Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

15 nuorta aloitti maakuntaliiton vaikuttajakoulussa – ohjelmassa medialukutaitoa ja matka eduskuntataloon

Päijät-Hämeen liiton vaikuttajakoulun nuoret matkaavat syksyn aikana eduskuntataloon. Kuva: Johanna Erjonsalo

Päijät-Hämeen liiton kakkoskerroksen kokoushuoneessa istui tiistai-iltapäivänä tavallista nuorempaa väkeä, kun maakuntaliiton aloittaman nuorten vaikuttajakoulun 15 edustajaa tapasivat toisensa ensimmäisen kerran.

Tilaisuuden avannut maakuntavaltuuston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) toivoi vaikuttajakoulun innostavan nuoria osallistumaan aktiivisesti päätöksentekoon.

– Päijät-Hämeessäkin tarvitaan lähivuosina paljon uusia ja nuoria päättäjiä kuntiin, maakuntaan, eduskuntaan ja EU-tasolle. Vaikuttajakoulussa käsitellään kaikkia näitä tasoja. Vaikuttamisessa on hyvä olla mukana, jos on yhtään kiinnostunut ympäröivästä yhteiskunnasta, Rostedt kannusti.

Suurimmalle osalle vaikuttajakoululaisista päätöksenteko on jo tuttua, sillä moni heistä on ollut mukana kotikuntiensa nuorisovaltuustoissa, oppilaskunnissa ja valtakunnallisissa opiskelijaliitoissa.

Tärkeintä on löytää oma väylä vaikuttaa. Lukiota käyvä Ella Siltanen

Lahden yhteiskoulun lukion kakkosluokkalainen Ella Siltanen uskoi oppivansa vaikuttajakoulussa paljon uutta.

– Eniten odotan kansainvälisen vaikuttamisen käsittelyä ja matkaa Helsinkiin, jolloin käymme tapaamassa kansanedustajia ja ehkä ministeriäkin. Olen erittäin kiinnostunut yhteiskunnallisista aineista ja historiasta. Olen ollut mukana keskustan nuorisotoiminnassakin, Sysmästä kotoisin oleva Siltanen kertoi.

Konkeettiset asiat kiinnostavat

Vaikuttajakoululaiset opiskelevat tiukkaa asiaa kahdeksassa kokoontumisessa, joiden teemoja ovat muun muassa kuntapolitiikkaa, mediavaikuttaminen, kansallinen vaikuttaminen ja elinkeinoelämän ja yrittäjäjärjestöjen vaikuttamistavat.

Maakuntajohtaja Laura Leppäsen toiveissa on esitellä vaikuttajakoululaisille myös erilaisia tosielämän esimerkkejä tapauksista, joissa joku taho on ponnistellut pitkään vaikuttaakseen päätettävän asian eteen. Esimerkkeinä hän mainitsi raidehankkeet ja maakuntakaavat.

– Työ maakuntaliitossakin on aika proosallista tekemistä, Leppänen muotoili.

Ella Siltasen mukaan nuorille tärkeimmät päätökset liittyvät omiin lähialueisiin. Ne ovat niin konkreettisia, että nuoret voivat niiden kautta kiinnostua esimerkiksi nuorisovaltuustoista.

– Kaikille sekään ei ole luonteva tapa. Tärkeintä on löytää oma väylä vaikuttaa.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi