Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahden Ursan puheenjohtaja Esa-Pekka Karvinen: Avaruus on ihmiselle elinkelvoton paikka, siksi Maasta kannattaa huolehtia

Esa-Pekka Karvinen vaikuttuu avaruuskuvista. Tähtiharrastaja teki henkilökohtaisen ilmastoteon jo 15 vuotta sitten.

Tähtinäyttäjä Esa-Pekka Karvinen muistuttaa, että Lahden Ursan jäseniksi ja Pirttiharjun tähtitorniin ovat tervetulleita myös naapurikuntien asukkaat. Kuva: Mirja Hussain

Lahden Ursan puheenjohtajan Esa-Pekka Karvisen mielestä ihmiskunnan pitää panostaa kaikkensa maapallon pelastamiseen. Asuttavan ympäristön löytäminen avaruudesta ei Karvisen mukaan ole vaihtoehto.

– On ihan harhaanjohtamista, että voisimme siirtyä elämään jollekin toiselle planeetalle. Ihmiskunnalla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin laittaa hiilidioksidihanat kiinni, hän sanoo.

Karvinen seurasi suurella mielenkiinnolla viimeisiä miehitettyjä kuulentoja. Vaikutuksen tulevaan tähtiharrastajaan tekivät avaruudesta otetut kuvat planeetta Maasta, joka loisti pimeydessä sinistä ainutlaatuisuuttaan.

– Mitään Maan kaltaista planeettaa ei ole näkyvissä, ja jos sellainen joskus löytyy, se on meille liian kaukana. Avaruus on ihmiselle käytännössä elinkelvoton paikka, Karvinen jyrisee.

Henkilökohtainen ilmastoteko 15 vuotta sitten

Avaruudesta voidaan kuitenkin oppia. Hallitsemattomasta ilmastonmuutoksesta käy esimerkiksi Maan sisarplaneetaksi kutsuttu Venus.

Esa-Pekka Karvinen toivoo lisää ihmisiä tähtiharrastuksen pariin. Kuva: Mirja Hussain

– Venuksessa on ehkä ollut joskus vettä, kunnes planeetan tulivuoret alkoivat purkautua ja hiilidioksidin määrä ilmakehässä lisääntyä. Nyt siellä on 500 astetta lämmintä ja hiilidioksidikehä, joka pitää lämpösäteilyn planeetan pinnalla. Venuksessa kasvihuoneilmiön saivat aikaan vulkaaniset purkaukset, meillä fossiilisten polttoaineiden käyttö.

Karvinen sanoo tehneensä henkilökohtaisen ilmastoteon jo viitisentoista vuotta sitten vaihtamalla henkilöautoilun vähemmän saastuttaviin kulkumuotoihin.

Nuorta Karvista viehätti tähtiharrastuksen visuaalisuus, ja viehättää yhä.

– Moni muukin on innostunut, kun on hakenut kaukoputkella kuun. Sitten on löytynyt Saturnuksen renkaat. Samat, mitkä Galileo Galilei löysi.

Elämyksiin ei tarvita kalliita välineitä. Karvinen lukee yhdeksi tähtihetkekseen sen, kun todisti kotiparvekkeellaan Heinolan Myllyojalla, kuinka Io-kuu tuli vuonna 2005 näkyviin Jupiterin takaa.

– On sykähdyttävää nähdä ja ymmärtää, että Jupiter menee kuineen tuolla ja menee vielä meidän jälkeenkin.

Tähtitornin linssikaukoputki myös koululaisten käytössä

Harrastukseen kuuluu myös alan kirjallisuuden lukeminen.

– En ole mikään matematiikkahirmu. En ole opiskellut tähtitiedettä, mutta olen lukenut omalla ajalla. Tietoa löytyy paljon suomeksikin. Muun muassa Helsingin Ursa julkaisee paljon tähtitieteellistä kirjallisuutta.

Karvinen sanoo nauttivansa myös alan popularisoijien, kuten Kari Enqvistin kirjoituksista. Lahdessa syntynyt Enqvist, Helsingin yliopiston kosmologian professori, on katsonut avaruuteen samalla Pirttiharjun tähtitornin linssikaukoputkella, jolla koululaiset ovat tavoitelleet säästä riippuen kuuta tai kaupungintalon kelloa.

– Suomi sijaitsee vyöhykkeellä, joka on usein pilvessä, kun kylmä ja kuuma kamppailevat. Pyrimme nykyään yhdistyksessä siihen, että jos haluttua kohdetta ei pystytä katsomaan, meillä on valmius pitää esimerkiksi esitelmä aiheesta, ettei tarvitse kellotornia katsella.

Uusien löytöretkien aika on käynnissä

Lahden Ursaan kuuluu noin 150 jäsentä. Aktiivisia jäseniä, jotka osallistuvat kerhoiltoihin, on Karvisen mukaan kymmenes siitä.

Puheenjohtaja sanoo, etteivät vuonna 1963 valmistuneen tähtitornin tilat kaikilta osin vastaa ajan vaatimuksia.

– Kerhotila on ahdas, kuuma ja huonosti ilmastoitu. Yritämme löytää Sopenkorvesta kokoontumistilan, jossa olisi vessa, juokseva vesi ja edullinen vuokra.

Karvinen toivoo lisää ihmisiä tähtiharrastuksen pariin.

– Elämme uusien löytöretkien aikaa, kun kansainvälinen tiedeyhteisö kartoittaa avaruuden suuria salaisuuksia. On hyvä aika liittyä siihen mukaan ja laajentaa omaa maailmankuvaa.

Lue myös: Kuusta voi löytyä veden lisäksi esimerkiksi kultaa – "Ihminen astelee Kuussa jälleen 2020-luvulla"
 

Puheenjohtaja vinkkaa yleisöä siirtämään katseensa Saturnuksen suuntaan.

– Saturnuksen konjunktio on korkeimmillaan Suomen taivaalla 2026. Silloin kannattaa suunnata kaikki välineet sitä kohti, mutta näkyy se nytkin matalammalla.

Saturnuksesta kannattaa kuulemma olla kiinnostuneita siksikin, että sen Enceladus-kuusta on löydetty vettä.

– Sen mahdollinen sisäinen meri kiehtoo tutkijoita elämän mahdollisena sijaintipaikkana, Karvinen sanoo.

Hän muistuttaa, että maapallolla kokonaisia ekosysteemejä on löydetty hyvinkin erikoisista olosuhteista, kuten syvältä merenpohjasta, jonne ei elämälle aikaisemmin välttämättömänä pidetty auringonvalo yllä.

Tähtiharrastus on edullista

Vaikka avaruustutkimus nielee tähtitieteellisiä summia, on harrastaminen halpaa. Lahden Ursan vuosijäsenyys maksaa 20 euroa. Sillä saa käydä yhdistyksen kerhoilloissa sekä lainata yhdistyksen kirjallisuutta ja välineistöä, kuten kaukoputkia.

Yhdistyksen syksyn uutuus on koululaisten Tähti- ja luontokerho, joka kokoontuu kerran kuussa Kärpäsen kirjaston monitoimitilassa 16.10. alkaen.

Kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään 4.–10. lokakuuta.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Esa-Pekka Karvinen

54-vuotias Lahden Ursan puheenjohtaja. Hallituksen jäsen vuodesta 2016.

Tekee järjestyksenvalvojan töitä Sport Volunteers -verkostossa.

Koulutukseltaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja. Aikuiskasvatuksen perusopinnot Jyväskylän avoimesta yliopistosta.

Työskennellyt Heinolan kansalaisopiston tuntiopettajana ja mediapajan ohjaajana sekä varastomiehenä ja rekkakuskina.

Asuu Lahden Metsäkankaalla vaimon ja kissan kanssa.

Neljän aikuisen lapsen isäpuoli. Viisi lastenlasta.

Harrastaa lintuja, kuntoliikuntaa, teatteria ja musiikkia.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi