sukulaisiin, kavereihin, ex-kollegoihin tai vaikka kauppareissulla vastaan tulleisiin ihmisiin perustuvia hahmoja.

Lue myös: Mikä on harmaa, mutta se ei ole susi? Väärin kerrotut vitsit naurattavat koomikko Jukka Lindströmiä
 

Jotain voi päätellä sketsien nimistäkin, esimerkiksi Maalaisten mokat kaupungissa, Syysihmiset vs. muut ihmiset, Raivostuttavat pikkujutut, Ihmiset vs. ylinopeus, Asiat joita pakotettiin tekemään lapsena ja Kimmon lätkäkorneri.

Vilonen ja Kauppinen kertovat kasvaneensa kahmien vanhoja suomalaisviihteen helmiä, ja osaavatkin monet sketsit ja hokemat ulkoa takavuosilta lähtien. Tärkeimpiä esikuvia ovat Lapinlahden Linnut, Kummeli, Monty Python, Veli puolikuu ja hieman tuoreemmista Studio Julmahuvi ja Ihmebantu.

Mitä tulee tv:ssä tällä hetkellä esitettävään kotimaiseen huumoriviihteeseen, sille kolmikko ei oikein lämpene.

– Nykyhuumori on liian usein päälleliimatun oloista, alakouluikäisille laskelmoidusti tehtyä hokemahuumoria. Ideat ovat köyhtyneet, ja siksi meitä tarvitaan, Kauppinen sanoo.

Ja asiaa kenties murehtiville tiedoksi: Joensuu on kuin onkin mukana Miten saada turpaan Suomen eri kunnissa 2 -videolla, joten Korroosio Comedyn leukaperät ovat turvassa. Jos kiinnostaa kokeilla, loukkaantuuko, videolla mainitaan myös Hollola ja Orimattila.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Mikä?

Korroosio Comedy

Vuonna 2012 perustettu sketsiryhmä, johon kuuluvat myrskyläläiset Tuomas Kauppinen ja Markku Vilonen sekä turkulainen Juha Ollikainen.

Youtubessa 16,2 miljoonaa näyttökertaa, tilaajia lähes 60 000. Facebookissa seuraajia 45 000 ja tykkääjiä 38 000. Instagramissa 9 500 seuraajaa.

Miten saada turpaan Suomen eri kunnissa oli ehdolla vuoden 2019 parhaaksi komediavideoksi Tubeconissa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi