Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Yrittäjä, älä anna kiireen voittaa – työ pitää tauottaa

Palautuminen vaikuttaa jaksamiseen ja työkykyyn, muistuttavat Työterveyslaitoksen asiantuntijat.

Palautumista tarvitaan jokaisen työpäivän aikana ja vapaa-aikana, ei vain lomilla. Kuva: Timo Filpus

Yrittäjät tekevät pitkää työpäivää ja työviikkoa. Palautumiseen ei tällöin jää riittävästi aikaa, mutta silti palautuminen on jo työkyvyn ylläpitämiseksi tärkeää.

– Palautuminen ei tapahdu vain kesälomilla, se ei riitä. Palautumista pitäisi olla jokaisen työpäivän aikana ja vapaa-aikana. Työn tauotus ja työssä rauhoittuminen on tärkeää, Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen sanoo.

Riittävän ja hyvälaatuisen unen merkitystä työkyvyn ylläpitämiseksi ei voi korostaa liikaa. Hyvä uni yhdessä hyvän, säännöllisen ravitsemuksen kanssa vaikuttaa ihmisen fysiologiseen työstä palautumiseen. Työpäivänä rentoutuminen ja rauhoittuminen puolestaan edistää psyykkistä palautumista.

– Jos päivä on ollut kovin kiireinen ja hektinen, se saattaa valvottaa vielä aamuyön tunteina. Tällöin fysiologinen palautuminen ei ole riittävää, Jaana Laitinen sanoo.

Työn vaatimukset voivat kuormittaa myös

Työn vaatimukset voivat osaltaan kuormittaa yrittäjää. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa, johon haastateltiin 30 yrittäjää, nousi esiin osaaminen.

– Monet yrittäjyyteen liittyvät asiat voivat kuormittaa, jos osaaminen ei riitä tai järjestelmät eivät toimi. Jos työkyky ei riitä työn vaatimuksiin, se kuormittaa, Laitinen sanoo.

Jaana Laitinen kehottaa myös yrittäjiä kirkastamaan työnsä tavoitteen. Kenelle työtä tehdään ja miksi? Mihin tavoitteisiin pyritään? Kun tavoite on kirkas, seuraavaksi voi miettiä, miten siihen päästään keskittymällä asiaan kerrallaan ja pitämällä työpäivä kohtuullisen mittaisena.

– Yrittäjien jaksaminen liittyy vahvasti työssä suoriutumiseen ja yrityksen menestymiseen, Laitinen toteaa.

Yksinyrittäjä kaipaa työkavereita

Työasioista irrottautumista on käsitelty myös Työterveyslaitoksen hankkeessa, jossa on mukana yli 55-vuotiaita yrittäjiä. Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa hankkeessa kehitetään yrittäjien hyvinvointia ja osaamista.

Arkeen on hyvä mahduttaa rentouttavia, iloa tuottavia ja kokonaan työstä irrottavia asioita.

– Monella on tavoitteena huolehtia itsestään, on se sitten jumppa- tai laulutunnin varaamista, portaiden kiipeämistä tai itsensä kiittämistä ja arvostamista, Työterveyslaitoksen tutkija Sara Lindström sanoo.

Pitkien työaikojen ja huonon palautumisen lisäksi yrittäjän haasteena voi olla sosiaalisen tuen puute.

– Asiakaskontakteista huolimatta on havaittu, että työkavereita kaivataan, Lindström sanoo.

Hän muistuttaa, että yrittäjät on ryhmä, jota on vaikea niputtaa yhteen, koska mukana on niin yksinyrittäjiä kuin suurten yritysten työnantajia.

– Osa yrittäjistä on niitä, joilla on hyvin matalat tienestit myös palkansaajiin verrattuna. Heillä on huolta toimeentulon riittävyydestä, Sara Lindström sanoo.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi