Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lapsia pompotellaan ja monet traumatisoituvat – onnellisesti perhekodissa kasvanut Sara Palkamo kritisoi lastensuojelun resursseja

"Rahaa kyllä annetaan, mutta kukaan ei kysy, miten oikeasti menee. Tuntuu siltä, kuin tyrkytettäisiin nuorelle sitä vaihtoehtoa, että älä opiskele ja mene töihin", Palkamo kuvailee.

Jokaisella lapsella pitäisi olla elämässään turvallinen ja pysyvä aikuinen. Muuten lähtökohdat aikuisuuteen ovat huonot ja yhteiskunnan lasku kasvaa, sanoo perhekodissa kasvanut Sara Palkamo. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahtelainen sosionomiopiskelija Sara Palkamo, 24, on kokenut lastensuojelun asiakas. Hänellä menee nyt hyvin, vaikka matkan varrelle on sattunut monenlaista.

ESS kysyi häneltä lastensuojelun ajankohtaisista puheenaiheista.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut viime aikoina Päijät-Hämeessä. Mistä tämä kertoo?

– Siitä, että ihmiset voivat huonosti ja apu ja on vaikea itse hakea. Toivottavasti ilmoitukset ehditään käsitellä kunnolla. Monella sosiaalityöntekijällä on aika valtava työmäärä harteillaan, ja tällaisiin asioihin pitäisi paneutua huolella. Ei yleensä riitä, että pikaisesti jutellaan. Lyhyen tapaamisen aikana monen on helppo esittää, että kaikki on hyvin, vaikka tilanne olisi katastrofaalinen.

– Ilmoituksia tehdään myös kiusallaan. Ne pitäisi jättää tekemättä ja muistaa, että kiusailmoitukseen käytetty aika voi olla pois pieneltä lapselta, jolla on oikea kirkuva hätä.

Päijät-Hämeessä lastensuojelumenot ovat viime aikoina kasvaneet paljon. Mistä tämä voi johtua?

– Lapset ja perheet eivät saa kunnollista apua ajoissa. Mielestäni kotien, koulujen, neuvoloiden ja sosiaalihuollon yhteistyö ei toimi tarpeeksi hyvin, koska resurssit eivät riitä. Ongelmiin kannattaisi tarttua silloin, kun ne eivät ole vielä kasvaneet jättimäisiksi. Jos ongelmat ovat jo kaikkien nähtävillä, ne ovat isoja.

Monella sosiaalityöntekijällä on valtava työmäärä harteillaan, ja asioihin pitäisi paneutua huolella. Sara Palkamo

– Jos huostaanottoon päädytään, se voidaan tehdä liian myöhään lapsen kannalta. Pelkään, että tässäkin ajatellaan vain nopeasti säästyvää rahaa. Sitten lasta saatetaan pompotella sijaishuollon ja biologisten vanhempien välillä. Tämä on aika karmeaa, monet traumatisoituvat pahasti. Pitäisi ymmärtää, että lapsi tarvitsee pitkäaikaisen luottamussuhteen. Jos lapsella ei ole yhtään ihmistä, joka olisi aina ollut hänen elämässään turvallinen ja pysyvä aikuinen, lähtökohdat aikuisuuteen ovat tosi huonot. Pitkälle katsottuna yhteiskunnan lasku vasta kasvaakin.

Miten toimii huostaan otettujen lasten jälkihuolto?

– Todella huonosti. Kun lapsi on kasvanut täysi-ikäiseksi, hänen pitäisi pärjätä omillaan vain muutaman jälkihuoltokerran varassa, vaikka suurimmalla osalla näistä ihmisistä ei ole muuta turvaverkkoa kuin jälkihuolto. Jälkihuollon työntekijä saattaa siis olla itsenäistyvän nuoren ainoita kontakteja. Kannattaisi ehdottomasti panostaa siihen, että työntekijöillä on aikaa ja resursseja. Itsenäistyvälle nuorelle työntekijän aika on elintärkeä.

– Rahaa kyllä annetaan, asunto ja kaikki fyysisesti tarpeellinen hankitaan sosiaalitoimen puolesta, mutta sitten kukaan ei olekaan kysymässä, ”miten sulla oikeasti menee.” Monet itsenäistyvät nuoret huomaavat hyvin nopeasti, ettei tarvitse tehdä mitään, sosiaalihuolto ja nuoren saamat jälkihuoltovarat takaavat tulot. Tämä tuntuu siltä, että ihan kuin tyrkytettäisiin nuorelle sitä vaihtoehtoa, että älä opiskele ja mene töihin. On helppoa ja kivaa jäädä kotiin, ja sitten yhtäkkiä ollaan syrjäytyneitä, yhteiskunnan ulkopuolella ja täysin kykenemättömiä elämään normaalia elämää.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi