Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Kotiäiti X: Joudun psyykkaamaan itseäni, kun puoliso yrittää aloittaa esileikin

Kuva: Anniina Louhivuori

Välillä mieheni kosketus ällöttää minua.

Minun ei tee mieli seksiä, kun olen raskaana. Moni nainen kokee olevansa naisellisimmillaan odottaessaan lasta, mutta minusta ei todellakaan tunnu silloin viehättävältä tai seksikkäältä – pikemminkin ryhävalaalta.

Synnytyksen jälkeen paikat ovat niin kipeinä, ettei seksin harrastaminen tule kuuloonkaan. Eikä tilanne helpota sairaalasta kotiutumisen jälkeenkään, sillä silloin jokin alkukantainen vaisto saa minut omistautumaan täysin vastasyntyneelle lapselleni.

Kun olen koko päivän pidellyt vauvaa ja antanut lapsilleni läheisyyttä, läheisyyskiintiöni on aivan täynnä illalla. Tuntuu, ettei minusta enää riitä miehelleni.

Vaikka mies tahtoisi illalla ainoastaan käpertyä lusikkaan nukkumaan ilman mitään viitteitä seksistä, haluaisin sanoa hänelle, että mene nyt siitä. Kun saan viimein viettää pienen hetken siten, etteivät lapset ole iholla, en halua siihen heti ketään muutakaan. Antakaa, pliis, omaa tilaa!

Kun puoliso tulee lähelle ja yrittää aloittaa esileikin, joudun psyykkaamaan itseäni. Imetysaikana ajattelen rintojeni olevan vain vauvan juttu ja hänen ruokkimistaan varten. Äitiys tahtoo jyrätä naiseuden, ja hormonikuohuissani unohdan, että tällä kropalla voi tehdä muutakin kuin lapsia.

Minun ei tee mieli seksiä, kun olen raskaana.

Kaipaan välillä elämääni ennen lapsia. Tietysti tiesin etukäteen, että arki tulee perheen myötä muuttumaan. Silti oli pieni shokki tajuta, ettemme ole puolisoni kanssa enää ikinä kahdestaan. Yhteinen aika vaatii järjestelyjä, kaikki spontaanius on poissa.

Vaikka lapsille löytyisi hoitaja, ei ulkona käyminen ole enää yhtä vapauttavaa kuin ennen. Ravintolassa huomaan koko ajan vilkuilevani kelloa ja miettiväni, joko pitää mennä kotiin.

Lasten mentyä nukkumaan meillä voisi olla hetki yhteistä aikaa, mutta molemmat ovat yleensä niin väsyneitä, että ilta menee kännyköitä näprätessä. Parisuhde jää herkästi hoitamatta. Ja kun väsymys on jatkuvaa, pienetkin asiat toisessa rupeavat rassaamaan.

Mikä se tuokin tuossa on hyödyttömine nänneineen, olen ajatellut nukkuvasta miehestäni, kun olen imettänyt yöllä ja yrittänyt saada lupsuvia silmiäni pysymään auki. Imetyksen vuoksi mies ei ole juuri pystynyt osallistumaan lasten ruokkimiseen. Mutta vaikka olen itse halunnut imettää, huomaan silti olevani hetkittäin miehelleni katkera siitä, että kaikki on langennut minulle. Voisitko edes ottaa osaa kotitöihin, kun minä olen kiinni tässä lapsessa koko ajan?

Samaan aikaan ruoskin ja syyllistän itseäni näistä ajatuksista. Tunnen olevani kiittämätön, koska minulla kuitenkin on puoliso jakamassa arkea kanssani.

Olen kateellinen puolisolleni siitä, että hän saa käydä töissä ja olla päivät pois kotoa. Hän on ilmoittanut jäävänsä mielellään kotiin, jos se on kerran minusta niin rankkaa. Näinköhän pärjäisit päivääkään, totesin mielessäni.

En usko, että hän vauvan synnyttyä ymmärsi, että päiväni eivät ole samanlaisia kuin vapaapäivät ennen lapsia olivat. Kerran tekstasin hänelle pitkän romaanin, jossa listasin kaiken, mitä olin päivän aikana tehnyt: pyykännyt, vaihtanut vaippoja, siivonnut, korjannut lasten leluja lattialta, valmistellut ruokaa, imettänyt... Se auttoi häntä vähän tajuamaan, mitä kotona oleminen lasten kanssa tarkoittaa.

Myös vapaa-ajallaan mieheni voi halutessaan mennä miten huvittaa, mutta minä olen aina kiinni vauvassa. Ja jos joskus pääsenkin jonnekin yksin, tunnen siitä syyllisyyttä ja huonoa omatuntoa. Olenko itsekäs, kun haluan olla muutakin kuin äiti?

Palstalla eri alojen ammattilaiset kertovat asioista, joista ei voi puhua omalla nimellä.

Kotiäiti X
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi