Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahden keskustassa kokoontuu 200-vuotias veljeskunta – paikallisloosin ylimestarille Mauri Tanniselle Odd Fellow'ssa tärkeintä on toisten ymmärtäminen

Odd Fellow ei kerro rituaaleistaan ei-jäsenille, mutta kaikki muu on avointa, Lahden loosin ylimestari Mauri Tanninen vakuuttaa. Auttamiseen liittyviä tehtäviä on pitänyt soveltaa 1800-luvulta nykypäivään.

Lahden loosin ylimestari Mauri Tanninen on nyt keskellä kaksivuotista puheenjohtajuuttaan. Vanhan elokuvateatterin tiloissa sijaitsevassa loosissa on illallistilan lisäksi varsinainen loosisali, jonne pääsevät vain veljeskunnan jäsenet. Kuva: Katja Luoma

1950-luvun alussa Lahden Rautatienkatua pitkin kävellyt kaupunkilainen saattoi pysähtyä katsomaan vasta-avattua Kinema-elokuvateatteria. Ehkäpä siellä käytiin katsomassa Tuntematonta sotilasta tai Lentävää kalakukkoa.

Nykyisin paikalla ei enää näy elokuvamainoksia. Sen sijaan elokuvateatterin vanha ovi vie Lahden Odd Fellow -loosin tiloihin rakennuksen kellariin.

Vastassa on J. K. Paasikiven mukaan nimetyn loosin ylimestari Mauri Tanninen. Vähän tavallisemmin termein ilmaistuna hän on siis paikallisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Suomessa yli 9 000 jäsentä

Jos ei ole koskaan kuullutkaan Odd Fellow’sta, se ei ole ihme, sillä veljeskunta pitää itsestään aika vähän meteliä.

Ihmiset ovat kiireisiä, eikä heillä ole vapaa-aikaa. Täällä ihmiset yleensä rauhoittuvat. Lahden loosin ylimestari Mauri Tanninen

Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt nykyjärjestö viettää tänä vuonna 200-vuotisjuhlaansa, ja Lahden loosi täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Jäseniä on Suomessa yli 9 000.

Toiminta pyörii kolmen ihanteen – ystävyyden, rakkauden ja totuuden – ympärillä. Siihen liittyvät myös jäsenten henkinen kasvu sekä yhteenkuuluvuuden, suvaitsevaisuuden, armeliaisuuden ja keskinäisen avunannon arvot.

Tanninen itse kiinnostui Odd Fellow’sta reilu kymmenen vuotta sitten Hämeenlinnassa asuessaan. Tuttu kysyi häneltä, kiinnostaisiko toiminta.

– Kun puhutaan itsensä kasvattamisesta, se kiinnosti aika paljon, Tanninen sanoo.

100 000 euroa SOS-lapsikylätoimintaan

Perinteisesti Odd Fellow’lla on neljä tehtävää: hädänalaisten auttaminen, sairaiden luona vieraileminen, kuolleiden hautaaminen ja orpojen kasvattaminen. Vuosisatoja sitten sillä on varmasti ollutkin merkitystä, mutta entä nykyään?

– Moni kysyy sitä, Tanninen vastaa, ja myöntää, että toimintaa täytyy soveltaa nykypäivään.

Nykyään arvoja toteutetaan esimerkiksi lapsiin ja vanhuksiin kohdistuvalla hyväntekeväisyydellä. Järjestön 200-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen loosien jäsenet – eli veljet ja sisaret, kuten he itse sanovat – keräsivät keskuudestaan ja lahjoittivat SOS-lapsikylätoimintaan 100 000 euroa.

Myös pienempää toimintaa on. Hämeenlinnassa veljet kävivät ulkoiluttamassa vanhuksia palvelukodeissa. Lahdessa on toimittu kantajina hautajaisissa, jos kantajia ei ole muuten ollut tarpeeksi.

Yksi tärkeistä asioista on keskinäinen avunanto. Tanninen antaa esimerkin: jos vaikka jollakin nuoremmalla on pulmia, joku vanhempi näkee kokemuksellaan heti, voiko asialle tehdä jotakin.

Rituaaleista ei kerrota ulkopuolisille

Järjestöä on kutsuttu myös salaseuraksi. Syynä on esimerkiksi se, että veljeskunnalla on rituaaleja, joista ei kerrota ulkopuolisille. Kokouksiin ja loosisaliin pääsevät vain jäsenet, ja veljeskuntaan voi liittyä vain kutsun ja suositusten kautta. Veljeskunnan verkkosivuilla oleva kuva paljastaa, että salissa kaiken yllä on kaikennäkevä silmä.

Veljeskunnan symbolina toimii kolme lenkkiä, jotka merkitsevät ystävyyttä, rakkautta ja totuutta. Kuva: Katja Luoma

Päällisin puolin kuulostaa siltä, että veljeskunnassa on jotakin samaa kuin Vapaamuurareissa. Tanninen ei ole samaa mieltä, sillä hän ei tiedä, mitä Vapaamuurarien toimintaan kuuluu.

Odd Fellow’n verkkosivuilla kerrotaan, että kokouksissa jäsenet saavat rituaalien välityksellä ymmärrystä veljeskunnan ihanteista, tavoitteista ja päämääristä. Voiko Tanninen avata yhtään, mitä tämä tarkoittaa?

– Rituaalit ovat ainoa asia, josta ei kerrota. Jos niistä kerrotaan, se ei ole enää jännittävää tai yllätys uusille jäsenille, Tanninen sanoo.

Tannisen mukaan jokaisen täytyy nähdä asiat itse vuosien varrella. Salaseura-ajatusta hän – sen paremmin kuin veljeskunta ylipäätäänkään – ei allekirjoita. Enemmänkin olisi kyse suljetusta yhdistyksestä.

Sen verran Tanninen suostuu paljastamaan, että rituaaleissa on perinteisiä, 1800-luvulta lähteneitä asioita. Mitään hullua ei kuulemma tehdä.

Politiikka ja uskonto kiellettyjä aiheita

Entä voiko veljeskuntaa kutsua hyvävelikerhoksi? Sen negatiivista merkitystä Tanninen ei hyväksy, positiivisen tavallaan. Verkostot ovat hänen mukaansa tärkeitä kaikille.

Tanninen lisää, ettei ole koskaan törmännyt siihen, että seuraveljeä olisi haluttu käyttää hyväksi. Hetken ajan hän aikoo ottaa puheeksi politiikan, mutta muuttaakin mielensä.

Veljeskunnassa kaksi puheenaihetta on kiellettyjä: politiikka ja uskonto. Jälkimmäisessä asiassa jäseniä yhdistää vain käsitys yhdestä korkeimmasta.

"Empaattisuus lisääntyy väkisin"

Tanniselle itselleen Odd Fellow’ssa tärkeintä on toisten ymmärtäminen.

– Suvaitsevaisuus on kasvattanut aika paljon, ja empaattisuus lisääntyy väkisin. On hienoa, että täällä näkee erilaisia ihmisiä, joilla on samanlaiset tavoitteet.

Veljeskunta kokoontuu kaksi kertaa kuukaudessa. Ohjelmassa on toisten tapaamista, varsinainen kokous ja sen jälkeen illallinen.

Tanninen kertoo, että tällä hetkellä Lahdessa vanhin jäsen on 92-vuotias, nuorin parikymppinen. Väkeä on hänen mukaansa kaikista yhteiskuntaluokista.

Lue myös: Kun orimattilalainen Tanja Pietilä ilmoitti tarttuvansa 80-vuotiaan kivijalkaliikkeen Neppinapin puikkoihin, isä kysyi häneltä "eikö mikään riitä" - "Halusin, että liike säilyy Lahdessa"
 

Tannisen mukaan veljeskunnassa tavoitteena on, että jäsenet kasvaisivat ihmisinä, ja hän uskookin, että kaikki voivat oppia jotakin.

– Ihmiset ovat kiireisiä, eikä heillä ole vapaa-aikaa. Täällä ihmiset yleensä rauhoittuvat. Joskus ilta päättyy yhdeksältä, joskus kahdelta, hän naurahtaa.

Myös muuta toimintaa on: retkiä, kävelyitä luonnossa. 1960-luvulla perustettu naisten loosi eli rebekkaloosi on järjestänyt juhlia ja runoiltoja.

– Väki on saanut kavereita toisistaan.

Odd Fellow’n Lahden loosit juhlivat veljeskunnan 200-vuotisjuhlaa tänään, pääjuhla oli huhtikuussa Helsingissä.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Juttuun korjattu 14.10. kello 10.37 tieto siitä, että  veljeskunta kokoontuu kaksi kertaa kuukaudessa eikä viikossa, kuten jutussa ensin kerrottiin.

Kuka?

Mauri Tanninen

72-vuotias. Syntynyt Hattulassa. Asuu nykyään Lahdessa.

Tehnyt työuraa muun muassa rakennuskemikaaliyhtiössä maahantuonnin parissa. Nykyään yrittäjä, suunnittelee jäävänsä eläkkeelle ensi vuonna.

Mukana useissa yhdistyksissä. Vapaa-ajallaan rakentaa kesämökkiä, golfaa, hiihtää ja matkustaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi