Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kun virkatyö, yrittäjyys ja eläinten hoitaminen olivat liian kova yhdistelmä, heinolalainen Suvi Ovaskainen toteutti unelmansa

Alpakat tulevat ihmisen luokse jos niitä huvittaa. Kuva: Katja Luoma

Jos Heinolan Myllyojalla asuva Suvi Ovaskainen saisi viettää täydellisen vapaapäivän, se tarkoittaisi leppoisaa seurustelua kotipaikan eläinten kanssa. Neljä vuotta sitten ison omakotitalon ja yli kolmen hehtaarin tilan ostanut nainen nauttii suunnattomasti eläinlaumansa hoitamisesta.

Tekemistä riittää, sillä Evolan tilalla elää monta erilaista eläintä: vahtikoiran tehtäviä hoitava, näyttävä pyreneittenmastiffi Topi, kaksi kissaa, kymmenen undulaattia, kaksi neitokakadua, kaksi celebesinkakadua, seitsemän kania, viisi kanaa, kolme kukkoa, yksi riikinkukko, kaksi riikinkanaa, kaksi miniatyyrihevosta, neljä alpakkaa, kaksi suomenvuohta, yksi lammas, yksi afrikkalainen kääpiövuohi ja neljä kalkkunaa.

Suvi Ovaskainen nauttii eläinten kanssa seurustelusta. Nyt rapsutuksia saa miniatyyrihevonen. Kuva: Katja Luoma

– Tällainen paikka oli lapsuuden haaveeni. Saan eläinten kanssa touhuamisesta paljon hyvää mieltä, koska ne ovat aina iloisia. Omat murheet ja stressi unohtuvat. Elämäni olisi aika tyhjää ilman eläimiä, Suvi Ovaskainen sanoo.

26 muuttoa

Eläimet ovat olleet Ovaskaiselle tärkeitä aina. Lapsuudenkodissa oli koira, ja ensimmäisen oman kanin hän sai 10-vuotiaana.

– Siskoni hoiti naapureiden lapsia ja minä ulkoilutin naapuruston koiria, Ovaskainen muistelee.

Ovaskaisen lapsuudessa perhe muutti usein paikkakunnalta toiselle isän työn perässä. Hän laskee muuttaneensa elämänsä aikana 26 kertaa eikä se lapsena tuntunut pahalta.

– Minä tykkäsin muuttaa, isosisko ei. Usein kyselin jo vuoden jälkeen, että joko mennään seuraavaan paikkaan.

Leipomosta terveystarkastajaksi

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Imatralla floristin ammatista haaveillut Suvi Ovaskainen meni töihin enonsa kauppapuutarhalle Pertunmaalle. Sitten seurasi opiskelut kauppaoppilaitoksessa ja työskentelyä heinolalaisessa kukkakaupassa. Kun vanhemmat perustivat Heinolaan leipomokahvilan Eevan herkut, tytär meni sinne töihin. Seuraava haaveammatti käveli kahvilan ovesta sisään terveystarkastuksen yhteydessä.

Suvi Ovaskainen sai ensimmäisen kaninsa 10-vuotiaana. Nyt hänellä on seitsemän kania. Kuva: Katja Luoma

– Meille tuli terveystarkastaja, jonka työskentelyä seurasin ja kyselin, mitä hän oikein tekee. Se oli niin kiinnostavaa, että lähdin Mikkeliin opiskelemaan insinööriksi. Opiskelu oli rankkaa, koska minulla oli opintojen alkaessa vuoden ikäinen lapsi.

Eläinten hoitamista yöllä

Ovaskainen ehti tehdä pelkkää terveystarkastajan työtä syksyyn 2016, jolloin hän otti vuodeksi virkavapaata ja osti eläkkeelle siirtyneiltä vanhemmiltaan kahvilan. Leipomista edelleen rakastava nainen joutui kuitenkin huomaamaan, että virkatyö, yrittäjyys ja eläinten hoitaminen olivat liian kova yhdistelmä.

– Monena aamuna menin ensin leipomolle, sieltä töihin ja työpäivän jälkeen takaisin leipomolle. Eläinten ruokkiminen ja hoitaminen venyi yöhön asti. Kun minulle ei jäänyt aikaa seurustella eläinten kanssa, myin leipomon pois. Nyt teen leipätyötäni kolmena päivänä viikossa. Seuraavaksi haluaisin panostaa enemmän kotimme yhteydessä kesällä toimivaan Evola ranchiin, Ovaskainen sanoo.

Vapaana pihalla tepastelevat kalkkunat käyvät tervehtimässä emäntäänsä Suvi Ovaskaista. Kuva: Katja Luoma

Evola ranch on jo kolmena kesänä toiminut epävirallisena ja maksuttomana kotieläinpihana, jossa voi myös kahvitella ja ostaa kesäkukkia. Vaikka Ovaskainen ei ole mainostanut paikkaa missään, viime kesänä kävijöitä oli jokaisena aukiolopäivänä. Ranchilla Ovaskainen pääsee tekemään kolmea lempiharrastustaan eli hoitamaan kukkia, leipomaan ja viettämään aikaa eläinten kanssa. Lisäksi hän nauttii nähdessään iloisia lapsia.

– Täällä on käynyt koulu- ja päiväkotiryhmiä eväiden kanssa retkellä. Monille lapsille eläinten silittäminen ja ruokkiminen ovat tosi isoja juttuja. Jotkut perheet vierailivat tilalla useamman kerran kesässä.

Kiimainen lammas rakastuu koiraan

Juttuhetken lomassa lähdemme tervehtimään eläimiä. Ensimmäisenä vieraita tervehtii komealla ja kumealla äänellä haukahtava Topi-koira, joka yleensä nukkuu päivät ja aloittaa vartioimisen illan hämärtyessä.

Suvi Ovaskainen tekee vain kolme työpäivää viikossa, jotta hänelle jää aikaa eläinten kanssa seurusteluun. Kuva: Katja Luoma

Erittäin suurikokoinen Topi on muille eläimille leppoisa kaveri. Se sietää hyvin esimerkiksi Pipsa-lammasta, joka aina kiima-aikaan on rakastunut Topiin.

– Lammas ja koira ovat silloin ihan kylki kyljessä ja kaulakkain, Ovaskainen kuvailee.

Kolme vuotta sitten hankitut alpakat muistuttavat Ovaskaisen mukaan enemmän kissoja, ja tulevat ihmisen luokse vain jos niitä huvittaa. Usein niitä onneksi huvittaa, ja lapset pääsevät silittämään niiden pehmeitä villoja.

Vuohet ja varsat olivat tilalle tullessaan hyvin arkoja eivätkä antaneet ottaa itseään kiinni. Nyt ne juoksevat heti tervehtimään ja haluavat rapsutuksia.

– Olemme antaneet kaikille eläimille aikaa ja tilaa tottua meihin, koska luottamuksen rakentaminen vie aikaa. Mitään ei ole tehty väkisin tai kiireellä. Se on kannattanut. Vuohet ovat nykyään jo niin paljon meidän peräämme, että hyppivät syliin. Käymme usein eläinten kanssa isolla porukalla kävelyllä peltojen poikki ja metsissä. Ne tuntuvat nauttivan kävelyretkistä.

Kanin ja lintujen pelastaja

Isolla pihalla tepastelee vapaana neljä kalkkunaa, jotka päätyvät jossain vaiheessa Ovaskaisen vanhempien ruokapöytään.

Riikinkanoja. Kuva: Katja Luoma

Moni Evola Ranchin eläimistä on tullut Ovaskaiselle lähes sattumalta. Esimerkiksi celebesinkakadut ovat Heinolan lintutarhalla elävien Oton ja Irmelin vahinkopoikasia. Monet undulaatit ovat tulleet allergiakodeista. Yhden kanin Ovaskainen pelasti, kun se oli joutumassa pataan.

– Eläinten hoitaminen on raskainta paukkupakkasilla tai silloin kun on märkää ja pimeää. Tämä on minulle elämäntapa.

Lue myös: Täyttä elämää Padasjoella – päätös muuttaa maalle ei ole kaduttanut Laukkasten perhettä
 
Kuka

Suvi Ovaskainen

Syntynyt Jyväskylän maalaiskunnassa vuonna 1968.

Kirjoitti ylioppilaaksi Imatralla.

Opiskeli kauppaopistossa Jämsänkoskella ja insinööriksi Mikkelissä.

Työskennellyt kauppapuutarhassa, kukkakaupassa, leipomossa ja terveystarkastajana.

Uusioperheeseen kuuluu aviomies Jari, kaksi omaa aikuista tytärtä ja kolme Jarin aikuista lasta.

Avasi Evola Ranchin Heinolan Myllyojalle kesällä 2016.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi