Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Luonto antaa rauhan ja työtä

Elämäntapa: Pääkaupunki­seudulta Sysmään muuttanut Erika Väkiparta käy metsässä selvittelemässä ajatuksiaan ja kuvaamassa asiakkaitaan.

Kuvaajan pyynnöstä kanoottia vesille työntävä Erika ­Väkiparta kertoo elävänsä 26-vuotiaana unelmapaikassaan.

Vielä pari vuotta sitten hän asui kerrostalossa pääkaupunkiseudulla, mutta nyt eräoppaana ja valokuvaajana itsensä työllistävä nainen voi halutessaan lähteä melomaan yhdeksän kilometriä pitkälle Vanjärvelle suoraan kotipihastaan. Kerrostaloasunto on vaihtunut punaiseksi, vanhaksi taloksi, jossa on iso piha. Lähimmät naapurit asuvat kilometrin päässä.

– Päädyimme Sysmään ihan sattumalta. Meillä ei ollut tänne mitään yhteyksiä. Laitoimme mieheni kanssa ilmoituksen Facebookin Halutaan maalle –ryhmään, ja muutimme paikkakunnalle kaksi vuotta sitten. Halusimme paikkaan, jossa voimme pitää ­kanoja ja muita eläimiä. Tähän taloon muutimme vasta elokuun alussa, Väkiparta juttelee.

Luonto on ollut Helsingistä kotoisin olevalle Väkiparralle aina tärkeä asia. Lapsuuden kohokohtia olivat mökkireissut sukulaisten mökeille ja vaellukset kirjekaverin perheen kanssa.

Suunnitteilla on rakentaa oma rakennus, johon voisi mennä istumaan kanien keskelle. Erika Väkiparta

– Osasin hakeutua luontoon Helsingissäkin, ja kiertelin paljon Keskuspuistossa ja Paloheinän metsissä. Nykyään tuntuu, että pääkaupunkiseudulla on enemmän ihmisiä ja vähemmän metsiä.

Väkiparran syyt hakeutua luontoon päivittäin ovat kaikille tuttuja. Metsä on rauhallinen paikka, joka laskee stressitasoja ja inspiroi.

– Olen aina mennyt luontoon päästelemään höyryjä. Metsässä saan parhaiten selviteltyä ajatuksiani.

Havumetsien lisäksi Väkiparta rakastaa järviä, vuoria, vaaleita koivumetsiä, peltoja, sammalmättäitä ja kaikenlaisia luonnonmuodostumia.

Valokuvaajana Väkiparta vie lähes poikkeuksetta kaikki kuvattavat asiakkaat luontoon, koska hän käyttää vain luonnonvaloa ja luonnosta löytyviä elementtejä.

– Otan muotokuvatkin luonnossa, koska sitä kauniimpaa ympäristöä ei ole.

Sysmään muuton myötä Väkiparta on saanut elämäänsä paljon uusia eläimiä. Pihalla raikuvat kanojen ja kukon äänet ja ankkojen kaakatus. Sylissä käyvät vuorotellen häkistä ulos pomppinut kesy pupu ja kaikkialle perässä kulkeva Floki-koira.

– Kaneja haluaisin kokeilla asiak­kaille rauhoittumisen keinona. Suunnitteilla on rakentaa oma rakennus, johon voisi mennä istumaan kanien keskelle. Joskus viiden vuoden päästä täällä voisi olla myös husky-koiria, joiden kanssa asiakkaat voisivat käydä hiihtämässä, nuori yrittäjä visioi.

Kevyesti yrittäjyyden aloittanut Väkiparta sanoo olevansa markkinoinnissa vasta alussa. Tähän asti kaikki asiakkaat ovat löytäneet hänet sysmäläisten yrittäjien kautta.

Rauhalliseen Taipaleen kylään ihastunut Väkiparta jaksaa kehua uuden kotipaikkakuntansa muutakin luontoa vuolaasti. Päijänne ja koskematon luonto ovat hänestä Sysmän ehdottomia valttikortteja.

– Alussa ihmettelin täällä korkeuseroja ja kivikkojen määrää. Omia suosikkipaikkojani ovat tutut Kammiovuori, Päijätsalo, pieni Kammiovuori ja tässä lähellä oleva Viljamenvuori, jossa ei tule koskaan ketään vastaan.

Usein Väkiparran metsälenkeille on osunut mieleenpainuvia eläinkohtaamisia. Vain parin vuoden aikana hän on seurannut läheltä kahta tappelevaa mäyrää, tapittanut urospeuran silmiin ja nähnyt useita hirviä ja haukkoja.

– Haluaisin vielä nähdä majavan ja saukon, hän toivoo.

Kanootillaan rantaan palava Väkiparta ei jännitä tulevaa syksyä tai talvea. Hän sanoo oppineensa pitämään talvesta vasta Sysmässä, koska lunta on paljon ja räntäkausi lyhyt.

– Oikein odotan järven jäätymistä ja sitä, että pääsen seikkailemaan lähiseudun tuntemattomille ja salaisille poluille.

Teksti: Chiméne
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi