Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Varhaisjakelija Iida-Maria Niemi hoitaa työtuntien aikana sieluaan ja fyysistä kuntoaan – rappuja juostessa on tippunut yli 20 kiloa

Noin kolme tuntia kestävän jakelun aikana törmää usein aamuvirkkuihin, jotka odottavat lehteä postilaatikolla kahvikuppi kädessä.

Iida-Maria Niemi nauttii erityisesti kesäaamuista ja työvuoron aikana kertyvistä juoksuaskeleista. Kuva: Sami Lettojärvi

Opiskelujensa ohessa pari kertaa viikossa varhaisjakelijana työskentelevän Iida-Maria Niemen työaamut alkavat, kun suurin osa suomalaisista nukkuu sikeää unta.

– Aika riippuu vähän jakopiiristä, mutta yleensä olemme aloituspaikassa odottamassa tuotteiden saapumista puoli kahdelta yöllä. Sen jälkeen jokainen ottaa omat kamat autoonsa ja lähtee sähköisen jakokirjan kanssa kierrokselle. Normaalisti jakelu on ohi noin kolmessa tunnissa, Niemi kertoo.

Pari vuotta sitten lähes sattumalta varhaisjakelijaksi päätynyt Niemi muistelee ensimmäisten viikkojen olleen työssä hyvin raskaita. Elimistöllä kesti aikaa tottua keskellä yötä hereillä olemiseen ja juoksemiseen.

– En osannut alussa juoda tarpeeksi ja kärsin nestehukasta. Jalatkin olivat tosi kipeät, mutta sitten kroppa tottui ja alkoi helpottaa.

Nykyään Niemi nauttii työn fyysisyydestä. Hän juoksee mielellään hissittömien kerrostalojen rappusia ja kertoo askelia kertyvän helposti yli 10 000. Kunto on kohentunut ja painoa on pudonnut 22 kiloa.

– Tykkään myös siitä, että saan olla yksin rauhassa ajatusteni kanssa. Se on kuin sielunhoitoa. Työ ei ole aivotonta, koska se vaatii tarkkuutta ja vastuuntuntoa. Kukaan ei ole kuitenkaan vieressä hoputtamassa, Niemi kuvailee.

"Paras tapa helpottaa meidän työtämme on selkeästi merkityt postilaatikot ja -luukut", Iida-Maria Niemi sanoo. Kuva: Sami Lettojärvi

Miksi laskukin tulee yöllä?

Netistä löytyvän teemakalenterin mukaan keskiviikkona vietetään kansainvälistä lehdenjakajien päivää. Iida-Maria Niemen mielestä paras tapa muistaa aamuyön ahertajia on selkeästi merkityt postilaatikot ja -luukut.

– Se helpottaa työtä. Tietysti toivoisimme vähän enemmän arvostusta. Mekin olemme vain ihmisiä, joista monella on muitakin töitä. Lehden myöhästyminen postilaatikosta ei ole koskaan suunniteltua.

Niemi kertoo törmäävänsä välillä työhönsä liittyviin virheellisiin käsityksiin. Moni asiakas ihmettelee esimerkiksi sitä, miksi sanomalehtien lisäksi yön aikana luukusta solahtaa laskuja ja muita osoitteellisia tuotteita. Ne ovat tulleet varhaisjakelun piiriin pari vuotta sitten.

– Ehkä yllättävintä on ollut huomata, miten fanaattisesti jotkut ihmiset suhtautuvat omaan sanomalehteen. Monesti joku aamuvirkku seisoo postilaatikolla aamutakissa ja kahvikuppi kädessä odottamassa lehteään, Niemi sanoo.

Lue myös: Tänään alkavan Postin lakon piirissä yli 20 työntekijää Lahdessa – "Tes-shoppailussa halutaan halvempi sopimus, joka ei sovellu tälle alalle"
 
Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi