Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kysy ja kuuntele, älä kerro liikaa yksityiskohtia – MLL neuvoo miten seksuaalirikoksista kannattaa puhua lapsen kanssa

Tällä viikolla uutisoidut Helsingin hyväksikäyttötapaukset ovat huolestuttaneet kaikenikäisiä, ja moni vanhempi on joutunut miettimään, miten aiheesta kannattaa puhua lapsen kanssa.

MLL neuvoo vanhempia kuuntelemaan ja kyselemään lasten tunteista liittyen laajasti uutisoituihin hyväksikäyttötapauksiin. Kuva: Johanna Erjonsalo

Tällä viikolla uutisoidut Helsingin hyväksikäyttötapaukset ovat huolestuttaneet kaikenikäisiä, ja moni vanhempi on joutunut miettimään, miten aiheesta kannattaa puhua lapsen kanssa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan pienille lapsille aihetta ei tarvitse avata, mutta lasten kanssa, jotka koulun, kaveriporukan tai median välityksellä ovat tapahtumiin yhteydessä, on hyvä keskustella. MLL vinkkaa vanhempia kysymään ja kuuntelemaan, mitä lapsi on kuullut ja millaisia tunteita se herättää. Faktojen lisäksi lapsen mieltä ei pidä kuormittaa yksityiskohdilla tai liiallisilla tunneilmaisuilla.

– Kysy enemmän kuin itse puhut. Näin saat kartoitettua sitä mitä lapsi tilanteessa kokee ja tuntee, järjestön nettisivuilla opastetaan.

Mitä jos lapsi kertoo hyväksikäytöstä?

Kynnys vaikeasta aiheesta puhumiseen on pidettävä matalalla, jos aikuinen epäilee seksuaalista hyväksikäyttöä tai jos lapsi tai nuori kertoo siitä.

MLL muistuttaa, että seksuaalirikoksen kohteeksi joutuminen voi tuottaa lapselle tai nuorelle suurta häpeää, syyllisyyttä ja itseinhoa. Siksi aikuisten tärkeänä tehtävänä on näiden tapausten johdosta välittää laajasti tietoa siitä, että rikoksen uhri on aina lapsi, vaikka olisikin itse ollut tapahtumissa jollain tavalla mukana.

– Kun lapsi tai nuori kertoo seksuaalisesta kaltoinkohtelusta, kuuntele, usko, välitä lämpöä ja varmista avun saaminen.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi