Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahdessa aloittaa Kamalat äidit -ryhmä

Asioista puhuminen ja vertaistuki on Kaisu Keisalan ja Hanna Virtasen mielestä tärkeää. Heidän luotsaamassaan Kamalat äidit -ryhmässä murrosikäisten lasten äidit pääsevät jakamaan ajatuksiaan pian myös Lahdessa. Kuva: Katja Luoma

Nähtyään ”Kamalat äidit – vertaistukea teinien äideille” -ilmoituksen lahtelaiset Hanna Virtanen ja Kaisu Keisala kiinnostuivat heti – toisistaan tietämättä.

– Kaikki äidithän ovat kamalia. Äitien tehtävä on olla kamala, Kaisu Keisala tiivistää hymynkare suupielessään.

Virtanen ja Keisala eivät tunteneet toisiaan ennalta, mutta ovat nyt tavanneet muutaman kerran ja valmistautuvat vetämään uutta murrosikäisten lasten äideille tarkoitettua vertaistoimintaa. Kamalat äidit -ryhmän ensimmäinen kokoontuminen Lahdessa on torstaina 19.9.

– Toiminta on NNKY:n hallinnoimaa, mutta tämän ryhmän toimintaan ei liity hengellisyyttä tai uskonnollisuutta, Hanna Virtanen sanoo.

Valtakunnallinen NNKY:n Kamalat äidit -toiminta on synnyttänyt ryhmiä jo eri puolille Suomea, joten kysyntää on. Lahden ryhmään voi ilmoittautua, mutta mukaan voi tulla myös ensimmäisellä kerralla katsomaan ja kuulostelemaan ilmoittautumatta. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko kaikkiaan kymmenen kertaa.

Keskustelua iltamenosta

Kaisu Keisala on kolmen lapsen äiti, ja lapset ovat 6-, 10- ja 13-vuotiaita. Häntä Kamalat äidit -toiminta kiinnostaa siksi, että pääsisi jakamaan kokemuksia.

– Äitiys on kulkemista haasteesta haasteeseen. Murrosikäinen lapseni on toistaiseksi iisi, mutta monenlaista mietittävää silti on. Vähän aikaa sitten pohdin esimerkiksi sitä, miten uskallan päästää 13-vuotiaan tytön yötivoliin.

Lopulta tyttö pääsi yötivoliin ja lähetti sieltä kuvia ja viestejä äidilleen.

Keisala odottaa keskusteluja ja vertaistukea.

– Arki ja vanhemmuus on myös riittämättömyyden tunteen sietämistä, Kaisu Keisala sanoo.

Sekä Virtanen että Keisala naurahtavat, että teini-ikäisen silmissähän äiti on joka tapauksessa ”tyhmä”, teki hän mitä tahansa.

Vanhemmuus on myös kulkemista haasteesta toiseen, Hanna Virtanen ja Kaisu Keisala pohtivat. Kuva: Katja Luoma

Hanna Virtasella on 17-vuotias tytär ja Virtasen miesystävällä 7-vuotias lapsi.

Virtasen oman tyttären murrosikä alkaa olla jo ohi, mutta kokemuksia on mukava vaihtaa. Virtanen kertoo pitäneensä lapsellaan tiukat rajat monen asian suhteen. Toisaalta esimerkiksi netti- ja somemaailmasta, myös sen nurjasta puolesta, nuoret tietävät jo enemmän kuin vanhempansa.

Keisala ja Virtanen arvelevat, että Kamalat äidit -ryhmä toimii paitsi vertaistukena, myös ihan vain hetkenä päästä juttelemaan teekupin äärellä arjen asioista.

– Tai jos ei halua puhua, voi ihan vain kuunnellakin, Hanna Virtanen muistuttaa.

Tapaamiskertojen pohjaksi on mietitty yhteisiä teemoja, kuten oma nuoruus, pelaaminen ja some, mutta aiheet voivat muotoutua myös ryhmän tarpeiden mukaan.

– Jos ryhmällä on joku muu ajankohtainen aihe mielessä, raamit eivät ole tiukat, Virtanen sanoo.

"Tämäkin näyttää varmaan lasten silmissä tosi nololta", Kaisu Keisala ja Hanna Virtanen virnistävät. Kuva: Katja Luoma

Äidit ovat itsekin olleet joskus teinejä, mutta millaisia?

– Olin tosi kiltti. Muutin kotoa jo 16-vuotiaana kun menin Mäntsälään puutarhakouluun opiskelemaan toiveammattiini. Ei ollut mitään tarvetta kapinoida, Kaisu Keisala sanoo.

Hanna Virtanen puolestaan kertoo olleensa murkkuna hirveä.

– Koulussa meni hyvin, mutta muuten voin aika pahoin. Teini-ikäisenä neuvottomuuteni purkautui hengailuun Carrolssin kulmilla ja Hakkiksella joskus 13–16-vuotiaana. Päihteet olivat vahvasti kuvioissa mukana.

– Olen opetellut syyttämään lamaa kaikesta. 1990-luvun alussa ja puolivälissä ei ollut mitään ylimääräisiä palveluja, Hanna Virtanen toteaa.

Kaisu Keisala sanoo oman kokemuksensa olevan toisenlainen.

– Asuin 16-vuotiaana asuntolassa ja sain koulun puolesta aamiaisen ja kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Opettajat olivat mukavia ja opiskelu mielenkiintoista.

Virtanen arvelee, että nykyaikana yläasteikäiset otetaan esimerkiksi koulumaailmassa paremmin huomioon kuin ennen.

– Kokonaisuutta katsotaan tarkemmin kuin meidän aikanamme. Yleensä pääsee tarpeen mukaan tapaamaan vaikka kuraattoria. Ennen huonosti käyttäytyvät siirrettiin tarkkikselle tai erotettiin määräajaksi koulusta.

Lue myös: Lapselle säästäminen on paras aloittaa heti lapsen synnyttyä – Varallisuusvalmentaja ostaa omille lapsilleen osakkeita
 
Toiminta

Lahden Kamalat äidit

Lahden Kamalat äidit -ryhmän ensimmäinen tapaamiskerta on to 19.9. klo 17.30 NNKY:n tiloissa Vapaudenkatu 8:ssa. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko, yhteensä kymmenen kertaa.

Kamalat äidit on murrosikäisten lasten äideille tarkoitettua vertaistoimintaa. Valtakunnallista toimintaa koordinoi Suomen NNKY-liitto ja tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.

Ryhmissä käsitellään vanhemmuuteen ja naisen elämään liittyviä teemoja, jaetaan murrosikään liittyvää tietoa ja kannustetaan äitejä jakamaan ajatuksiaan muiden naisten kanssa.

Lisätietoja löytyy netistä: kamalataidit.fi , facebook.com/KamalatAidit

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi