Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Ennen ihailtiin runsautta, nyt miesten ja naisten ihannevartalot ovat timmejä ja lihaksikkaita

Kuva: Timo Filpus

Reilu sata vuotta sitten sekä miesten että naisten vartaloissa ihannoitiin runsasta muotoa, sillä se nähtiin vaurauden ja vallan merkkinä. Vuosisadan aikana molempien sukupuolten vartaloihanne on muuttunut, jojoillen hoikkuuden ja urheilullisuuden sekä lihaksikkuuden ihannoinnin välillä.

1920–1950-luku

1920-luvulla naisihanne muuttui povekkaasta ja kireävyötäröisestä kapeampaan ja lantiosta sekä takapuolesta hoikempaan, solakkasääriseen olemukseen. Seuraavan vuosikymmenen aikana kurvit alkoivat tulla hitaasti muotiin, vaikka edelleen hoikkuutta ihannoitiin. 1950-luvulle tultaessa naisten ihannekeho oli Hollywood-näyttelijä Marilyn Monroen kaltainen: tiimalasimaisen kurvikas, mutta siro.

Hollywoodin tähtien olemus vaikutti myös miesten ihannoimaan vartaloon. 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten vauraudesta ja sosiaalisesta statuksesta kertova pyöreämpi vartaloihanne muuttui 1930–1950-luvulla solakaksi ja aavistuksen lihaksikkaaksi.

1960–1970-luku

1960-luvulla naiset halusivat olla kuin Twiggy: erittäin hoikka, poikamainen, polkkatukkainen ja suurisilmäinen englantilaismalli, oikealta nimeltään Lesley Horby. 1970-luvulla hoikkuuden lisäksi urheilullisuus astui kuvaan. Naiset tavoittelivat ruskettunutta ja hieman treenattua vartaloa.

Miehille 1960-luku toi mukanaan hoikkien rock-muusikoiden ihannoinnin: hiusten annettiin kasvaa pitkiksi ja treenaaminen lopetettiin solakan vartalon toivossa. 1970-luvulla naisten tavoin myös miehet palasivat takaisin kuntosaleille. Ihannevartalo muuttui miehillä radikaalisti, sillä miesten silmissä siinsivät toimintaelokuvatähtien isot, treenatut ja hypermaskuliiniset vartalot, kuten näyttelijä Arnold Schwarzeneggerilla konsanaan.

1980–1990-luku

1980-luvulla treenatun vartalon ihannointi vain kasvoi naisten keskuudessa. 1990-luvulle tultaessa naisten ihannevartalo muuttui kuitenkin taas kohti hoikkaa supermallimaista vartaloa. 1990-luvulla nainen tahtoi kalpean ihon, kulmikkaan luuston, kapeat reidet ja käsivarret, kuten malli Kate Mossilla.

1990-luvulle tultaessa miesten ihannevartalo pehmeni hieman aikaisemmasta ylitreenatusta kropasta. Miehet tahtoivat olla jälleen normaalikokoisia, mutta hieman treenattuja. Lihakset saivat näkyä, mutta eivät liikaa.

2000–2010-luku

2000-luvun alkupuolella supermallien ihannointi jatkui naisten keskuudessa. Naiset tahtoivat olla pitkiä, pitkäsäärisiä ja hoikkia, mutta nyt myös povekkaita ja naisellisia. 2010-luvulle tultaessa maailmalla jylläsi fitness-buumi, jonka myötä naiset halusivat olla treenattuja, vahvoja ja terveitä. Lihaksikkuuden lisäksi naiset tahtoivat kuitenkin edelleen säilyttää naisellisen muodokkuutensa.

2000-luvulla ainakin naisilla ihannevartalon tavoittelu on moninaistunut, sillä samaan aikaan tarjolle on tullut useampia erilaisia ihanteellisia naisvartaloita. 2010-luvulla muodokkaammat ja suurikokoiset naiset ovat olleet paljon hyväksytympiä kuin esimerkiksi 1900-luvun lopun vuosikymmeniin verrattuna.

2010-luvun fitness-villityksellä oli vaikutusta myös miesten ihannevartaloon, mutta muuten miehillä vartaloihanne on pysynyt kutakuinkin tasaisena, 1990-luvun lopun kaltaisena: normaalipainoisena, mutta hieman lihaksikkaana.

Lähde: Huffington Post, Tech Insider, CNN, MTV-uutiset

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi