Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahden Kokoomus juhlii 100-vuotistaivaltaan: "Jäsenyys on antanut elämän pituisia ystäviä ja ihmissuhteita"

Merja Vahter (kok.) on pitkän linjan valtuutettu Lahdessa ja mukana myös kaupunginhallituksessa. Vahter tunnetaan naisena, joka järjestää mielellään kaupunkilaisia aktivoivia tapahtumia, joissa hän on myös itse aktiivinen keskustelija. Kuva: Mirja Hussain

Lahtelainen Merja Vahter liittyi Lahden Kokoomuksen Nuoriin jo 16-vuotiaana. Nyt Vahter on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja Kokoomuksen Lahden Kunnallisjärjestön hallituksen jäsen. Perjantaina hän juhlii puoluetovereidensa kanssa 100-vuotiasta Lahden Kokoomusta.

– Itselleni jäsenyys on antanut elämän pituisia ystäviä ja ihmissuhteita. Luontevimmat ihmissuhteet luodaan usein nuorena ja sen aikaiset ystävyydet ovat lähes korvaamattomia. Olen saanut kokea ajan, jolloin nuorten ja aikuisten yhteiset tilaisuudet olivat yleisiä. Näin ollen jo silloisiin valtuutettuihin ja kansanedustajiin syntyi mutkaton ja konstailematon suhde, Vahter kertoo.

Hän sanoo saaneensa kokea myös nuorisotyön ja yhteisöllisyyden merkityksen Lahden Kokoomusnuorten toiminnanohjaajana, aikana, jolloin yhdistyksen jäsenmäärä oli lähes 600.

– Palasin aktiiviseen kokoomuksen järjestötyöhön vuonna 2000, kun saivat minut houkuteltua lähtemään ensimmäistä kertaa kuntavaalien ehdokkaaksi. Sillä tiellä olen, ja nämä vuodet ovat vieneet suuren osan ajastani paikallisen, piiritason ja valtakunnan puoluetoiminnassa.

Kokoomuksen Lahden Kunnallisjärjestön toimistolla 1970-1980-lukujen taitteessa vas. Oiva Linnavirta, Pekka Erola, Markku Ahtela, Ulla Puolanne, Reino Gynther, Esko Puusola ja Väinö Saario. Kuva: Lahden Kokoomus

Helmikuussa 1919 lähti sosiaalihallituksen rekisteröimisosastolle ilmoitus yhdistysrekisteriin Lahden Kansallisseura r.l.:n perustamisesta. Anomuksen on allekirjoittanut J. Sulonen eli Jalmari Sulonen.

Lahden Kansallisseura on sittemmin laajentunut useiden Kansalliseen Kokoomuspuolueeseen kuuluvien paikallisyhdistysten kattojärjestöksi. Yhdistysten nimet ovat vuosikymmenien varrella muuttuneet, vaikka toiminta olisi jatkunut taukoamatta sotavuosia lukuun ottamatta. Yhtenä esimerkkinä tästä on vuonna 1924 perustettu Kansallisen Kokoomuksen Lahden Naisjärjestö, myöhemmin Lahden Kansalliset Naiset ja nykyisin Lahden Kokoomusnaiset.

1970–1980-luvuilla paikallisyhdistyksiä oli useilla kaupunginosa-alueilla ja -nimillä. Oli esimerkiksi Kartanon, Vesijärven, Launeen, Liipolan ja Mukkulan Kokoomus. Sittemmin yhdistykset ovat liittyneet toisiinsa ja on muodostettu esimerkiksi Etelä-Lahden Kokoomus ja Pohjois-Lahden Kokoomus.

Kokoomuksen kansalaisjuhla Lahden Karirannan Kesäteatterissa 1970-luvulla. Kuva: Lahden Kokoomus

Nykyään Lahdessa toimii yhdeksän kokoomuksen perusjärjestöä, jotka yhdessä muodostavat Kokoomuksen Lahden kunnallisjärjestön eli Lahden Kokoomuksen.

Lahden Kokoomus on viimeisten vaalikausien aikana asettanut listalleen kuntavaaleihin ehdolle maksimimäärän ehdokkaita eli Lahdessa on nykyisin 88 ehdokasta. Näiltä ehdokaslistoilta vaaleissa valitut kaupunginvaltuutetut muodostavan Lahden Kokoomuksen valtuustoryhmän.

– Vaikeimmilta tuntuvat ajoittaiset eripurat valtuustoryhmän sisällä. Minun on vaikea ymmärtää sitä, kuinka ihmiset viitsivät liata omaa pesää usein hyvinkin epäoikeudenmukaisilla lehtikirjoituksilla. Niissä on liian usein kyse asioista, joista voisi keskustella paremmin osallistumalla valtuustoryhmän kokouksiin. Kirjoituksilla luodaan helposti väärä mielikuva siitä, mitä valtuutettujen keskinäinen työ enimmäkseen on, kun sitä sitoutuneesti kaupunkimme yhteiseksi eduksi tehdään, Merja Vahter sanoo.

Perjantain vastaanotto on Vahterin mukaan hyvin epämuodollinen.

– Halusimme järjestää parin tunnin tilaisuuden, jossa toivomme tapaavamme aiempinakin aikoina puolueessa aktiivisesti toimineita Lahdesta ja ympäristöstä sekä yhteistyökumppaneita muista puolueista.

Lauantaina Lahden kokoomuslaiset kokoontuvat etukäteisilmoittautuneiden kesken Upseerikerholle, jossa juhlapuheen pitää kouluneuvos Matti Kuukka. Puolueen tervehdyksen tuo eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Kai Mykkänen.

Onnittelutervehdysten vastaanotto Kokoomuksen Lahden Kunnallisjärjestöllä perjantaina 27. syyskuuta kello 14–16, os. Rautatienkatu 19 A, 3. kerros.

Historia pähkinänkuoressa

Kokoomus

Kokoomus on yksi Suomen suurimmista puolueista. Sillä on noin 34 000 henkilöjäsentä ja vajaa tuhat paikallisyhdistystä.

Kokoomus on perustettu 9.12.1918 Helsingissä ja on Suomen kolmanneksi vanhin puolue.

Kokoomuksen edeltäjinä toimivat Suomalainen Puolue (1863–1918) ja siitä irrottautunut Nuorsuomalainen puolue (1894–1918).

Ensimmäinen kokoomuslainen presidentti oli Pehr Evind Svinhufvud (1861–1944). Hän oli järjestyksessä Suomen kolmas presidentti.

Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmään kuuluu tällä hetkellä 38 edustajaa. Heistä yksi on päijäthämäläinen, Kalle Jokinen Orimattilasta.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kokoomustaustainen.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi