Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Äkillinen sairaus iski lomamatkalla: lahtelaisen Pinja Ekströmin elämä meni yhdeksän vuotta sitten hetkessä uusiksi

Ekström kiidätettiin ambulanssilennolla Italiasta Suomeen. Hätähausta hänelle löytyi uusi maksa kahden ja puolen vuorokauden jälkeen. Leikkaus oli iso ja haastava ja toipuminen kesti pitkään. Vuoden päästä leikkauksesta Ekström alkoi haaveilla jälleen urheilemisesta. Nyt hän kahmii mitaleita elinsiirtourheilijoiden MM-kisoista.

Lamkissa fysioterapiaa opiskeleva Pinja Ekström osallistui elokuussa toisiin MM-kisoihinsa. Elinsiirtourheilijalla on myös useita EM-mitaleita. Kuva: Sami Kuusivirta

Pari viikkoa sitten lahtelainen Pinja Ekström palasi Englannista Suomeen mukanaan neljä MM-hopeamitalia. Mitalit tulivat 100, 200 ja 400 metrin matkoilta sekä pikaviestistä.

Maailmanmestaruuskisat eivät herättäneet mediassa suurta huomiota, sillä niihin osallistui elinsiirron saaneita urheilijoita. 35-vuotias fysioterapian opiskelija kertoo World Transplant Games -tapahtuman olleen hänelle merkittävä, koska siellä hän pääsi mittaamaan kuntoaan maailman parhaita vastaan.

– Suomessa olen päämatkallani 400 metrillä ainoa elinsiirtourheilijanainen ja yleensä kilpailen terveitä vastaan. Taso omassa ikäsarjassani on minulle melko sopiva, mutta aina kilpaileminen ei ole tasaväkistä. Elinsiirron vuoksi syön lääkkeitä, jotka vaikuttavat energia-aineenvaihduntaani, hidastavat palautumista ja heikentävät vastustuskykyä, Ekström kertoo Radiomäen kentällä juoksutreenin jälkeen.

Ambulanssilennolla Suomeen

Yhdeksän vuotta sitten Pinja Ekströmin elämä meni hetkessä uusiksi. Kaupallisella alalla työskennellyt parikymppinen nainen asui pääkaupunkiseudulla ja haaveili maratonin juoksemisesta.

– Olin liikkunut pienestä pitäen paljon. Perheessä liikuttiin hiihtäen, luistellen ja pyöräillen ja lisäksi pelasin pesäpalloa. Juoksuun hurahdin vasta myöhemmin. Erityisesti pitkät matkat olivat mieluisia.

Sairauteni syy jäi mysteeriksi. Elinsiirtourheilja Pinja Ekström

Lomamatka Etelä-Italiassa sai hurjan käänteen, kun Ekströmillä todettiin parin päivän huonon olon jälkeen äkillinen ja odottamaton maksan ja munuaisten vajaatoiminta. Lomakylän ensiavussa otetun verikokeen jälkeen hänet kiidätettiin isompaan kaupunkiin sairaalan teho-osastolle ja pian ambulanssilennolla Suomeen.

Pohjoismaat ja nykyään myös Viron käsittävästä hätähausta löytyi uusi maksa kahden ja puolen vuorokauden jälkeen. Potilas voidaan ottaa hätähakulistalle, jos hänellä on arviolta viikko elinaikaa jäljellä ilman elinsiirtoa.

– Maksansiirtoleikkaus on iso ja teknisesti haastava. Leikkauksessa avataan osa rintakehää ja vatsa avataan poikittain vatsalihasten läpi, joten toipuminen kestää kauan. Sairauteni syy jäi mysteeriksi.

Tuki löytyi läheltä

Ekström vietti sairaalassa lähes pari kuukautta. Reilut kolme viikkoa hän sai ruuat letkujen kautta ja viikon hän oli nukutettuna.

– Se oli tosi rankka kokemus. Varmaan se oli vielä raskaampi perheelleni, koska en aina tajunnut, mitä tapahtuu.

Pienestä pitäen paljon liikkunut Pinja Ekström nauttii fysioterapian opinnoistaan ja kokee olevansa omiensa joukossa. Kuva: Sami Kuusivirta

Elinsiirron jälkeen Ekström kuvailee oloaan ”jyrän alle jääneeksi”. Hän joutui esimerkiksi opettelemaan uudestaan kävelemään ja käyttämään arkisia esineitä, kuten ruokailuvälineitä ja puhelinta. Kotona hän tarvitsi apua, koska kaikenlainen nostelu oli kiellettyä eikä kauppaan saanut mennä.

Noin vuoden päästä kunto oli sellainen, että Ekström alkoi haaveilla urheilemisesta.

– Minua askarrutti, että mitä saan tehdä ja missä vaiheessa. Onneksi lähipiiristäni löytyi paljon kannustavia ihmisiä. Nykyinen aviomieheni oli minulle suurena tukena, kun halusin palata liikkumisen pariin, viime kesänä naimisiin mennyt nainen kertoo.

– Nykyään Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry on tosi hyvä taho saada tukea ja tietoa, hän lisää.

Joustavaa opiskelua

Nykyään elinsiirto ei pahemmin näy kiireisen opiskelijan elämässä. Koska oma keho ei tule koskaan täysin hyväksymään uutta maksaa, Ekström syö lääkkeitä, jotka heikentävät immuunijärjestelmää. Sen vuoksi hän ei saa matkustaa kaikkiin maihin tai syödä huonosti kypsennettyä ruokaa.

Viime syksynä Ekström aloitti uuden alan opinnot Lahden ammattikorkeakoulussa. Päätös alanvaihdosta ei ollut helppo, sillä hän piti työstään ja työkavereistaan. Veto liikunta- ja kuntoutusalalle oli kova.

– Olen nauttinut opiskelusta todella paljon, olen omieni joukossa. Olen pystynyt treenaamaan opintojen rinnalla todella joustavasti. Kaikille opiskelijoille annetaan koulussamme mahdollisuus omannäköiseen opintopolkuun, hän kehuu.

Elinsiirtopotilaat liikkuvat vähän

"Onneksi tieto kulkee nykyään hyvin somen kautta. Sieltä löytää tukea", Pinja Ekström sanoo. Kuva: Sami Kuusivirta

Urheilun merkitys Ekströmin elämässä on muutakin kuin kilpaileminen. Hän kertoo saaneensa sen avulla takaisin itsenäisyyden tunnetta. Juoksuradalla hän ei ollut enää passiivinen autettava.

Myös urheilun psykologinen puoli kiinnostaa. 400 metriä valikoitui omaksi lajiksi, koska siinä joutuu testiin myös oma pää.

– Sillä matkalla on pakko sietää epämukavuutta ja keskittyä omaan juoksuun. Olen utelias selvittämään, mihin asti voin kehittyä juoksijana fyysisesti ja henkisesti, hän sanoo.

Seuraavat elinsiirtourheilijoiden MM-kisat ovat kahden vuoden päästä Yhdysvalloissa. Välivuosina Ekström edustaa Suomea myös EM-kisoissa. Oman menestyksen lisäksi hän toivoo, että Suomesta lähtisi kisoihin iso joukko muitakin elinsiirtourheilijoita.

– Monet elinsiirtopotilaat liikkuvat aivan liian vähän. Onneksi tieto kulkee nykyään hyvin sosiaalisen median kautta ja meillä on urheilijoiden kesken tosi hyvä porukka. Kannustamme kaikkia liikkumaan, jos kunto sen sallii.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi