Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Harrastekuvaaja pakenee valoa kellariin – näin kehität filmin kotona

Tuhansien kuvien aikana monet ovat löytäneet filmikuvauksen uudestaan. Pekka Nisula kuvasi vuosikymmeniä vain filmille ja on kerännyt kokoelmiinsa 20 vanhaa kameraa.

Orimattilalaisen harrastevalokuvaaja Pekka Nisulan intohimona ovat vanhat kamerat. Kuva: Sami Kuusivirta

Kun Pekka Nisula ripustaa filminauhaa kuivumaan telineelle, taustalla jyllää pyykkikone. Työtila on vaimon kanssa yhteinen, mutta filmejä ja pyykkejä ei kuivateta kodinhoitohuoneessa yhtä aikaa, jottei kehitettyihin filmeihin tartu vaatepölyä.

Filmien kehitys kotona on helppoa, mutta kodin valoisuus tuo lisähaastetta. Kehittämätön filmi on valoherkkää, ja se täytyy ladata kamerasta kehityspurkkiin täysin pimeässä.

Valoa tihkuu ikkunoista öisinkin liikaa, eivätkä ikkunattomankaan huoneen ovet ole täysin tiiviitä. Ilman pimiötä tai pimiöpussia työskentelevä Nisula turvautuu kesällä kesämökin pilkkopimeään kellariin.

Pekka Nisulan kokoelmiin kuuluu vanhoja laatikko- ja paljekameroita. Paljekameran valotusaika valitaan edestä. Kuva: Sami Kuusivirta

Orimattilalaisen harrastevalokuvaajan hyllyssä on yli 20 filmikameraa, joista suurin osa on yhä toimivia. Vanhin on valmistettu yli sata vuotta sitten. Kameramessuilla on myynnissä laatikkokameroita pilvin pimein.

– Suomessa liikkuu loppujen lopuksi aika vähän malleja. Messujen kamerat ovat kaikki enemmän tai vähemmän samanlaisia, mitä minulla jo on, ja suurimmaksi osaksi ulkoisesti romuja.

Pekka Nisula tarkentaa paljekameran kuvaa. Etenkin kirkkaassa valossa kuvaaja vetää kameran ja päänsä yli tumman hupun näkyvyyden parantamiseksi. Ennen kuvan ottoa erillinen tarkennusperä vaihdetaan puiseen laakafilmikasettiin. Kuva: Sami Kuusivirta

Messujen ohella vanhoja kameroita löytyy kirpputoreilta. Monet niistä kelpaavat kuntonsa puolesta ainoastaan rekvisiitaksi. Sen sijaan valokuvausfoorumeilta löytyy erinomaisiakin yksilöitä.

Filmi on tuttu vuosien takaa

Filmikuvaaminen on noussut uuteen suosioon. Suunta oli toinen vuosituhannen vaihteessa, kun digikuvaaminen ohitti filmikuvauksen. Järjestelmäkameroiden yleistyessä niiden hinnat laskivat hiljalleen niin, että harrastelijallakin oli varaa ostaa laadukas laite omaan käyttöön.

Kun Nisula voitti ensimmäisen digikameransa messuilta vuonna 2000, takana oli jo yli kolmen vuosikymmenen kokemus filmikuvauksesta. Nykyään hänkin kuvaa eniten järjestelmäkameralla paremman laadun takia. Filmien kanssa pelaaminen on nostalgista puuhaa.

Jos kehittää filmejä kotona, täytyy opetella lataamaan filmi kehityspurkin spiraalille. Ensin kannattaa harjoitella vanhalla filmillä valoisassa, sen jälkeen pimeässä. Kuva: Sami Kuusivirta

– Ensimmäisen kuvani otin vuonna -55 filmilaatikkokameralla. Viitisen vuotta myöhemmin aloin kuvata enemmän kameralla, jonka veljeni osti Saksasta voimistelureissulla. Se oli ihan tavallinen pokkari ilman mitään automatiikkaa.

Filmille kuvataan ihan samalla tavalla kuin millä tahansa muullakin kameralla, vaikka rajoitteita onkin digikameraa enemmän. Yhdelle filmirullalle mahtuu vain rajallinen määrä kuvia, joten jokainen kuva täytyy ottaa harkiten.

Filmikuvaus on vähän sama asia kuin vinyylilevyjen kuuntelu. Pekka Nisula

Nisulan mielestä filmille kuvatessa oppii samalla koko valokuvausprosessin merkitykselliset tekijät.

– Filmikuvaus on fiilistelyä ja erilaista. Se on vähän sama asia kuin vinyylilevyjen kuuntelu.

Pekka Nisula kehittää filmejä kodinhoitohuoneessa. Kun filmi on purkissa turvassa, ei valoa tarvitse enää varoa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lue koko Viritä vapaalle -harrastusliite täältä.

Valokuvaus

Näin kehität filmin:

Tarvitset: kehitettävä filmi ja kehitystankki, kemiat (kehite, kiinnite, keskeyte), kello, lämpömittari ja pyykkipoikia

1 Lataa filmi kamerasta kehitystankin spiraalille. Filmi on valoherkkää, joten tämä täytyy tehdä täysin pimeässä.

2 Kaada tankkiin kehite ja anna vaikuttaa tarvittava aika. Kääntele purkkia puolen minuutin välein ja kaada kehite pois.

3 Halutessasi lisää keskeyte, anna vaikuttaa minuutin ajan ja kaada keskeyte pois. Kehitys onnistuu myös ilman keskeytettä.

4 Kaada tankkiin kiinnite, anna vaikuttaa ja kaada pois.

5 Huuhtele filmi ja ripusta kuivumaan.

6 Digitoi valmis negatiivi kuvaamalla tai skannaamalla filmi.

Muista:

Kemioiden ja veden on oltava samanlämpöisiä. Paras lämpötila on noin + 20 celsiusta.

Käytetyt valokuvakemiat ovat ongelmajätettä, joka pitää viedä jäteasemalle.

Keskeytettä ja kiinnitettä voi käyttää useasti. Kaada ne käytön jälkeen takaisin pulloon.

Laimennettua kehitettä voi käyttää uudestaan, jos seuraava kehityskerta on lähitulevaisuudessa. Jokainen uudelleenkäyttö pidentää kehitysaikaa noin 10 prosenttia.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi