Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Urheilu-uran päättyminen ei jättänyt Henna Raitaa tyhjän päälle – entinen alppihiihtäjä asettui Hartolaan ja tekee nyt musiikkia nimellä Hehewuti

Syyskuussa ilmestynyt neljän laulun ep on tarina parisuhteen vaikeuksista, erosta ja matkasta kohti uutta.

Henna Raita muutti kuusi vuotta sitten Lahdesta Hartolaan, äitinsä kotikonnuille. Urheilu-urallaan Raita edusti Lahden hiihtoseuraa. Kuva: Mirja Hussain

Henna Raita virittää kitaraa ja katsoo ulos olohuoneen suurista ikkunoista. Niistä avautuu näkymä järvelle ja ruskaan pukeutuviin puihin. Terassilla odottaa syksyn sato, kesäkurpitsat ja ympäröivästä metsästä poimitut puolukat. Pitkät sitruunamelissan oksat roikkuvat jo kuivumassa.

Loputkin yrtit pitäisi leikata talteen – tai sitten voisi vain soittaa. Kun kitaran vire on kohdallaan, olohuoneen täyttää laulu. Se kertoo siitä, miten rakasta ihmistä pidellään hellästi, hymmitetään.

Urheilu-uran jälkeen oli luovan työn vuoro

Alppihiihtäjänä aiemmin tunnettu Henna Raita tekee musiikkia nimellä Hehewuti. Syyskuussa hän julkaisi ensimmäisen levyn, neljän kappaleen ep:n Koska haluun olla tää.

Musiikki on kulkenut lahtelaislähtöisen Raidan mukana aina, ja urheilu-uran päättymisen jälkeen sen rooli on vain kasvanut. Lahden Hiihtoseuran urheilija ja suomalaista alppihiihtoa maailman kärkeen nostanut Raita lopetti kilpauransa vuonna 2006.

Henna Raita kuvailee elämäänsä maanläheiseksi. Keskiössä ovat tyttäret ja musiikki. Kuva: Mirja Hussain

Raita muistaa, kuinka tulevaisuus näytti tyhjältä taululta, ja se oli ihanaa.

– Monet urheilijat kokevat, että koko identiteetti vedetään pois, kun ura loppuu. Että mitä ihmettä mä nyt teen. Itse ajattelin, että mihin kaikesta kiinnostavasta tarttuisin ensimmäiseksi.

Raita työskenteli alppihiihdon asiantuntijana tv-lähetyksissä, jatkoi opintoja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ja sai kaksi tytärtä kanadalaisen, valmentajana työskennelleen miehensä kanssa.

Laulujakin syntyi kaiken aikaa, mutta harva kuuli niitä. Raita haaveili soittavansa joskus bändissä, mutta pikku hiljaa jalat veivät kohti artistin polkua. Neljä vuotta sitten aika oli kypsä, ja Raita alkoi esittää musiikkiaan keikoilla ja sosiaalisessa mediassa. Artistinimeksi tuli Hehewuti.

Taiteilijanimi intiaaniperinteestä

Erikoinen taiteilijanimi on peräisin Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöön kuuluvilta Hopi-intiaaneilta. Nimi tarkoittaa soturiäidin henkeä.

Onko Raita soturiäiti?

– Olen mä kyllä. Mitä vain lasteni parhaaksi, se on itsestään selvyys. Äidiksi tuleminen on muokannut elämääni tavalla, jota en olisi osannut ajatella, Raita sanoo.

Inhottavasta olosta on se hyöty, että siitä syntyy taidetta. Laulaja-lauluntekijä Henna Raita

– Ajattelin, että olen lasten kanssa kotona ja heidän isänsä huiskii työn perässä pitkin maailmaa ja että joskus se menee varmaan toisinpäin. Mutta eihän se mennytkään.

Perhe vietti pitkiä aikoja Kanadassa, mikä oli yksi syy siihen, että Raita opetti esikoistaan kotona parin ensimmäisen kouluvuoden ajan.

– Ihmisillä oli siitä ennakkoluuloja ja mielipiteitä. Että miten lapsen sosiaalinen elämä kehittyy. Ennakkoluulot on tullut osoitettua vääriksi, Raita sanoo.

Amerikan alkuperäiskulttuureista kiinnostunut Henna Raita poimi artistinimen Hopi-intiaanien perinteestä. Hehewuti on soturiäidin henki. Kuva: Mirja Hussain

Urheilijan arki oli selkeää

Nykyisin elämä on maadoittunut Hartolaan, Raidan äidin kotikonnuille. Talo on syrjässä, luonnon rauhassa, ja niin Raita halusikin.

Hän ei kaipaa urheiluaikojen reissaamista.

– Syksy kun tuli, sitä vain lähti sellaiseen putkeen. Kamat pakataan ja puretaan ja kohta jo vaihdetaan paikkaa.

Myös jatkuva tavoitteellisuus alkoi loppuvaiheessa tuntua raskaalta.

– Luova tekeminen on mielenterveydelleni parempi. Tässä hommassa olen enemmän kotonani, Raita sanoo.

Henna Raita sanoo olleensa aina kiinnostunut muustakin kuin urheilusta. Lauluja hän on tehnyt nuoresta pitäen. Kuva: Mirja Hussain

Tosin urheilija-arjen selkeyttä on joskus ikävä.

– Rakastin sitä. Heräsin aamulla ja tiesin heti, mitä mun pitää tehdä ja miksi.

– Olen omasta mielestäni aika keskittymishäiriöinen. Mulla on helposti kaikki levällään, ja sinnikkyys ja pitkäjänteisyys ovat kadonneet. Aloitan biisejä, mutta en purista niitä loppuun.

Siksi Raita keksi tehdä biisin päivässä kuukauden ajan. Kokeilu osoittautui hyväksi tavaksi pitää lauluntekijän kone käynnissä.

– Biisejä ei tullut 31:tä, mutta tuli 16! Osa on päätynyt tuotantoon asti, ja moneen tekee mieli vielä palata.

Raita on kirjoittanut biisejä nuoresta lähtien. Hän kävi pianotunneilla, kunnes teini-iässä Bachin menuetit alkoivat maistua puulta ja urheilukin vei koko ajan enemmän aikaa.

16-vuotiaana Raita keksi haluavansa soittaa kitaraa. Keltaisesta pörssistä löytyi Landola 350 markalla.

– Soitan sitä usein edelleen.

Laulujen teemana parisuhde ja ero

Raidan uusi ep-julkaisu Koska haluun olla tää liikkuu parisuhdeteeman ympärillä. Neljästä laulusta koostuva tarina kulkee suhteen vaikeuksista ja pahasta olosta eroon ja lopulta kohti uutta.

Raita on ammentanut tarinoihin aineksia omasta elämästään. Hänen parisuhteensa päättyi eroon muutamia vuosia sitten.

– Inhottavasta olosta on se hyöty, että siitä syntyy taidetta. On joku kanava, johon sen voi purkaa. Siitä olen kiitollinen.

Hehewutin ep on syntynyt kokonaan yhden naisen tuotantona. Musiikissaan Raita yhdistelee akustisia ja sähköisiä soittimia, koneella luotua äänimaisemaa, pop-melodiaa ja juurevaa poljentoa.

Henna Raita on kasvattanut kotinsa pihamaalla yrttejä ja kesäkurpitsoja. Kuva: Mirja Hussain

Raita treenaa uusia biisejä olohuoneessaan. Sinne hän on rakentanut koskettimista, kitaroista, tietokoneista ja miksereistä keikkasetin sellaisena kuin se lokakuun kiertueella nähdään. Kiertue ulottuu Lahdesta Joutsan kautta Jyväskylään ja Rovaniemelle.

Raita sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että artistiksi ryhtyminen tapahtui vasta nelikymppisenä. Nuorempana homma olisi saattanut kihahtaa hattuun.

– Elämä on nyt tosi maanläheistä. Meidän pieni yhteisö, koti ja tytöt, on se tärkein juttu, Raita sanoo.

– Musiikki on mulle kutsumus. Musiikin tekeminen on ihanaa, ja se lähtee puhtaasta onnellisuudesta. Tuntuu, että saan luoda vapaasti, eikä mun tarvitse näyttää mitään kenellekään.

Hehewuti keikalla 11.10. ravintola Virastossa Lahdessa.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Henna Raita

Lahtelaislähtöinen Henna Raita (s. 1975) on entinen alppihiihtäjä. Hän edusti Lahden Hiihtoseuraa.

Raita edusti Suomea Naganon, Salt Lake Cityn ja Torinon olympialaisissa. Vuonna 2002 Salt Lake Cityssä hän sijoittui pujottelun kahdeksanneksi.

Raita tekee musiikkia artistinimellä Hehewuti. Neljän laulun ep-levy Koska haluun olla tää ilmestyi syyskuussa.

Raita tekee myös opettajan töitä. Hän asuu Hartolassa kahden tyttärensä kanssa.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi