Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Hollolalaiset ystävykset odottavat ensimmäistä eskaripäivää kiihkeästi – "Ensin leikitään, sitten syödään ja tehdään laskutehtäviä"

Maanantaina alkava esiopetus voi olla suuri muutos kotihoidossa olleille lapsille. Opettaja tietää, että syliä tarvitaan erityisesti alussa.

Naapureina asuvat ystävät Vienna Kovero ja Beata Östman riemuitsivat eskarin alkamisesta jo hyvissä ajoin. Kuva: Antti Yrjönen

Viisivuotiaat Vienna Kovero ja Beata Östman astelevat tänään ensimmäistä kertaa Kalliolan koulun ovista uusina esikoululaisina. Naapureina asuvat parhaat ystävät suhtautuvat suureen päiväänsä tyynesti, mutta pinnan alla selvästi ripaus jännitystä. Tytöt osallistuivat keväällä esikoulun tutustumispäivään, mutta eivät muista siitä mitään.

Maanantaina se vihdoin alkaa! Beata Östman ja Vienna Kovero ovat innoissaan eskarin alkamisesta. Kuva: Antti Yrjönen

– Ihan hyvältä tuntuu mennä eskariin. Ainakin siellä näkee ystäviä ja saa uusia kavereita, kotona ja seurakunnan kerhoissa tähän asti käynyt Beata Östman uskoo.

– Minä tiedän, mitä eskarissa tehdään. Siellä ensin leikitään, sitten syödään, tehdään laskutehtäviä ja ollaan paljon ekaluokkalaisten kanssa, päiväkodissa ollut Vienna Kovero jatkaa.

Beata Östmanin äiti myöntää tuntevansa pientä jännitystä esikoisen eskaritaipaleen alussa. Viihtyisät tilat ja innokkaat opettajat ovat kuitenkin rauhoittaneet mieltä.

– En usko, että Beatalle tulee päivän aikana koti-ikävä.

Aikuiset rohkaisevat ja lohduttavat

Monien muiden kuntien tavoin Hollolassa eskarit toimivat kouluissa. Ympäristö ja rytmin muutos ovat suurimpia sellaisille lapsille, jotka tulevat suoraan kotihoidosta.

Kalliolan koulun piha on tuttu paikka uusille eskarilaisille. Kuva: Antti Yrjönen

– Silloin lapsiryhmässä toiminen kodin ulkopuolella on uutta kaiken muun lisäksi. Lapset ovat yleensä hyvin innoissaan eskarin alkamisesta. Oppimisen ilo ja into ovat käsinkosketeltavaa, varhaiskasvatuksen opettaja Siru Koivumäki Kalliolan koululta kertoo.

Esikoululaiset eivät ole päivisin vain keskenään vaan koulun nuorimmat työskentelevät alkuluokissa 1–2-luokkalaisten kanssa noin kymmenen tuntia viikossa. Isommat koululaiset tulevat tutuiksi välitunneilla, kummitoiminnan ja yhteisten tapahtumien kautta.

Ihmeteltävää riittää myös uusissa, avoimissa oppimisympäristöissä ja älytauluissa, joita käytetään paljon.

– Tutut kaverit tuovat etenkin alussa turvaa. Ryhmän aikuiset lohduttavat ja rohkaisevat lapsia. Syliä tarvitaan usein ensimmäisinä päivinä. Kotonakin kannattaa jutella eskarin aloittamiseen liittyvistä tunteista. Aikuinen voi sanoittaa lapsen tunteita ja olla lapsen lähellä. Lasta voi rohkaista, että esikoulun aikuiset huolehtivat lapsesta ja auttavat tarvittaessa kaikissa asioissa, Koivumäki vinkkaa.

Chimene Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi