Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Parikymppiset ystävykset miettivät päivän ja ryhtyivät sitten leipomo-kahvilan yrittäjiksi Hartolaan

Koulun penkillä tavanneet Meri Kotiluoto ja Sofia Anttila ovat ylpeitä omasta pärjäämisestään. "Vapaalla ei tee mieli kulkea leipomon ohi."

Kiireisen kesän jälkeen Pullapajan asiakasmäärät tippuivat rajusti. Sofia Anttila ja Meri Kotiluoto ryhtyivät yrittäjäksi nopean pähkäilyn jälkeen. Kuva: Chiméne Bavard

Heinolassa Lyseonmäen koulussa ystävystyneillä Meri Kotiluodolla ja Sofia Anttilalla oli kohdatessaan omat unelmat: Kotiluoto halusi jo pikkutytöstä lähtien perustaa oman kahvilan pienelle paikkakunnalle ja Anttila haaveili muutosta takaisin kotipaikkakunnalleen Hartolaan.

Peruskoulun jälkeen ystävykset päätyivät jälleen sattumalta samalle luokalle Lahden Salpauksen leipuri-kondiittorilinjalla, jossa unelmat pysyivät hengissä. Heti valmistuttuaan Kotiluoto pääsi kesäksi töihin anoppinsa pyörittämään leipomo-kahvila Pullapajaan Hartolaan. Pian anoppi jo kysyikin, haluaisiko Kotiluoto alkaa Pullapajan yrittäjäksi. Aikaa päätöksen tekemiselle annettiin pari päivää.

– Soitin heti Sofialle, joka oli tuurannut täällä sairauslomaani. Mietimme yhdessä, miten voisimme selvitä ja pyörittää leipomo-kahvilaa kannattavasti kuihtuvassa kylässä. Sofia jahkaili päivän, mutta sitten päätimme ottaa riskin, Kotiluoto kertoo.

Leivosten suunnittelua takapihan rappusilla

Parikymppiset ystävykset ovat pyörittäneet Pullapajaa helmikuun alusta lähtien ja se on vastannut molempien odotuksia.

– Parasta on se, että saamme itse päättää mitä teemme, eikä kukaan ole kontrolloimassa. Työvuorojen sopiminen on vapaampaa. Mietimme ja suunnittelemme yhdessä uusia kakkuja ja leivoksia takapihan rappusilla istuen, Anttila sanoo.

Hartolalaiset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Erityisesti on kiitelty sitä, että olemme näin nuoria. Yrittäjä Sofia Anttila

– Heti kun aloitimme, melkein kaikki reseptit menivät uusiksi. Teimme omia versioita suolaisista piirakoista, leivoksista ja kuivakakuista. Olemme panostaneet konditoriapuoleen, koska siihen meillä molemmilla on osaamista ja intoa, Kotiluoto jatkaa.

Yrittäjäksi ryhtyminen vaati kaksikolta paljon uusien asioiden opiskelua. Kummallakaan ei ollut aikaisempaa kokemusta kirjanpidosta tai laskuttamisesta, mutta he ovat opetelleet kaiken itse. Aina rahaa ei ole jäänyt viivan alle, sillä omat palkat maksetaan vasta kun kaikki muut maksut on hoidettu.

– Olen ylpeä siitä, että olemme oppineet pärjäämään. Voin suositella tällaista muillekin nuorille, jotka ovat valmiita tekemään rutkasti töitä, Anttila heittää.

Kiireinen kesä, hiljainen syksy

Pitkiä työpäiviä ja monen päivän työputkia ilman vapaata – niitä Kotiluoto ja Anttila ovat päässet tekemään jo paljon. Toinen yrittäjistä tulee leipomolle kolmelta alkavaan yövuoroon. Aamuvuorolainen tulee töihin kolme tuntia myöhemmin. Jompikumpi on leipomossa sunnuntaisinkin. Päivisin apuna on kaksi työntekijää.

Sofia Anttila ja Meri Kotiluoto tekevät pitkää päivää Pullapajan yrittäjinä. Tällä kertaa he olivat leiponeet kahvilaan suolaista piirakkaa ja juustokakkua. Kuva: Chiméne Bavard

– Vapaa-ajan ongelmia ei ole ollut. Jos joskus on pari päivää vapaata niin silloin ei tee mieli kulkea leipomon ohi, Kotiluoto nauraa.

Leipomisen lisäksi työn suolaksi nousevat asiakkaat. Kiireisen kesän jälkeen asiakasmäärät romahtavat, mutta Pullapajassakin käy useita vakioasiakkaita, joiden tilaukset kaksikko tietää jo sanomatta.

– Hartolalaiset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Erityisesti on kiitelty sitä, että olemme näin nuoria. Täällä ei ole montaa ikäistämme yrittäjää, Anttila sanoo.

Kesällä asiakkaina oli paljon mökkiläisiä, jotka ovat tottuneet pääkaupunkiseudun teollisempiin leivoksiin ja kahviloiden korkeampaan hintatasoon. Tiskillä kuului usein positiivista ihmettelyä.

– Leivomme kaikki tuotteet käsityönä, ja siksi leivokset eivät ole identtisiä ulkonäöltään. Tykkäämme kokeilla uusia makuja ja käytämme täytteissä tuoreita marjoja. Eniten olemme myyneet mansikkaleivoksia, marjapiirakoita ja juustokakkuja, yrittäjät kertovat.

Uutta ilmettä remontilla

Konditoriatuotteiden lisäksi Pullapajassa leivotaan leipää ja tarjoillaan arkisin keittolounasta. Kun keittiöhommilta jää aikaa, Kotiluoto ja Anttila juttelevat keskenään unelmakahvilansa remontista.

– Olisi niin ihana uusia pintoja ja sisustaa tätä meidän tyyliseksi. Uudeksi teemaväriksi on tulossa viininpunainen. Haluamme sitä verhoihin, servietteihin ja mahdollisesti työasuihin. Tuntuu ihan hassulta, että saamme päättää itse tällaisetkin asiat, Kotiluoto paljastaa.

Lue myös: Eilinen lounas lahtelaisravintoloistakin muutamalla eurolla – erityisesti nuoret ovat löytäneet ResQ club -sovelluksen
 
Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi