Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kuu-ukkoja ja gaselleja kaikille – rengastrapetsi ei ole enää vain sirkusväen harrastus

Näyttävä laji ei vaadi aloittelijalta mitään muuta kuin intoa oppia uutta. Rengastrapetsitunneilla kannustetaan toisia ja huudetaan ilosta.

Rengastrapetsia voi harrastaa myös parin kanssa. Rengastrapetsin opettajat Eija Knuuttila ja Minna-Mari Konga näyttävät esimerkkiä Rock the Pole -studiolla. Kuva: Sami Lettojärvi

Kattoon kiinnitetyt renkaat pyörivät, kun Eija Knuuttila ja Minna-Mari Konga näyttävät esimerkkejä siitä, mitä rengastrapetsi voi olla.

– Minulle pyörimiseen tottuminen on ollut hirveä haaste, mutta silmien pitäminen kiinni tai katseen kohdistaminen tiettyyn paikkaan on auttanut. Lopulta tottuminen on käynyt nopeasti, Knuuttila kertoo.

Knuuttila ja Konga ovat rengastrapetsin harrastajia ja lajin opettajia Lahden Rock the Pole -studiolla. He ovat opettaneet lajia syksystä 2018 lähtien.

Minna-Mari Konga näyttää, kuinka tehdään kuu-ukko-niminen liike. Oikealla Eija Knuuttila. Kuva: Sami Lettojärvi

Rengastrapetsi on monelle tuttua sirkusnäytöksistä, joissa trapetsitaiteilijat tekevät huimia temppuja korkealle kiinnitetyn renkaan kanssa. Viime vuosina lajia on haluttu tehdä tutuksi myös muille. Alkeistunnilla ei tarvitse huolehtia siitä, ettei kykene yhtä huimapäisiin liikesarjoihin kuin sirkuksen ammattilaiset. Aluksi tutustutaan renkaaseen välineenä, ja sen jälkeen harjoitellaan turvallisia tapoja nousta ja laskeutua renkaalta.

– Tunnille voi tulla ihan hyvin, vaikka ei olisi koskaan koskenut renkaaseen tai olisi roikkunut pää alaspäin viimeksi lapsena, Konga sanoo.

Taattua turvallisuutta

Turvallisuus on tärkeässä roolissa rengastrapetsitunneilla, vaikka renkaat pidetäänkin melko matalalla. Kun renkaan asentaa kattoon, tulee selvittää, miten suuren kuorman katto kestää. Kattoon tarvitaan myös tukeva alusta, johon rengas kiinnitetään. Lajia voi harjoitella kotioloissakin, jos huolehtii näistä asioista rengasta hankkiessaan. Rock the Polella renkaiden alla lattialla on paksut patjat putoamisen varalta.

Tunneille pitää myös pukeutua hyvin.

– Kannattaa pukeutua pitkiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Rengas voi tuntua ikävältä paljasta ihoa vasten ja tehdä nirhaumia, Konga sanoo.

Kuten missä tahansa urheilulajissa, myös rengastrapetsissa voi joskus sattua. On tavallista, että kämmenissä ja polvitaipeissa tuntuu kipua ensimmäisten kertojen jälkeen. Mustelmiltakaan ei aina vältytä.

– Säärystimet ovat hyvät, sillä niitä voi käyttää myös polvitaipeissa. Hanskoja ei käytetä, koska renkaasta saa paremman otteen ilman, Knuuttila lisää.

Knuuttila muistuttaa, että kämmenten ihoa säästääkseen käsiä ei pidä liu’uttaa rengasta pitkin. Alkeistunneilla jännittäminen voi ilmetä myös niin, että renkaasta puristetaan liian lujaa ja kämmenet kipeytyvät sen takia. Iho kuitenkin tottuu.

– Tärkeintä on huolehtia siitä, että renkaalla on mukava olla, Konga korostaa.

Tunneilla huudetaan ilosta

Knuuttila ja Konga kuvailevat rengastrapetsia ”hyvän mielen jutuksi”. Harrastajat kannustavat toisiaan ja auttavat esimerkiksi pysäyttämään renkaan, jos se pyörii liian lujaa. Rengastrapetsissa pääsee myös nopeasti nauttimaan onnistumisen tunteista, sillä joka tunnilla oppii jotain uutta.

Minna-Mari Konga näyttää mallia, kuinka gaselli-liike tehdään. Kuva: Sami Lettojärvi

– Onnistumisen fiilikset ovat tosi ihania! Olemme sanoneet tunneillamme, että sitten kun onnistuu, pitää huutaa. Tunneilla on hyvä ryhmähenki: toisia tsempataan ja onnistumisille taputetaan, Knuuttila kertoo.

Rengastrapetsi on sukua ilma-akrobatialle ja tankotanssille. Monet harrastajat, kuten Knuuttila ja Konga, ovat päätyneet lajin pariin tankotanssin kautta.

Rengastrapetsin hyödyt näkyvät parhaiten kehonhallinnan parantumisena, mutta myös ylä- ja keskivartalon lihaksissa. Tunneilla huolehditaan liikkuvuuden ja lihaskunnon kehittämisestä, mutta käsiin saattaa tulla voimaa huomaamattakin.

– Sain juuri palautetta asiakkaalta, joka kertoi pystyvänsä vetämään viisi leukaa käytyään rengastrapetsissa jonkin aikaa, Konga sanoo iloisena.

Alkeista voi jatkaa keskitason kautta jatkotunneille ja halutessaan rengastrapetsia voi harjoitella yhdessä parin kanssa. Knuuttilan ja Kongan mukaan vain taivas on rajana.

Lue koko Viritä vapaalle -harrastusliite täältä.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi