Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Ilusat sügist! Schönen Herbst! Trevlig höst! Lahtelaisessa kielikahvilassa voi toivottaa hyvää syksyä yhdeksällä eri kielellä

Multi-Cultin ja Wellamo-opiston kahvilassa ei ole pakko puhua, siellä saa myös istua hiljaa ja kuunnella.

Anthony de Carvalho, Sami Valonen, Juhani Salminen ja Kalle Salminen puivat urheiluaiheita. Kuva: Chiméne Bavard

Yli 50 ihmistä ja yhdeksän kieltä. Tämä oli tilanne sunnuntaina Multi-Cultin ja Wellamo-opiston syksyn ensimmäisessä kielikahvilassa, jossa kuka tahansa voi istahtaa eri pöytiin juttelemaan natiivin eli syntyperäisen kielen puhujan kanssa. Tällä kertaa eniten keskustelijoita oli espanjan ja suomen pöydissä.

– Suomen pöytä on suosittu maahanmuuttajien keskuudessa, koska monilla heillä on vähän mahdollisuuksia päästä juttelemaan suomeksi. Täällä hekin pääsevät treenaamaan. Monissa pöydissä keskustelua vetää Wellamo-opiston kieltenopettaja, mutta olen bongannut mukaan myös muita natiiveja, kielikahvilaa Lahdessa pari vuotta sitten käynnistänyt suunnittelijaopettaja Anja Kivivuori kertoo.

Espanjan ja suomen lisäksi kuulumisia vaihdettiin englanniksi, japaniksi, ruotsiksi, venäjäksi, esperantoksi, viroksi ja viittomakielellä.

Koulussa enemmän kielioppia, vähän puhumista

– Kouvola is a nice place too, sanoo amerikkalainen Anthony de Carvalho ja saa englanniksi keskustelevan pöytäseurueensa hymyilemään.

Englanti on suomalaisille tutuin kieli, mutta silti sen puhuminen jännittää monia.

– Koulussa opin vain kirjoittamista, lukemista, kielioppia ja yksittäisiä sanoja. Englanniksi puhumista ei harjoiteltu juuri ollenkaan, ja siksi en ole sitä aikaisemmin paljon puhunut. Olen sittemmin rohkaistunut, avannut suuni ja puhuminen kehittyi yllättävän nopeasti, Sami Valonen kertoo sujuvalla englannilla.

Vieressä istuva Kalle Salminen on samoilla linjoilla. Hänen kielitaitonsa on vankistunut ulkomailla asumisen myötä. Jasmin Taskinenkin puhuu sujuvasti englantia. Hän on tullut kielikahvilaan, koska on lähiaikoina mahdollisesti lähdössä Englantiin kuuden viikon työharjoitteluun.

Kolmevuotias Sirin Hendavi, Kawthav Abd Alhalek, suomenkielen natiivi Arja ja venäläiset Alexandr ja Nelia juttelivat suomeksi. Kuva: Chiméne Bavard

Pöydän ääressä istuu myös henkilöitä, jotka vain kuuntelevat toisten keskustelua, mikä sopii de Carvalhon mielestä hyvin kielikahvilan ajatukseen.

– Jotkut ovat alkaneet puhua vasta parin vuoden kuuntelemisen jälkeen. Minulla ei ole mitään erikoisia metodeja. Haluan luoda rennon ilmapiirin, jossa jokainen saa puhua mistä haluaa, hän sanoo.

Miesvaltaisessa pöydässä puhutaan paljon urheilusta, valmentamisesta ja kulttuurieroista.

Anja Kivivuori korostaa, että kielikahvilaan voi tulla minkälaisen kielitaidon kanssa tahansa. Jokainen saa osallistua keskusteluun oman tasonsa ja halunsa mukaan. Pöytien keskustelujen sisällöistä Kivivuori ei tiedä mitään, koska ei ole koskaan kiertänyt niitä kuuntelemassa. Palaute on ollut pelkkää positiivista.

– Joskus olen huomannut, että osa käyttää sanakirjoja tai kirjoittaa sanoja ylös. Vetäjille on vain yksi ohje: ei tarvitse valmistautua. Pulinan perusteella juttua kyllä riittää, Kivivuori iloitsee.

Saksaa ja ranskaa kaivattiin

Englanniksi puhumista ei harjoiteltu koulussa juuri ollenkaan. Kielikahvilaan osallistunut Sami Valonen

Kaksi vuotta Suomessa asunut syyrialainen Kawthav Abd Alhalek ja neljä vuotta sitten Suomeen muuttaneet venäläiset Nelia ja Alexandr haluavat oppia keskustelemaan suomeksi paremmin. Kieli ei ole heistä erityisen vaikeaa, mutta he pääsevät puhumaan sitä harvoin.

– Puhumme suomea lähinnä kaupassa, lääkärissä ja apteekissa. Meillä on jo todistuksia kielikursseilta, mutta puhetaito ei vielä riitä paljon muuhun, Nelia kertoo.

Kawthav Abd Alhalek oppii ensimmäisessä kielikahvilassaan ainakin yhden uuden sanan, joka on viihtyä. Hän aikoo ottaa sen ahkeraan käyttöön.

Seuraava kielikahvila pidetään 3.11. Kielivalikoima ei ole vielä tiedossa. Muutama pyörähti paikalla turhaan etsimässä juttuseuraa saksaksi ja ranskaksi.

Bavard Chimene
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi