Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Nimettömät my ass: naisille ei ole alushousuja vaan stringejä, hipstereitä, boksereita, midejä, thongeja...

Kuva: Anniina Louhivuori

Jos ihminen ei halua liikkua kommandona, eli ilman alushousuja, hän tarvitsee alapäänsä peitteeksi vaatteen.

Miesten alusvaatemalleja on käytännössä kolme. Sukukalleudet sujautetaan boksereihin, pitkiin kalsareihin tai lahkeettomiin alushousuihin. Boksereihin luottaa muun muassa Suomen armeija.

Miehille tehdään myös stringejä, tangoja ja strapeja, mutta niitä löytyy vain harvoin tavallisen marketin valikoimasta.

Miehille suunnatun suomalaisen The Other Danish Guy -alushousumerkin toimitusjohtaja Tommi Lähde sanoo, että hyvien alushousujen löytäminen ei ole helppo homma miehillekään.

– Ylivoimaisesti eniten arvostetaan sitä, että alushousut eivät tunnu jalassa. Mielellään niiden pitää olla myös sellaiset, ettei kuole häpeään silloin kun esiintyy alushoususillaan.

Nainen joutuu alushousuostoksilla keskelle termiviidakkoa. Saman näköisistä alushousuista käytetään eri liikkeissä eri nimiä. Esimerkiksi tavalliset alushousut tunnetaan nimillä classic, brief ja maxi.

Jotta alushousut osaa valita, pitää päättää, haluaako pakaransa peittoon, hieman näkyviin vai valtoimenaan vapaaksi. Kun soppaan lisätään vielä eri materiaalit, vyötärönkorkeudet, saumat ja saumattomuudet, voi istuvien alushousujen metsästys ajaa loputtomaan yritys ja erehdys -kierteeseen.

Kuten miehillä, naisillakaan parhaat alushousut eivät tunnu. Ne eivät purista, rullaannu, hinkkaa tai valu.

– Merkittävin seikka alushousuissa on oikea koko. Liian usein ostetaan varmuuden vuoksi kasvunvaraa tai arvioidaan oma koko väärin. Väärän kokoiset alushousut ovat toiseksi yleisin syy epämukavaan tunteeseen kellarissa. Yleisin syy ongelmiin on huonolaatuinen materiaali, Lähde toteaa.

Myös jyväskyläläisen Lady Royal -alusvaateliikkeen esimies Kirsi Sammalisto kertoo, että epämukavat alusohousut ovat usein joko liian pienet tai liian isot.

Tällä hetkellä muoti suosii pikkuhousuja, joihin on käytetty paljon materiaalia.

– Korkeat ja isot, pin up -henkiset alushousut ovat nyt muotia. Ne sopivat todella monille, Sammalisto kertoo.

Muotialushousuilla ei ole vielä toistaiseksi omaa, erottuvaa nimeä. Se on alusvaatemaailmassa harvinaista.

Classic, brief, maxi

Jos etsit tavallisia perusalushousuja, valitset todennäköisesti maxit, briefit tai classicit, jotka ovat nimistään huolimatta suurin piirtein sama asia. Nämä muistuttavat mummoalushousuja: lahkeensuu ei kipua korkealle, ja vyötärönauha hipoo napaa.

Bikini, midi, boxerino

Bikini, boxerino ja midi ovat periaatteessa sama asia. Housuissa on vähemmän kangasta kuin maxeissa, mutta muutoin malli on samanhenkinen ja perinteinen.

Biker, shorts, BOKSERIT

Näissä on lahkeet. Pisimmät mallit toimivat erinomaisesti niillä, joiden reidet hinkkaavat hameen alla vastakkain – pahimmillaan hyvinkin kivuliaasti. Lavatanssijoiden luottotuote.

Hipsterit

Lantiokorkuiset hipsterit ovat yhtä leveät edestä ja takaa. Ne ovat linjaltaan matalat, eikä takamuksesta vilku kuin pakaran alaosa, jos sekään.

Tai

Tai-alushousujen jalansuut nousevat sivulta korkealle. Mallin tarkoituksena on saada jalat näyttämään pitkiltä. Paljastavat ujosti pakaraa.

Brazilian, cheeky

Näissä alushousuissa peräsin on reilusti esillä. Jos karsastat niukkoja malleja, älä valitse näitä.

Stringit, thong

Stringit eli englanniksi thong peittävät kriittisimmät alueet, mutta eivät juuri muuta. Pakarat saavat liikahdella täysin vapaina. Stringien takaosa on yleensä narumainen ja etuosa pieni kolmio.

Takapuolen naruosan pitää istua ahterin vakoon hyvin, tai olosta voi kehkeytyä hyvinkin epämukava.

Stringit eivät näy tiukkojenkaan vaatteiden alta, mutta ne voivat aiheuttaa käyttäjälleen imakan bakteeritartunnan. Jos pakaroiden välissä oleva naru seilaa, se saattaa kuljettaa suolistobakteereja sukuelinten puolelle.

Kommando

Lääkärit suosittelevat, että jalkoväliään kannattaa välillä tuulettaa. Erityisen hyödyllistä tämä on, jos kärsii erilaisista alapään ongelmista, kuten tulehduksista. Kätevimmin tuuletus hoituu yöunien aikana.

Ira Blomberg-Kantsila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi