Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Päijät-Hämeen kirjastoja kiertävillä klinikoilla ratkotaan digipulmia – "Jos jotain ei tiedetä, se selvitetään"

Ilmaiset tapahtumat ovat kiinnostaneet ikäihmisiä. Digikelkasta tipahtaminen voi lisätä syrjäytymisen vaaraa.

Petri Kiiskinen ja Olli Pirhonen kannustavat klinikoille vaikka yhdenkin digiongelman kanssa. Kuva: Katja Luoma

Maanantaina Hämeenkoski, keskiviikkona Orimattila ja ensi viikolla Hollola, Kärkölä, Lahden Mukkula, Asikkala ja Myrskylä. Digivoimaa-klinikoiden merkeissä alueen kirjastoja kiertävällä Olli Pirhosella on tiukka keikka-aikataulu, mutta mies suhtautuu hanketyöntekijän pestiinsä positiivisesti.

– Varsinkin syksyllä klinikoilla on käynyt mukavasti väkeä. Suurin osa on ollut ikäihmisiä, mukana on ollut vain muutamia työikäisiä. Ilmaiset klinikat ovat kaikille avoimia, ja niihin voi tulla minkä tahansa älylaitteen kanssa, Olli Pirhonen kertoo.

Hanketyöntekijä Olli Pirhonen sanoo ajan kuluvan klinikoilla nopeasti. Petri Kiiskisen mukaan kirjastot ovat ottaneet klinikat loistavasti vastaan. Kuva: Katja Luoma

Digiklinikat ovat osa keväällä alkanutta opetushallituksen rahoittamaa digivoimaa-hanketta, jonka tarkoituksena on vahvistaa aikuisten perus- ja digitaitoja. Pari tuntia kestävät klinikat kiertävät Wellamo-opiston toiminta-alueella lähinnä pienempien paikkakuntien kirjastoissa, koska niissä on vähemmän resursseja auttaa asiakkaita digiasioissa.

– Kirjastot ovat ottaneet meidät loistavasti vastaan. Halusimme näistä mahdollisimman matalan kynnyksen tapahtumia, joten kirjasto oli luontevin paikka, hankkeen projektipäällikkö Petri Kiiskinen Wellamo-opistolta iloitsee.

Sukulaisia ei haluta vaivata

Klinikoilla asiakkaiden kysymysten kirjo on ollut hyvin laaja. Pirhonen on päässyt opastamaan netin jakamisessa muihin laitteisiin, sovellusten poistamisessa, kuvien siirtämisessä, e-kirjojen lainaamisessa, nettipankkiasioissa ja niin edelleen.

Digivoimaa-klinikoilla voi kysyä mitä vaan, lupaavat Petri Kiiskinen ja Olli Pirhonen. Kuva: Katja Luoma

– Monilla on ollut mielessä joku yksi pikkujuttu, jonka takia he eivät ole halunneet vaivata omia sukulaisiaan. Toisilla taas ei ole ketään, jolta voisi apua pyytää. Ohjekirjoistakaan ei aina löydä selvästi vinkkejä, Pirhonen tietää.

– Yhteiskuntamme pakottaa kaikki käyttämään digipalveluja. Digikelkasta tipahtaminen lisää syrjäytymisen vaaraa. Toivomme, että näille klinikoille tulisivat nekin ihmiset, jotka eivät käy kansalaisopistojen kursseilla, Kiiskinen lisää.

Klinikoilla Pirhonen kiertää jokaisen luona varmistamassa, että ongelmat ratkeavat. Välillä hän joutuu etsimään apua soittelemalla tutuille tai googlettamalla.

– Pari tuntia menee nopeasti, kun oikein syventyy asiakkaiden ongelmiin. Olen oppinut itsekin paljon uusia juttuja ja sovelluksia. Jos jotain ei tiedetä, se selvitetään, Pirhonen lupaa.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi