Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Tomimonni tähtää tietoiseen musiikkiin – lahtelaisartisti kuvailee itseään taiteilijaksi ja hulluksi tiedemieheksi

Urbaania musiikkia tekevän Tomi Heinosen mielestä onnistunut kappale on kuin Disney-elokuva.

Tomi Heinosen suunnitelmissa on tehdä neljä erilaista konseptialbumia. "Yksi albumi voi olla aggressiivista räppijuttua, toinen siistiä r'n'b:tä." Kuva: Janne Ranne

”Vedä keuhkot täyteen ja sukella mukaan.”

Tomimonnin kappale Seireeni vilisee veteen viittaavia vertauskuvia, samoin kuin artistinimen takaa löytyvän lahtelaisen Tomi Heinosen, 27, puhe.

Aallokko, syvä vesi, uppoaminen.

Heinonen kertoo mielensä liikkuvan aallokon lailla ja toisinaan hän uppoaa sen syvyyksiin. Itseään hän kuvailee herkäksi, analyyttiseksi ja jopa neuroottiseksi. Kaikki ominaisuudet yhdistyvät Heinosen tehdessä musiikkia.

Nyt tuntuu siltä, että olen löytänyt elämääni oikean suunnan, vaikka en tiedä, mihin se vie. Tomi Heinonen

Tasot

Tomimonnin musiikki sijoittuu parhaiten melodisen räpin genreen. Heinonen itse vierastaa musiikkinsa luokittelua. Hän puhuu urbaanista musiikista, genrerajojen rikkomisesta ja taiteesta.

– Taide on tärkeintä. Tietysti haluan, että luomalleni taiteelle annetaan mahdollisuus, eikä se jäisi maton alle.

Heinonen sanoo, ettei hänen tekemänsä kappaleet ole koskaan yksiselitteisiä. Tomimonnin tuotantoa onkin kuvattu syvälliseksi.

– Hyvä biisi on kuin Disney-leffa. Lapset ymmärtävät eri tavalla kuin aikuiset. Toki jokainen kuuntelija luo biisille oman tarinansa – joku yksinkertaisemman, joku moniulotteisemman.

”Kaikki aito löytyy pintaa syvemmältä.”

– Ajaudun syviin vesiin, jos en pidä itsestäni huolta. Silloin en pysty säteilemään sitä persoonaa, joka haluan olla ympäristölle ja muille ihmisille. Toisaalta, olen tehnyt parhaat kappaleeni käytyäni mielen syvyyksissä.

Tietoisuus

Pinnallisuus ja ”hölynpöly” eivät kiinnosta Heinosta. Tällä hän tarkoittaa ilmiötä, jossa tehdään tarkoituksella tyhmää ja shokeeraavaa musiikkia taiteen kustannuksella. Heinonen itse nauttii tietoisesta ja sielukkaasta musiikista. Kaikenlaista musiikkia kuitenkin tarvitaan.

– Vaikea kuvitella illanviettoa, jossa DJ soittaa klubilla koko yön syväluotaavia taideteoksia täynnä sanomaa. Eri fiiliksiin tehdään erilaisia biisejä.

Itseään hän ei kutsu räppäriksi.

– Rapmusiikissa ja -kulttuurissa on paljon mahdollisuuksia. Itse haluan kuitenkin sotkea eri genrejä.

Toisinaan Heinosen on hankala irrottautua musiikista ja muistaa, että elämässä on muutakin.

Koti

Kerrostaloasunnon olohuoneen kattoon on asennettu punaiset akustiikkapaneelit. Kattoa koristaa sininen valo, seinälle on heijastettu punaista. Toinen seinä on kohokuvioinen, ikään kuin seinästä nousisi erikokoisia kolmioita. Pimennysverhot ovat alhaalla, mutta sisustustakan loimu, iso televisio ja eriväriset lisävalot valaisevat huonetta.

Keskellä huonetta on Heinosen työvälineet: kosketinsoittimet, tietokone, mikrofoni, kuulokkeet ja kaiuttimet. Täällä Heinonen uppoutuu musiikin tekemiseen jopa tuntikausiksi.

Tomi Heinonen kertoo, että haluaa kehittyä sekä sanoittajana että säveltäjänä. "Joskus tuntuu, etten saa mitään aikaiseksi. Puhelimessani on kuitenkin 3761 nauhoitusta, että kyllä jotain on tullut tehtyä." Kuva: Janne Ranne

Ensimmäiset kappaleensa Heinonen on julkaissut tänä vuonna. Esikoisalbumi Bermuda on viimeistelyä vaille valmis. Asunto on inspiroinut levyn tekemisessä.

– Tyhjä asunto, kolme huonetta ja keittiö, muistutti minua Bermudan kolmiosta.

Asunnon remontin valmistuttua Heinonen sairastui monta viikkoa kestäneeseen keuhkokuumeeseen. Hän pimensi asunnon ja piti päällä ainoastaan punaisia RGB-ledivaloja, sillä ne ärsyttivät silmiä vähiten. Se muistutti Heinosta pimiöstä. Singlen Bermudan 3h+k Heinonen kirjoitti heti, kun olo hieman koheni. Esikoisalbumi alkoi muotoutua.

Musiikkia Heinonen kuvailee intohimokseen. Hänen olemuksestaan aistii, että nyt puhutaan jostain tärkeästä.

Irtiotto

Kuuden vuoden ajan Heinonen työskenteli putkiasentajana. Pitkien työpäivien jälkeen hän suuntasi studiolle tekemään musiikkia, yöunien kustannuksella. Sitten Heinonen paloi loppuun.

– Sanoin työnantajalle, että minun täytyy joko irtisanoutua tai pitää lomaa. Matkustelin neljä viikkoa Aasiassa ja siirryin sen jälkeen myyntitehtäviin. Se oli kuitenkin vain laastari, ja lopulta sanoin itseni irti.

Lähipiiri kehui häntä rohkeaksi, mutta Heinosen mielestä askeleen ottaminen oli vain ajankysymys. Irtisanoutumisen jälkeisenä päivänä hän kirjoitti kappaleen Ensimmäinen aamu.

”Ensimmäinen aamu sen jälkeen ku lähin ei maailma enää kaadukaa päälle. En oo varma mitä saavutan tällee mut mun fiilis on ku uudelleen syntyneel.”

Tällä hetkellä hän keskittyy ainoastaan musiikin tekemiseen. Päätös ei ole kaduttanut.

– Välillä mietin menneisyyttä, että kuka olen ollut ja mitä olen tehnyt. Nyt tuntuu siltä, että olen löytänyt elämääni oikean suunnan, vaikka en tiedä, mihin se vie.

Heinosen tavoitteena on tehdä musiikkia, joka säväyttää ja herättää tuntemaan, vaikka sitten ärsytystä.

– Kunhan tekemäni musiikki julkaistaan sellaisena kuin itse haluan.

Tavoitteet

Heinonen sanoo pohtineensa, missä menee Tomi Heinosen ja Tomimonnin välinen raja. Tomimonni on hänelle ikään kuin alter ego. "Jos minulta kysytään, miten musahommat menee, tekisi mieli vastata, että kysy siltä, joka niitä tekee." Kuva: Janne Ranne

Heinosen kaulassa roikkuu kullanvärinen Apex-kaulakoru.

Apexsound on kollektiivi, johon kuuluu Heinosen lisäksi kolme lahtelaista musiikintekijää. Apex tarkoittaa korkeinta huippua, kliimaksia.

– Ympärillä on monenlaisia tyyppejä, mutta kaikkia yhdistää määrätietoisuus ja perfektionismi. Sellainen huippumentaliteetti.

Yhteistyötä tehdään myös kollektiivin ulkopuolisten artistien kanssa. Esimerkkeinä Heinonen mainitsee Negatiiviset nuoret -yhtyeestä tutun Olli Antonion ja rap-artisti Kuben. Tulevaisuudessa Heinosta kiinnostaa tehdä yhteistyötä monenlaisten artistien kanssa.

– Ei ole mitään raameja sille, kenen kanssa voisin tehdä musiikkia. Haluan kutsua hyviä tekijöitä omaan kuplaani, ikään kuin hullun tiedemiehen luolaan kokeilemaan erilaisia tapoja tehdä musiikkia.

Kaikki ei ole mutkatonta. Heinonen myöntää, että joskus artistiuran eteneminen pelottaa. Mitä jos vetäisikin liinat kiinni, voiko enää lopettaa? Jännitys on yhdistettävä innostukseen.

Nyt Heinosen tavoitteena on vain ”tehdä isommin”.

”Niin kauan kun se tuntuu hyvält, niin kauan ku se kumpuu syvält.”

Tomin valinnat

Kolme tärkeää kappaletta

1. Childish Gambino: Me and Your Mama

2. Mac Miller: Come Back to Earth

3. Bon Iver: 33 "GOD"

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi