Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahden seudun metsien ideanikkari näkee rastilippuja siinä missä Roope Ankka dollareita

Jouko Andelin on kehittänyt erilaisia ratkaisuja ongelmiin luonnossa, työssä ja vapaa-ajalla. Suunnistus on täyttänyt vapaa-ajan jo lapsesta asti ja vaimokin löytyi suunnistuskartan avulla. Lajin suosiosta hän antaa kiitosta tekniikalle ja Päijät-Hämeen omalle suunnistuskuningattarelle.

Jouko Andelinin isä vei pojan suunnistusmaailmaan ja sille tiellä mies on edelleen. Työura kului myös pitkälti metsässä. Kuva: Mirja Hussain

Ideanikkari.

Vaimon lausahdus kuvaa hyvin Jouko Andelinia, 71.

Jouko ja Tarja Andelin ovat tuttuja Lahden alueen suunnistusihmisille ja iltarasteilla kävijöille. Missä on Lahden Taimen iltarastit, siellä ovat Andelinit, järjestämässä ja ohjaamassa.

Oli vuosi 1978, kun Taimi aloitti kansansuunnistusten järjestämisen. Muutaman vuoden kuluttua kansansuunnistus muuttui iltarasteiksi.

– Helsingin Suunnistajat ja Juhani Salmenkylä keksivät iltarastit vuonna 1977. He järjestivät kaikelle kansalle tapahtuman ja saivat Helsingin keskuspuistoon ihmisiä paljon mukaan, Andelin muistelee.

Nykyisin iltarastit on yksi suomalaisen kuntoilun merkittävimpiä tapahtumia – hittituote, josta ei 1960-luvun alussa olisi osattu edes haaveilla. Jouko Andelin aloitti suunnistuksen 1960-luvun alussa isänsä vanavedessä, hän siis kasvoi lajiin.

Työnjako on selkeä. Jouko on Lahden Taimen iltarastien kenttäpäällikkö ja Tarja hoitaa tulospalvelun. Kuva: Mirja Hussain

Luonnollisen kehityskaaren tulos oli, että Jouko löysi myös yhden elämänsä tärkeimmistä rasteista, vaimonsa, suunnistuksen avulla.

– Jouko opetti minua suunnistamaan vuonna 1972. Sitä jännitti, Tarja muistelee. Tosin ihan alusta opettaminen ei alkanut, sillä Tarja oli suunnistanut jo muutaman vuoden.

Historia toisti itseään myöhemmin, sillä Andelinien vanhin tytär löysi myös miehensä suunnistuksen parista.

Gps ja Minna Kauppi nosti lajin parrasvaloihin

Suunnistuksen nykyinen kulta-aika alkoi Andelinin mielestä vuosituhannen vaihteessa. Gps-seuranta oli yksi syy suosion kasvuun. Parhaiten jäljityksen merkityksen näkee joka kesäkuu Jukolan viestin televisioinnissa, kun kärkijoukkueiden menoa maastossa voi seurata gps:n avulla. Jukolalla on oma merkityksensä iltarasteille, sillä ennen Jukolaa iltarastit pursuaa osallistujia.

– Jukolaan mennään, vaikka ei osattaisi suunnistaakaan, koska siellä pääsee aina läpi, Jouko Andelin selittää Jukolan suosiota vähän suunnistaneidenkin joukossa.

Suorittamisen ”helppous” on tietenkin seurausta siitä, että osallistujat hakeutuvat Jukolassa ryhmiin samojen ratakoodien avulla. Orastavia taitoja hiotaan silti ennen Jukolaa iltarasteilla, mutta Jukolan lisäksi Jouko Andelin nostaa toisenkin merkittävän tekijän suunnistuksen suosion nousulle.

Minna Kauppi on tehnyt paljon koko Suomen suunnistukselle. Hän on innostava ja muutenkin iloinen, Jouko sanoo.

Vaimo Tarja säestää vieressä.

– On hienoa nähdä miten hän (Minna Kauppi) kohtaa kaikki ihmiset samalla tavalla.

Suunnistuskarttojen kehitys näkyy hyvin näissä. Päällimmäisen kaltaisilla Jouko Andelin aloitti lajin 1960-luvulla. Sitten tulivat värit ja nykyisissä on vielä lisää tarkkuutta ja yksityiskohtia. Kuva: Mirja Hussain

Jouko Andelin nostaa myös Lahden alueen iltarasteista esille yhden merkittävän asian.

– Meillä Lahdessa on Suomen parhaat kartat, Andelin sanoo ja kehuu Jarmo Pikkaraisen tekemää työtä.

Paljon on muuttunut siitä, kun Jouko aloitti lajin 1960-luvulla. Silloin kartat olivat mustavalkoisia ja hyvin yksinkertaisia, mutta nyt on värit ja tarkkoja yksityiskohtia.

– Nyt kompassi on apuväline, kun minut taas opetettiin ottamaan polviasento ja siitä suunta.

Mahdollisuus rauhoittua

Jukola, kartat tai Minna Kauppi eivät pelkästään selitä iltarastien suosiota.

– Ihmiset haluavat rauhoittua ja suunnistus on siihen hyvä keino. Vaikka iltarasteilla kilpailisikin, niin silti metsässä voi välillä kävellä tai pysähtyä katsomaan ympärilleen.

Jouko Andelin on ollut onnellinen, kun on voinut liikkua luonnossa sekä harrastuksensa että työnsä vuoksi. Lahden ulkoilualueiden hoitajana metsät kävivät tutuiksi. Hiihtoa harrastavat tiesivät Lahdessa, että Andelinin käsialasta pääsi nauttimaan hyvin hoidetuilla laduilla.

– Olen viihtynyt aina metsässä. Ulkoilualueiden hoitajana tein talvella latuja ja kesällä kunnostin latupohjia. Latupohjat pitää olla kunnossa, että niille saa hyvät ladut, Andelin muistuttaa.

" Kuva: Mirja Hussain

Andelin huolehti myös Lahden kaupungin kiintorasteista. Pian hän huomasi, että kiintorastit eivät voi olla vuodesta toiseen samassa paikassa. Syitä oli kaksi. Samassa paikassa olevat rastit opittiin, eikä luonto pitänyt siitä. Rasteille alkoi muodostua polkuja. Siispä Andelin päätti vaihtaa rastien paikkaa vuosittain.

Seuraava ongelma oli rastien vandalisointi. Andelin otti käyttöön järeämmät työkalut: kettingeillä ja muttereilla rastit pysyivät paikallaan. Miehen kädenjälkeä ovat myös Pajulahden kiintorastit.

– Syksyllä kerään peltilätkät pois, kunnostan ne talven aikana ja vien uuteen paikkaan.

Mies muistuttaa, että kiintorastikarttoja saa liikuntatoimistosta ja kirjaston palvelupisteestä.

Oivallus saavutti koululaiset

Palataan siihen ideanikkariin.

Jouko on tehnyt Lanu patsaspuistokartan, jonka avulla turisti voi käydä etsimässä Lanun patsaita Kariniemessä.

– Jos Roope Ankka näkee dollarin kuvia, niin Jouko näkee rastilippuja, Tarja naurahtaa.

Kaupungin koululaismestaruuskilpailutkin Andelin on ideoinut suurtapahtumaksi.

– Aluksi niissä oli 50 osallistujaa, viimeksi vajaat 700.

Hän mietti alkuaikoina miten koululaiset saisi paremmin mukaan ja huomasi, että lapset tekivät asioita mieluimmin ryhmissä kuin yksi. Siitä syntyi ajatus tehdä koululaismestaruuskilpailuihin parisuunnistus.

– Lapset uskaltavat mennä metsään pareittain, Andelin sanoo.

Sillä oivalluksella kisoista tuli satojen koululaisten vuosittainen tapahtuma, jossa lapset ovat edelleen innoissaan mukana.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluai­sit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Jouko Andelin

Syntynyt 14.6.1948 Lahdessa.

Urheiluseura Lahden Taimessa syntymästään asti. Iltarasteilla kenttäpäällikkö ja nykyisin ratamestari 5–6 kertaa vuodessa.

Meni vuonna 1966 ammattikoulun jälkeen Upolle puristinasentajaksi. Vuonna 1974 Lahden kaupungille, jossa työskenteli ulkoilualueiden hoitajana vuoteen 2016.

Vaimo Tarja ja kaksi tytärtä, jotka kaikki suunnistavat. Tarja on Lahden Taimen iltarastien tulospalvelun hoitaja.

Suunnitellut myös Lanu patsassuunnistuskartan.

Esa Rauhalaakso
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi