Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Sisua tutkiva, väkivaltaisesta parisuhteesta selvinnyt Emilia Lahti puhuu Yrittäjäpäivillä Lahdessa viikonloppuna

Väitöskirjatutkija Emilia Lahden mielestä vaikuttavinta on arjen väkevä sisukkuus.

Emilia Lahdelle sisukkuus tarkoittaa enemmän kuin pelkkää hampaat irvessä toimimista. Kuva: Johanna Merenheimo

Yrittäjäpäivillä Lahdessa on viikonloppuna monta mielenkiintoista puhujaa. Yksi heistä on väitöskirjatutkija Emilia Lahti Aalto-yliopistosta. Hän on tutkinut jo vuosien ajan sisua.

Emilia Lahti kiinnostui sisun käsitteestä oman elämänsä tapahtumien kautta. Lahti pääsi irti väkivaltaisesta parisuhteesta yhdeksän vuotta sitten. Hän asui tuolloin New Yorkissa.

Lahden mukaan selviytymiseen liittyy kokemus siitä, mitä ja miten vaikeistakin tapahtumista voi oppia.

– Selviytyminen tapahtuu pienin, huomaamattomin nytkähdyksin. Keskustelemme usein sankaritarinoista, mutta selviytyminen on aika arkipäiväisiä asioita. Tarvitsisimme enemmän keskustelua arjen sisukkuudesta.

Suomessa pelätään vielä kasvojen menettämistä

Emilia Lahti sanoo, että selviytymiseen kuuluu myös oivallus siitä, miten ihminen näkee itsensä.

– Suomessa on aika paljon pelkoa kasvojen menettämisestä. Asioista olisi hyvä puhua avoimesti, ja sitä kohti ollaan onneksi menossa.

Sisu on sanana suomalainen, mutta kyky ylittää äärirajoja ja löytää kätkettyä energiaa on maailmanlaajuinen, Lahti muistuttaa.

Mielikuva sisusta yhdistetään yleensä toimintaan hampaat irvessä.

– Esimerkiksi yrittäjät ovat keskimäärin itsevalikoitunut joukko ihmisiä, jotka ovat sisukkaita. Sisu on myös energiaa. Jollain voi olla sitä luonnostaan enemmän, mutta sitä kertyy myös oman elämän ja tietoisen, rohkean matkanteon kautta, Emilia Lahti kuvailee.

Sisun rinnalla on muistettava lempeys.

– Tärkeää olisi muistaa myös myötätunto – miten pystyy olemaan lempeä itseään ja muita kohtaan vaikeina hetkinä ja pääsemään pelosta ja häpeästä eteenpäin. Elämä on tasapainottelua rohkeuden ja lempeyden kanssa.

Emilia Lahti juoksi halki Uuden-Seelannin

Pari vuotta sitten Emilia Lahti käynnisti Sisu not Silence -kampanjan. Ajatuksena on murtaa hiljaisuus lähisuhdeväkivallan ympärillä.

Kampanjaan liittyy vahvasti juokseminen, joka on Lahdelle tärkeää. Hän päätti haastaa itsensä ja lähteä viemään kampanjaansa eteenpäin liikkumalla. Tammikuussa 2018 hän aloitti juoksun ja pyöräilyn halki Uuden-Seelannin: 50 päivää, 50 peräkkäistä ultramaratonia. Kilometrejä kertyi 2400.

Sisunsa ja itsensä kuuntelemisen tasapainoa siinäkin tarvittiin.

Emilia Lahden haastattelun lisäksi käytetty lähteenä verkkosivuja emilialahti.com ja sisulab.com.

Tutkimus

Mitä sisu on?

Väitöskirjatutkija Emilia Lahti julkaisi viime keväänä tieteellisen artikkelin sisusta International Journal of Wellbeing-lehdessä. Tutkimukseen osallistui yli tuhat ihmistä ja se toteutettiin sosiaalisen median kyselyillä. Vastaajista 80 prosenttia oli naisia ja 95 prosenttia suomalaisia.

Sisu rinnastettiin vastauksissa muun muassa sinnikkyyteen ja sisäiseen voimaan. Sisu on kykyä löytää voimaa selvitä ja toipua traumaattisista tapahtumista. Joillekin sisu on enemmän kehollinen voimavara kuin mielen voimaa.

Tutkimuksen mukaan sisu on sisäistä voimaa, joka on toisinaan tietoisen yrittämisen ulottumattomissa. Sisu syntyy pisteessä, jossa on kohdattu fyysisten ja henkisten voimavarojen rajat. Siksi sisu liittyy äärimmäisiin vastoinkäymisiin. Sisu on myös kykyä tarttua toimeen ja saada asioita aikaiseksi.

Lähde: aalto.fi
Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi