Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Miksi osa Lahden peruskouluilla järjestetyistä kerhoista maksaa, vaikka nettisivuilla sanotaan, että koulun kerhotoiminta on maksutonta?

Lahtelaiset vanhemmat hämmentyivät kouluilla järjestettävistä ilmaisista ja maksullisista kerhoista: "Onko tämä yhdenvertaisuuslain hengen mukaista?"

Pihla Rauhamäki ja Ronja Mälkönen aloittivat tiistaina Erstan koululla Mun juttu -kuviskerhossa. Kuva: Chiméne Bavard

Miksi osa Lahden peruskouluilla järjestetyistä kerhoista maksaa, vaikka nettisivuilla sanotaan, että koulun kerhotoiminta on maksutonta?

Tätä on ihmetellyt ainakin Silja Grenman, jonka poika käy Mukkulan koulun seitsemättä luokkaa. Poika haluaa mennä koululla pidettävään parkour-kerhoon, mutta äitiä 70 euron kausimaksu vaivaa. Harrastelahti.fi-sivuston mukaan saman ulkopuolisen toimijan kerhot ovat ilmaisia ainakin Kasakkamäen, Rakokiven ja Kärpäsen kouluilla. Kariston koululla ilmainen ryhmä on jo täynnä, mutta kausimaksulla on mahdollisuus päästä mukaan.

Silja Grenmanin ihmettelee, miksi sama harrastus on toisella koululla ilmainen ja toisella maksullinen. Kuva: Chiméne Bavard

– Onko tämä yhdenvertaisuuslain hengen mukaista? On epäreilua, että toiset koululaiset voivat harrastaa samansisältöisiä kerhoja maksutta ja toiset joutuvat maksamaan. Ihmettelen myös, onko tässä mietitty ollenkaan koulujen välisiä eroja. Uskon, että Mukkulassa on paljon enemmän lapsia ja nuoria, jotka tulevat taloudellisesti huono-osaisemmista perheistä, Grenman sanoo.

Silja Grenmanin mielestä olisi reilumpaa, että kouluilla tapahtuvien kerhojen kulut jaettaisiin tasaisesti kaikilla kouluilla esimerkiksi muutaman euron kertamaksuina.

– Itse olen opiskelija ja yksinhuoltaja, joten jokainen harrastusmaksu on harkittava todella tarkkaan. 70 euroa voi olla monessa perheessä kynnyskysymys, vaikka meillä kerhoon ilmoittauduttiinkin.

Hankerahaa yhdeksi lukukaudeksi

Lahden kouluilla järjestetään tämän syksyn aikana arviolta noin 140 kerhoa, joista suurin osa käynnistyy tällä viikolla. Koulun kerhotoiminnasta vastaava palvelupäällikkö Merja Keskiväli kertoo, että koulujen kerhotoiminnalla tarkoitetaan opetussuunnitelman perusteissa määriteltyä oppituntien ulkopuolista, maksutonta ja vapaaehtoista toimintaa. Niiden lisäksi eri järjestöt ja yhdistykset voivat järjestää kouluilla omaa toimintaa, joka voi olla maksullista.

70 euroa voi olla monessa perheessä kynnyskysymys. Yläkoululaisen pojan äiti Silja Grenman

– Maksutonta koulujen kerhotoimintaa järjestetään kaikilla kouluilla. Hankerahoitus edellyttää, että toimintaa on oltava tarjolla yhdenvertaisesti kaikille, Keskiväli vakuuttaa.

Koska kaupungissa järjestettävästä kerho- ja harrastetoiminnasta on tietoja samalla yhteisellä Harrastelahti -verkkosivulla, voivat maksuttomat ja maksulliset kerhot Keskivälin mukaan sekoittua keskenään. Koulujen oppilaille maksuton kerhotoiminta rahoitetaan kuntien valtiolta saamalla hankerahoituksella, joka tulee vain lukukaudeksi kerrallaan. Keskiväli toivoisi valtion taholta pitkäjänteisempää rahoitusmallia.

– Nykyinen malli tekee toiminnasta lyhytnäköistä. Emme voi koskaan ennakoida tulevaa ennen rahoituspäätöksiä. Jos rahoitus tulisi pitemmäksi aikaa, myös suunnittelulla olisi selkeämpi jatkumo.

Lasten toiveita kuunnellaan

Koulujen kerhoissa voi tänä syksynä harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kulttuuria, askartelua tai vaikkapa robotiikkaa ja ohjelmointia. Lahden kaupunki on tehnyt sopimuksia yli 20 eri toimijan kanssa. Kerhoihin ilmoittaudutaan netin kautta eikä niihin vaadita aiempaa harrastuneisuutta. Osa kerhoista täyttyy nopeasti.

Marja-Liisa Jokitalo opasti Pihla Rauhamäkeä ja Ronja Mälköstä lyijykynätöissä. Kuva: Chiméne Bavard

Keskivälin mukaan Lahdessa ei ole tänä syksynä alkamassa uusia kerhoja. Kerhoja valitessa koulujen yhdyshenkilöt eli opettajat kuuntelevat tarkkaan oppilaiden toiveita.

– Pyrimme suunnitteluvaiheessa vastaamaan lasten ja nuorten toiveisiin, koska tärkeintä on saada mahdollisimman moni mukaan harrastuksiin. Varsinkin yläkouluikäiset ovat valtakunnallisestikin haastava ryhmä. Harrastukset ovat lapsille ja nuorille tärkeitä, koska omien taitojen jalostamisen lisäksi niissä opitaan ryhmäytymistä, saadaan kavereita ja aikuisen tukea sekä vähennetään mahdollista yksinäisyyden kokemusta, Keskiväli sanoo.

Lue myös: Lahtelaiset koululaiset kutsutaan mukaan iltapäiväkerhoihin - tarjolla muun muassa robotiikkaa, parkouria ja teatteri-ilmaisua
 
Kerhotoimintaa

Jokaiselle yksi harrastus

Koulujen kerhotoiminta on oppituntien ulkopuolista, maksutonta ja vapaaehtoista toimintaa.

Tarkoituksena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus osallistua ainakin yhteen säännölliseen harrastukseen koko perusopetuksen ajan.

Koulujen omien kerhojen lisäksi kouluilla toteutetaan muuta harraste- ja pienryhmätoimintaa. Toteuttajina ovat muun muassa Lahden kaupungin nuorisopalvelut, Lastenkulttuurikeskus Efektin koordinoima Kulttuurilukkari joka kouluun -hanke.

Lahden eri kouluilla voi harrastaa ilmaiseksi muun muassa joogaa, palloilua, itseilmaisua, kädentaitoja ja kuvataidetta, askartelua, kanteleen soittoa, robotiikkaa ja ohjelmointia.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi