Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kun orimattilalainen Tanja Pietilä ilmoitti tarttuvansa 80-vuotiaan kivijalkaliikkeen Neppinapin puikkoihin, isä kysyi häneltä "eikö mikään riitä" - "Halusin, että liike säilyy Lahdessa"

Orimattilalainen Pietilä työskenteli aiemmin ompelijana. Hän sanoo, että vaatteen pitää olla niin hyvin tehty, että sitä voi pitää vaikka nurinpäin.

Tanja Pietilän perhe on antanut taustatukensa uudelle uralle. Kuva: Sami Kuusivirta

Jos Neppinapin ikkunassa on tulevaisuudessa Pelsun paita, älkää pelästykö. Sieltä saa yhä myös nappeja ja lankoja. Liikkeen uusi omistaja Tanja Pietilä nyt vain sattuu olemaan Päijät-Hämeen Salibandyseuran, Pelicans SB:n kannattaja ja entinen aktiivinen pelaajakin.

”Hullu”, sanoivat jotkut, kun Tanja Pietilä kertoi tarttuvansa Lahden torin laidalla sijaitsevan, perinteikkään Neppinappi-yrityksen puikkoihin.

– Isäni kysyi minulta, eikö mikään riitä, Pietilä naurahtaa.

Aika näyttää, oliko päätös lähteä jatkamaan 80-vuotiasta kivijalkakauppaa hullu, uhkarohkea vai viisas. Tässä nyt kuitenkin ollaan.

– Halusin, että liike säilyy Lahdessa. Olen ammatiltani ompelija, mutta ompelijallekaan ei ole töitä kuin yrittäjänä. Moni ompelijatuttavistani on kouluttautunut uudelleen, orimattilalainen Pietilä kertoo syitä päätöksensä takana.

Edellinen työ oli laskuvarjojen pakkaamista Puolustusvoimilla. Matkan varrella Tanja Pietilä on työskennellyt myös sellaisissa paikoissa kuin Veljekset Wahlstén, Virke ja Skila.

– Olen tehnyt monenlaista, kuten ravipukuja, uimapukuja ja malliompelua. Orimattilassa minulla oli oma ompelimo, jossa korjasin, tuunasin ja tein uutta.

Ompelija arvioi vaatteen laatua

Suomalaisen käsityön päivää vietetään 23. lokakuuta. Tanja Pietilä haluaa nähdä hyvin tehdyn käsityön edelleen arvokkaana asiana. Ompelijoitakin on hänen mukaansa monentasoisia.

– Tietynlainen ammattiylpeys pitää olla. Minulle on joskus opetettu, että vaatteen pitää olla myös nurjalta puolelta niin hyvin tehty, että sitä voisi pitää nurinpäin. Joillekin riittää vähempi laatu.

Kun Pietilä tutkii vaatteita kaupoissa, aika harvaa vaatekappaletta voisi pitää nurinperin, niin huonosti ne on valmistettu.

Mitä vanhempi vaate, sen parempi vetoketju. Neppinapin omistaja Tanja Pietilä

– Katson kaupoissa tarkasti sitä, miten vaate on tehty. Ero on huomattava siihen, kun aloitin ompelutyöt parikymmentä vuotta sitten. Silloin oli vielä isoja tehtaita ja ompelimoita Suomessakin.

Laatueron huomaa pienistä yksityiskohdista, kuten vetoketjuista.

– Mitä vanhempi vaate, sen parempi vetoketju. Lukko on nykyään pehmeä, se väsyy ensimmäisenä.

Ravivaatteita Veljekset Wahlsténilla tehdessään Tanja Pietilä oppi myös sen, miten tehdään vaatteita, joiden pitää kestää – vahvempia materiaaleja ja saumoja.

– On pukuja, joilla seistään, ja pukuja, joiden pitää kestää. Kummatkin pitää tehdä yhtä hyvin.

Tanja Pietilä aikoo jatkossa muuttaa Neppinappi-liikettä omannäköisekseen. Alussa menee aikaa tutustua toimintaan ja siihen, mistä mikäkin lankakerä tai muu tarvike löytyy. Kuva: Sami Kuusivirta

Neppinapissa Tanja Pietilän taustatukena on vielä loppuvuoden ajan liikkeen aiempi yrittäjä Helena Kaitila.

– Syksy on kiireistä aikaa, joten se helpottaa, että Helena on auttamassa. Hän on nyt laittanut esille jo joulutavaraa.

Pietilä haluaa jatkossa kehittää liikettä omaan suuntaansa ja keskittyä tiettyihin tuotteisiin. Nyt liikkeessä on nappien, lankojen ja käsityötarvikkeiden lisäksi myös koriste-esineitä sekä lahja- ja keittiötavaraa.

– Koriste- ja lahjatavaroita pidän jatkossakin varmaankin jonkin verran, mutta esimerkiksi keittiötavarasta ehkä luovun. Minun on turha kilpailla niillä markettien ja alan erikoismyymälöiden tarjonnan kanssa.

Vanhempi mies tulee liikkeeseen ja kysyy vetoketjun lukkoa hajonneen tilalle.

Pietilä sanoo, että asiakkaat ovat kivijalkamyymälän elinehto. Asiakkaiden laaja kirjo on yllättänyt hänet ensimmäisinä viikkoina.

– Asiakkaissa on 15–90-vuotiaita miehiä ja naisia. Läheltä koulusta tuli poikia kysymään nauhaa ja yhdeksänkymppinen mies etsi nappeja.

Osa asiakkaista tulee myös uuden vaatteen kanssa.

– He haluavat ostaa vaikkapa uudet napit, joilla vaate erottuu muista.

Neppinapista saa jatkossakin monenlaisia nappeja. Kuva: Sami Kuusivirta

Uuden uran aloittamiselle on antanut taustatukensa myös Tanja Pietilän perhe: mies ja neljä lasta. Lapset ovat iältään 12–18-vuotiaita. Pari vanhinta asuu jo omillaan. Lapset ovat sen verran isoja, että ymmärtävät, jos äiti joutuu tekemään töitä koneella vielä illalla työpäivän jälkeen.

– Tässä alussa menee paljon aikaa uuden opetteluun, valikoimiin tutustumiseen ja tilausten tutkimiseen. Tavoitteenani on, että saisin tulevaisuudessa tehtyä työt työaikana.

Ainakin alussa työpäivälle kertyy vielä mittaa. Pietilän työpäivä alkaa siivouksella aamukahdeksalta. Liikkeen ovet hän avaa yhdeksältä ja sulkee viideltä.

– Viikon sisään on ollut vain yksi ilta, kun en ole avannut tietokonetta töiden takia kotona.

Liikkumalla pää nollautuu

Tanja Pietilä on luotsannut yritystä ennenkin, sillä hänellä on ollut Orimattilassa ompelimo. Kuva: Sami Kuusivirta

Liikunta on toiminut Tanja Pietilän elämässä aina vastapainona työlle.

Nuorena Pietilä harrasti yleisurheilua ja myöhemmin miehensä innoittamana salibandya.

Viime viikkoina liikkumiseen on jäänyt kovin vähän aikaa, mutta Pietilä toivoo, että jatkossa hän ehtii lenkkeillä ja käydä kuntosalilla.

– Viime vuonna treenasin tavoitteellisesti. Lenkkeilin, tein kahvakuulaa ja kävin salilla. Liikunta, luonto ja ulkoilu ovat minulle päännollausta.

Pietilän äiti on fysioterapeutti ja hän haaveili aikoinaan samasta ammatista, mutta ei päässyt opiskelemaan alaa. Piti miettiä vaihtoehto.

– Olen 14-kesäisestä tehnyt vaatteita ja ompelin muun muassa vanhojentanssipukuni itse. Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Skilalla, jossa malliompelu oli tarkkaa hommaa.

Haastatteluaamuna Pietilä on purkanut jo muutaman ison lankapussin ja asetellut langat esille hankkimiinsa laatikoihin.

– Pisin työsuhteeni on kestänyt seitsemän vuotta. Neppinapissa tuli tunne, että voisin viihtyä täällä pidempään. Muutan liikkeessä asioita vähitellen, mutta vuoden päähän minulla on jo liikkeen suhteen tavoite. Siihen tavoitteeseen kuuluu myös työkaveri.

Kuka?

Tanja Pietilä, 43

Syntynyt Merikarvialla.

Asunut Orimattilassa parikymmentä vuotta.

Perheeseen kuuluu mies ja neljä lasta.

Ammatiltaan ompelija.

Osti 80-vuotiaan lahtelaisen Neppinappi-yrityksen tänä syksynä ja jatkaa sen toimintaa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi