Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Eija Bouras myi menestyneen yrityksensä Asikkalassa – nyt hän välittää töitä suomalaisille Aurinkorannikolla

Lahdessa kasvanut ja Asikkalassa vaikuttanut Eija Bouras löysi uuden kodin Espanjasta. Se oli yksi elämän lottovoitoista.

Kai Hahl sai tänä vuonna Eija Bouraksen työkaverikseen ja osakkaaksi firmaansa Fuengirolaan, Espanjan Aurinkorannikolle. Duunia.es-palvelu pyrkii saattamaan työtä hakevat ja työnantajat yhteen. Kuva: Kalle Pernu

Eija Bouras heräsi vielä vuosi sitten arkiaamuisin puolineljän aikaan ja hoiti kotipalveluyrityksensä asioita pitkälle iltaan. Sitten asikkalalaisnainen päätti, että nyt riittää.

– Tein pitkiä päiviä, koska halusin hoitaa yrityksen asiat ja palvella asiakkaita hyvin, enkä halunnut koskaan mennä alta riman. Tämänikäisenä sellainen työtahti tuntuu terveydentilassa, oravanpyörä alkoi olla liikaa. Meillä on jo liikaa tarinoita yrittäjistä, jotka ovat palaneet loppuun, 57-vuotias Bouras sanoo.

Joulukuussa 2018 Eija Bouras myi yrityksensä Stella kotipalveluille. Työntekijöitä oli tuolloin 68.

– Kasvu oli hurjaa, omat rahkeet eivät olisi enää riittäneet.

Tehtyään pari kuukautta hallinnonsiirtoa Stellalle Bouras irrottautui firmasta kokonaan. Haaveissa siinsi loma-asunto Espanjassa, jossa hän kävi muutenkin usein au pair -lapsensa luona.

– Lensin huhtikuussa etsimään asuntoa. Olin jutellut suunnitelmistani tyttäreni sekä au pair -lapseni kanssa ja kysellyt neuvoja.

Tytär ehdotti, että miksei äiti voisi muuttaa Espanjaan kokonaan.

– Hän sanoi, että eihän sinulla ole Suomessa enää mitään, ja aloin miettiä asiaa. Aikuiset lapseni asuvat muualla ja vanhempani eivät ole enää elossa, Bouras kertoo.

Autollinen tavaraa mukana

Niinpä loma-asunnon etsiminen Fuengirolasta vaihtui vakituisen kodin hauksi. Kun sopiva asunto löytyi Riviera del Solilta, Eija Bouras ei epäröinyt.

Uusi koti on tilava, maisema avautuu vuoristoon ja pihalla on uima-allas.

– Myin kaikki tavarani pois ja laitoin Vääksyn asuntoni vuokralle. Muutin Espanjaan mukanani vain autollinen tavaraa, vaatteita ja henkilökohtaisia papereita.

Suomalaisille riittää töitä

Perillä Aurinkorannikolla Bouras sisusti uutta kotiaan sen verran kuin tarvitsi ja opiskeli espanjaa. Pian hän tapasi Aurinkorannikolla monialayrittäjänä vuosia toimineen Kai Hahlin, joka oli pistänyt pystyyn Duunia Espanjasta -palvelun. Bouras osti osakkuuden yrityksestä. Työssään hän rekrytoi suomalaisia työntekijöitä suomalaisille työnantajille.

– Aurinkorannikolla on valtavasti suomalaisia, lähemmäs 30 000. Yksin Fuengirolassa on yli 30 suomalaista ravintolaa ja kahvilaa. Pelkästään henkilöstöpalveluyritys Baronalla henkilöstöpalveluyritys on 250 suomalaista töissä täällä, Eija Bouras kertoo.

Eija Bouras myi viime vuonna kotipalveluyrityksensä: "Kasvu oli hurjaa, omat rahkeet eivät olisi enää riittäneet." Kuva: Kalle Pernu

Hyvä esimerkki suomalaisten ammattilaisten osuudesta alueella on, että Bouraksen käyttämät palvelut remonttimiehestä autohuoltoon, kampaajaan, ripsihuoltoon ja matkatoimistoon ovat kaikki olleet suomalaisia.

Rekrytointitoimistoon tulee suomalaisilta myös avoimia työhakemuksia.

– On korkeakoulutettuja ihmisiä, jotka eivät ole työllistyneet tai kaipaavat muutosta ja ovat valmiita tekemään melkein mitä tahansa työtä.

Sisällissota Algeriassa, työttömyyttä Suomessa

Eija Bouras tietää hyvin, miltä työttömyys tuntuu. Hän koki sen itse lama-aikana, kun palasi vuonna 1995 Suomeen asuttuaan sitä ennen Lontoossa ja Algeriassa. Tytär oli syntynyt Lontoossa ja poika Algeriassa, josta lasten isä, Bouraksen ex-mies oli kotoisin.

Bouras oli mukana perustamassa Asikkalan työvoimareserviä vuonna 1998.

– Työ on tärkeää, sen kautta ihminen voi kokea arvostusta. Yksinhuoltajana tein kahta tai kolmeakin työtä samaan aikaan, jotta sain rahat riittämään.

Eija Bouras on kulkenut monien mutkien kautta siihen pisteeseen missä on nyt. Vaikeudet eivät ole lannistaneet toimeliasta naista. Kuva: Kalle Pernu

Vaikeudet eivät ole koskaan lannistaneet myönteisesti ajattelevaa Bourasta. Hänellä oli jo kokemusta hankalista oloista Algeriassa pienten lasten perheenäitinä. Näistä kokemuksista hän kertoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa vuonna 2013. Vettä ja sähköä ei aina tullut, ja sähkökatkos saattoi kestää kymmenen päivää putkeen. Algerian sisällissodan puhjettua Bouras ei uskaltanut käydä puoleen vuoteen ulkona. Lopulta lasten koululle tullut uhkaus vuonna 1995 oli viimeinen niitti päätökselle palata Suomeen.

– Sitä oppii arvostamaan arkisia, meille itsestään selviä asioita, kun on joutunut olemaan ilman niitä.

"Pitää osata päästää irti asioista"

Bouras kertoo lapsuutensa Lahdessa olleen onnellista ratsastuselämää Takkulassa.

– Olemme tunteneet ratsastusporukan kanssa 50 vuotta ja pidämme edelleen yhteyttä, tapaamme kerran vuodessa. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola on yksi porukasta.

Bouras kokee elävänsä onnellista aikaa myös nyt. Muutto Espanjaan on yksi elämän lottovoitoista.

– Olen hirveän onnellinen. Täällä ei olla niin kello kaulassa, on ihana tehdä töitä ja lähteä sen jälkeen vaikka rannalle tai harrastuksiin.

Muita tärkeitä etappeja ovat olleet muun muassa omien lasten syntymät ja yrityksen perustaminen. Bouras oli pitkään myös mukana Asikkalan kunnallispolitiikassa.

– Elämässä pitää osata päästää irti asioista, on sitten kyse työstä tai vaikkapa politiikasta.

Bouras seuraa edelleen Asikkalan, Päijät-Hämeen ja koko Suomen asioita edelleen myös Espanjasta.

– Tietysti seuraan Espanjan uutisia ja myös Lontoota, koska miesystäväni asuu siellä.

Aurinkorannikko sopii liikkuvalle naiselle tällä hetkellä, mutta kuka tietää, mikä nurkan takana odottaa.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Kuka?

Eija Bouras

Espanjan Aurinkorannikolle muuttanut yrittäjä.

Jyväskylässä syntynyt, vietti lapsuutensa Lahdessa. Asunut muun muassa Englannissa, Algeriassa ja Asikkalassa.

Omisti Kotipalvelut Eija Bouras -yrityksen vuosina 2004–2018.

Toimi Asikkalan kunnanvaltuutettuna vuosina 2000–2016.

Osakkaana Aurinkorannikon työvoimatoimistossa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi