Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Ankeakin opiskelijakämppä piristyy viherkasveilla – katso lahtelaisen kukkakauppiaan vinkit aloittelijoille sopivista lajeista

Aloittelevan viherpeukalon yleisin virhe on kasvien hukuttaminen.

Lahtelainen kukkakauppias Piia Lindeman suosittelee ensikasviksi muun muassa amppeliinkin sopivaa ripsaalista. Kuva: Mirja Hussain
Ripsaaliksen tikut rypistyvät, kun kasvi on todella kuiva. Kuva: Mirja Hussain

Anopinkieli, peikonlehti ja kultaköynnös. Nykypäivän opiskeljaboksia elävöittävät mummolasta tutut klassikkokasvit ja niistä jalostetut muunnokset, kertoo lahtelaisen kukkakauppa Kukkapiin yrittäjä Piia Lindeman. Hänen mukaansa opiskelijoiden kiinnostus vihersisustamista kohtaan on noussut.

– On ihanaa, että nuoret ovat ymmärtäneet, miten muutamakin kasvi kotona piristää ja niiden kasvu tuo onnistumisen kokemuksia, Lindeman intoilee.

– Monet antavat tälle harrastukselle pikkusormen, mutta se vie koko käden.

Inspiraatiota kasvien valintaan löydetään Lindemanin mukaan sosiaalisen median viherkasviryhmistä ja sisustuslehdistä, joista trendilajeiksi ovat nousseet esimerkiksi huonekuuset ja näyttävät lyyraviikunat.´

Liikakastelu on kuivattamista yleisempi kompastuskivi

Palmuvehka pärjää varjossakin. Kuva: Mirja Hussain

Kaunis ja huolella valittu kasvi pitää tietenkin saada pidettyä myös elossa. Monien tuoreiden viherpeukaloiden mielessä pyörii pelko kasvin kuoliaaksi kuivattamisesta, mutta Lindemanin mukaan ongelma on päinvastainen.

– Kasvin yleisin kuolinsyy on, että sitä kastellaan liian usein. Ei uskota, että helppohoitoinen kasvi todella pärjää niin vähällä vedellä.

Vaikeutena on, että liiallisella ja liian vähäisellä kastelulla on samanlaisia seurauksia. Kasvin rupsahtaminen saattaa ajaa huolestuneen omistajan antamaan lisää vettä, vaikka oikeasti kasvin juuret ovat saattaneet alkaa mädäntyä.

– Kannattaa tunkea sormi kunnolla multaan ja testata, onko se todella kuivaa pintaa syvemmältä, Lindeman opastaa.

Kuivahtaneelle kasville saatetaan myös antaa tavallista enemmän vettä, jotta se virkoaisi. Tässä tilanteessa kuitenkin normaali kastelu riittää.

Ruukku ratkaisee kastelussa

Viirivehka saattaa oikein hoidettuna kasvattaa kauniit valkoiset kukat. Kuva: Mirja Hussain

Kastelun tarpeeseen vaikuttaa myös paikka, johon kasvin kotona sijoittaa. Varjoisalla paikalla kasvi ei haihduta yhtä paljon kosteutta kuin paahteisella ikkunalaudalla. Suuressa ruukussa olevat kasvit ovat kastelun suhteen anteeksiantavampia kuin pienet.

– Usein ajatellaan, että ensin kannattaa harjoitella pikkukasveilla ja sitten siirtyä suurempiin. Isojen kasvien hoitaminen saattaa kuitenkin olla joillekin aloittelijoille helpompaa, sillä isossa ruukussa on enemmän multatilaa, joka antaa enemmän varaa kastelumokille, Lindeman selittää.

Myös itse ruukku vaikuttaa kasteluun. Jos kasvin istuttaa umpinaiseen ja lasitettuun ruukkuun Lindeman suosittelee salaojittamista eli ruukun pohjalle tulee laittaa esimerkiksi leca-soraa. Täysin umpinaisessa ruukussa ylimääräinen kasteluvesi jää ruukun pohjalle ja voi mädännyttää kasvin juuret, joten liikakastelun riski on suurempi.

Kasvi nauttii tuoreesta mullasta

Amerikanmuorin lehdet eivät pidä suorasta paahteesta. Kuva: Mirja Hussain

Lindeman muistuttaa, että uuden kasvin kasvualusta eli esimerkiksi multa kannattaa vaihtaa mahdollisimman pian. Multa, jossa kasvit on kuljetettu liikkeeseen, ei aina ole laadukkainta mahdollista.

– Ei ole pakko ostaa kokonaista multasäkkiä ja lähteä sotkemaan sillä kotiin, vaan jo kukkakaupassa voi pyytää kauppiasta vaihtamaan mullat, Lindeman vinkkaa.

Jokaisen kasvin kohdalla pitää harjoitella

Kukkakauppiaan hoito-ohjeita kannattaa Lindemanin mukaan noudattaa, mutta välillä ammattilaisenkin neuvot voivat mennä pieleen. Kun ei näe kasvin sijoituspaikan olosuhteita itse, tarkkoja ohjeita on vaikea antaa.

– Jokaisen kasvin kanssa pitää vähän aikaa harjoitella ja kokeilla ennen kuin oikea hoitorutiini löytyy. Onneksi kasvit eivät juuri koskaan kuole yhteen virheeseen vaan kestävät opettelua, Lindeman lohduttaa.

Aavikkokasvi aloe vera tarvitsee aurinkoa. Kuva: Mirja Hussain
Viisi vinkkiä

Kukkakauppiaan valinnat hyviksi ensikasveiksi

Palmuvehka

Paikka: Viihtyy varjoisammassakin paikassa, ei suoraan auringonvaloon.

Kastelu: Kahden viikon välein.

Ripsaalis

Paikka: Kaktuksen sukulainen, joten kestää paahdetta.

Kastelu: Jopa kolmen viikon välein.

Amerikanmuori

Paikka: Ei suoraan aurinkoon.

Kastelu: Joka toinen viikko.

Aloe vera

Paikka: Aavikkokasvi, joten pitää auringosta.

Kastelu: Joka toinen viikko.

Viirivehka

Paikka: Joustava. Nauttii valosta, mutta pärjää varjossakin.

Kastelu: Vähintään kerran viikossa.

Vinkit antoi kukkakauppa Kukkapii.
Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi