Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Taitoluistelu toi Shannon Rakovskyn Eurooppaan, jalkapallo ja rakkaus tempasivat Lahteen

Ammatikseen luisteleva ja valmentava amerikkalainen toivoo, että jokainen voisi nauttia olostaan jäällä – teknisestä osaamistasosta riippumatta.

Shannon Rakovsky on tuonut uusia ideoita Lahden Taitoluistelijoiden valmennukseen. Kuva: Sami Kuusivirta

Shannon Rakovskyn kuvaus omasta lapsuudestaan kuulostaa himosuorittajan tarinalta.

Yhdysvalloissa Arizonan osavaltiossa kasvaneen Rakovskyn ykköslaji on 3-vuotiaasta alkaen ollut taitoluistelu, joka tunnetusti vaatii hurjan määrän harjoitustunteja, jos siinä haluaa pärjätä. Yhdessä vaiheessa oli arkiaamuja, jotka alkoivat herätyksellä viideltä ja taitoluisteluharjoituksilla puoli kuudelta. Päälle tulivat koulunkäynti ja muut harrastukset.

Taitoluistelun ohella Rakovsky on harrastanut uintia ja softballia, pelannut koulun yhteydessä jalkapalloa ja touhunnut urheiluhullun isänsä kanssa viikonloppuisin milloin minkäkin lajin parissa.

Kuulostaa hengästyttävältä elämältä. On kuitenkin syytä oikaista yksi ilmeinen virhepäätelmä.

– Olen aina rakastanut luistelua siksi, koska se on hauskaa. Vihasin kilpailemista, mutta rakastin näytöksiä. Saan valtavasti hyvää mieltä siitä, kun pystyn tuottamaan iloa muille, Rakovsky painottaa.

– Jossakin vaiheessa varmaan unelmoin olympialaisista, mutta olen harrastanut useita urheilulajeja läpi elämäni. En missään vaiheessa harjoitellut luistelua viikon jokaisena päivänä.

Disneyn soittoa ei kuulunut

Taitoluistelusta kuitenkin tuli Rakovskylle ammatti. Sitä hän on päässyt toteuttamaan Lahdessakin, vaikka ei hän luistelun takia Suomeen tullut.

Taitoluistelussa Shannon Rakovskyä kiehtoo enemmän taiteellisuus kuin teknisyys. Kuva: Sami Kuusivirta

Hänen saksalainen aviomiehensä Patrick Rakovsky on ammattilaisjalkapalloilija ja on pelannut viime talvesta lähtien FC Lahden Veikkausliiga-joukkueessa maalivahtina.

Pari tapasi toisensa vuonna 2016. Shannon Rakovskyn tie Eurooppaan oli kulkenut mutkien kautta.

Rakovsky oli aloittanut taitoluisteluvalmentamisen jo teini-iässä. 18-vuotiaana hän päätti, että jättäisi luistelun kokonaan ja keskittyisi yliopisto-opintoihinsa.

Rakovskyn esimies kuitenkin ylipuhui hänet jatkamaan valmentamista. Rakkaus lajiin syttyi vähitellen uudelleen – ja nimenomaan näytöspuoleen.

– Viimeisenä yliopistovuotenani päätin, että haluan Disney on Ice -kiertueelle. Kun valmensin tyttöjä, huomasin, että olisin edelleen pystynyt tekemään itse kaikki samat temput, joita heille opetin.

Rakovsky kävi Disneyllä koe-esiintymisessä ja onnistui omasta mielestään erittäin hyvin. Disneyltä luvattiin ottaa yhteyttä, jos sopiva paikka avautuisi.

Sitä soittoa ei koskaan tullut. Sen sijaan Holiday on Ice -kiertueelta Rakovsky sai töitä käytännössä heti otettuaan organisaatioon yhteyttä.

Rakovsky pääsi kiertämään Eurooppaa taitoluistelijana ja toteuttamaan pitkäaikaiset unelmansa matkustamisesta. Kaupan päälle hän tapasi elämänsä miehen.

Etäsuhde jäi lyhyeksi

Vuosi sitten pariskunnalla oli kimuranttien päätösten aika, kun molempien työnäkymät olivat epävarmat. Shannon päätyi tekemään kahdeksan kuukauden sopimuksen uudelle näytöskiertueelle, vaikka oli aiemmin ajatellut, ettei enää lähtisi. Noin viikkoa myöhemmin Patrick sai sopimustarjouksen FC Lahdelta.

– Olimme, että voi ei, tästä ei tule ihan helppoa.

Etäsuhdetta ei kestänyt kauan. Vuodenvaihteessa Shannon Rakovsky sai tietää olevansa raskaana. Hän lopetti kiertueensa lyhyeen ja seurasi miestään Lahteen, jossa sai pian osa-aikaisen valmennustyön Lahden Taitoluistelijoista.

Esikoispoika Ryker syntyi Lahdessa elokuun puolivälissä.

Välillä pomotteleva, välillä lempeä

Pätkätyöläisyys ei ole Shannon Rakovskylle varsinaisesti rasite. Hän puuhailee ammattimaisesti ja puoliammattimaisesti monella suunnalla ja viihtyy niin.

– Olen aina ollut niin monessa mukana. Luulin, että se vähenisi ikääntymisen myötä, mutta eipä ole vähentynyt, hän nauraa.

Rakovsky pitää esimerkiksi ruokablogia, joka on poikinut Suomesta paitsi uusia tuttavuuksia, myös töitä erään bloggaajan englanninkielisten tekstien editoijana.

Taitoluistelutöiden ohella Rakovsky pitää muun muassa ruokablogia. Nyt elämää sävyttää vauva-arki. Kuva: Sami Kuusivirta

Luisteluopetusta Rakovsky on tarjonnut paitsi taitoluistelijoille, myös jääkiekkoilijoille. Arizonassa pelanneiden NHL-huippupelaajien Shane Doanin, Martin Hanzalin ja Mike Smithin pojat ovat saaneet häneltä opetusta luistelutekniikkaan ja teränkäyttöön.

Valmentajana Rakovskyssä on kovat ja pehmeät puolensa. Toisaalta hän sanoo nauttivansa siitä, kun pääsee pomottelemaan jääkiekkoilijoita ja pakottamaan heidät kiinnittämään huomiota luisteluunsa.

Lahdessa hän on visioinut myös aivan uudentyyppisiä harjoittelua, jossa yhdistettäisiin luistelua ja cross-fitiä.

Taitoluistelussa Rakovsky kuitenkin arvostaa taiteellisuutta ja estetiikkaa enemmän kuin loputonta teknisyyttä.

– Haluan opettaa ihmisille sitä, että jokaisella voi olla jäällä paikkansa, vaikkei olisi teknisesti kaikkein edistynein luistelija. Vaikkeivät kyvyt riittäisi jollekin tasolle, voi kuitenkin luistella, tanssia, nauttia olostaan ja tuntea itsensä vapaaksi.

Vain aurinkoa ikävä

Rakovskyt eivät ole salailleet, että perheen tavoitteena on päästä asettumaan aikanaan Yhdysvaltoihin. Vielä ei kuitenkaan ole sen aika, sillä Patrickin sopimus FC Lahden kanssa kattaa ensi kaudenkin.

Ja mikä täällä on ollessa. Suomen äitiys- ja terveyspalvelut ovat tehneet perheeseen vaikutuksen, ja uusia ystävyyssuhteita on syntynyt.

– Olen kotoisin paikasta, jossa on auringonpaistetta 350 päivänä vuodessa. Jos säätä ei lasketa, olen viihtynyt täällä todella hyvin, Shannon Rakovsky sanoo.

Lue myös: Lahden eteläinen kehätie etenee vuoden etuajassa - urakan pääpomo Janne Wikström tietää helpon keinon torjua turha stressi
 

Vapaa-ajalla Rakovskyt ovat kiertäneet ahkerasti pitkin eteläistä Suomea. Ruokafriikkinä Shannon Rakovsky on intoillut pientiloilla käymisestä ja hehkuttanut The Touring Avocado -blogissaan metsien sieni- ja marjasatoa.

Hän taitaa olla niitä, jotka markkinoivat Suomea paremmin kuin suomalaiset itse.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Shannon Rakovsky

Syntynyt ja kasvanut Arizonassa Yhdysvalloissa.

25-vuotias.

Luistellut ammattilaisena näytöskiertueilla sekä toiminut valmentajana ja koreografina.

Suorittanut ravitsemustieteiden yliopistotutkinnon ja personal trainerin koulutuksen.

Saksalainen aviomies Patrick Rakovsky on ammattilaisjalkapalloilija ja pelaa FC Lahden maalivahtina. Parille syntyi esikoispoika elokuussa.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi