Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Biisejä, kokkailuja ja trashion-vaatteita – Kukkasen koululla pureuduttiin ilmastonmuutokseen tekojen kautta

Yläkoululaiset kertovat omina ekotekoinaan kierrätyksen, pyöräilyn ja vedenkulutuksen vähentämisen.

Mikael Korpela, Niklas Sallinen ja Markus Järvinen tekivät työpajassa asun lahjoituskankaista. Kuva: Sami Lettojärvi

Kahdeksasluokkalaiset Nuppu Nousiainen ja Aino Rappumäki viettivät keskiviikon koulupäivän kitarat sylissään. He osallistuivat Lahden Kukkasen koululla Ilmastobiisi-työpajaan, jonka aikana tehtiin omia kappaleita.

– Aloitimme sävellyksestä. Sanoitukseen haemme ideoita keskustelupalstoilta. Teemana on lasten tulevaisuus, Nuppu Nousiainen kertoi.

Ilmastobiisi-työpaja oli luonteva valinta musiikista kiinnostuneille Nuppu Nousiaiselle ja Aino Rappumäelle. Kuva: Sami Lettojärvi
Ilmastoaiheisen biisin sanoituksen alkua. Kuva: Sami Lettojärvi

Ilmastonmuutos on koululaisten mielestä tärkeä aihe. Aino Rappumäki myöntää joskus ahdistuvansa ilmastonmuutospuheista, koska oma tulevaisuus huolestuttaa. Arjessa kaverukset kertovat huomioivansa ilmastonmuutoksen pienillä teoilla. Molemmat suosivat pyöräilyä ja kierrätystä.

– Säästän kaikki vanhat rojut, Nuppu Nousiainen lisää.

Asu lahjoituskankaista

Jenni Hämäläinen, Siiri Varjola, Saana Hemmilä ja Aadaliina Utela valmistivat puolukkapuuroa iltamia varten. Kuva: Sami Lettojärvi

Biisien lisäksi Kukkasen koulun oppilaat pääsivät työpajapäivänä muun muassa kokkailemaan ruokaa pienellä hiilijalanjäljellä, ekoaskartelemaan ja suunnittelemaan muotiluomuksia kierrätysmateriaaleista. Markus Järvinen, Mikael Korpela ja Niklas Sallinen olivat valinneet trashion-työpajan.

– Teemme lahjoituskankaista naiselle Batgirl-tyyppistä asukokonaisuutta, johon kuuluu pieni hame, toppi ja kaapu. Tähän tulee vielä lisää muotoja ja kuvioita, pojat suunnittelivat muotinuken ympärillä.

Muodista kiinnostunut kolmikko kertoi arvostavansa ilmastonmuutoksen ympärille rakennettua teemapäivää. Niklas Sallinen uskoo, että ihmiset heräävät vielä ajattelemaan ekologisemmin ja tilanne voi muuttua paremmaksi.

– Minä lajittelen aina roskat tarkasti ja vien tyhjät limsapullot kauppaan, Mikael Korpela kertoi.

Ei turhaa syyllistämistä

Kukkasen koululla oli keskiviikkona myös kansainvälisiä vieraita, kun siellä kierrätettiin 16 oppilaan ja seitsemän opettajan ryhmää Pietarista. Heille tarjoiltiin illalla koululaisten työpajassa valmistamia cocktail-paloja kotimaisista kauden kasviksista. Puolukkapuuroa sekoittanut Jenni Hämäläinen sanoi, että ilmastonmuutoksesta puhutaan koulussa sopivasti.

Minä lajittelen aina roskat tarkasti ja vien tyhjät limsapullot kauppaan. Seitsemäsluokkalainen Mikael Korpela

– Se on tärkeä teema, joka mietityttää monia. Minäkin pyöräilen autokyytien sijaan ja sammutan suihkussa välillä veden, Jenni Hämäläinen kertoi.

Veden turhasta juoksuttamisesta muistuttivat myös yhdeksäsluokkalaiset Emma Kokkola ja Aapo Liukkonen. Liukkosen mielestä valtioiden päämiehillä on isompi rooli ilmastonmuutoksen hidastamisessa.

Emma Kokkola ja Aapo Liukkonen pitävät ilmastonmuutosta tärkeänä teemana, joka ei kuitenkaan valvota öisin. Kuva: Sami Lettojärvi

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Heli Ruoppa korosti, että työpajapäivän tarkoituksena oli käsitellä ilmastonmuutosta luovin ja toivoa antavin keinoin. Suurin osa oppilaista oli teemasta innoissaan, mutta osa suhtautuu ilmastonmuutokseen kriittisesti.

– Ketään ei haluta syyllistää. Ilmastonmuutos on koko Lahden kaupungin yhteinen MOK-teema (monialaiset oppimiskokonaisuudet). Pietarilaiset vieraamme haluavat tutusta opetusmenetelmiimme ja ilmastonmuutosteemaan, Ruoppa kertoo.

Pietarilainen taideopettaja Lena Ardashirova sai Pyry Haapsaarelta apua vanhoista lautasista kootun herkkutelineen tekemiseen. Kuva: Sami Lettojärvi
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi