Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahtelaislähtöinen musiikkitoimittaja nauhoitti lapsena omia ohjelmia c-kasetille – työkaveri huomasi yhtäläisyyden Katri Norrlinin ja Cheekin välillä

Innostus alkoi lapsuuden kasettinauhurista ja koulun levyraadista. Musiikki on osa kaikkea, mitä Katri Norrlin tekee.

Katri Norrlin kehuu, että Lahdesta on viime aikoina noussut hyviä artisteja. "Kyllä siinä herää sellainen kotiseutuylpeys." Kuva: Ronja Koskinen

Katri Norrlinista näkee heti, että hän on musiikkinörtti.

Norrlin saapuu haastatteluun pukeutuneena tämän hetken suosituimpiin pop-laulajiin kuuluvan Billie Eilishin fanihuppariin. Tapaamispaikassa soi vaimeaa taustamusiikkia, joka innostaa Norrlinia tanssahtelemaan musiikin tahtiin.

Samalla hän kertoo kesän työkuvioistaan. YleX-radiokanavan musiikkitoimittajana työskentelevä Norrlin on innoissaan uusista työtehtävistään, joihin on festareilla päässyt.

– Tänä kesänä olen ensimmäistä kertaa päässyt tekemään lavajuontoja ja livehaastatteluja festareilla. Aina ennen lavalle astumista jännittää, mutta saan yleisömeren näkemisestä todella paljon energiaa.

Viikonlopputyöt festareilla ovat ylimääräinen lisäys kesäarkeen, sillä tavallisesti Norrlinin työviikko pyörii kahden asian ympärillä: videon ja radion.

Omaa radio-ohjelmaa, Uuden musiikin viikkoa, Norrlin on tehnyt puolitoista vuotta. Toinen Norrlinin vastuualue on videosarja Musamaailman kuumimmat ilmiöt, jota hän tekee viime syksynä aloitetulle YleX Music -Youtube-kanavalle.

– Koen, että tämä mitä nyt teen, on ehdottomasti mun juttu.

Harjoittelun kautta unelmatyöhön

Lahdessa syntynyt ja kasvanut Norrlin, 27, valmistui ylioppilaaksi Kannaksen lukiosta. Kiinnostus äidinkieleen johti siihen, että Norrlin hakeutui Lahden kansanopistoon journalismilinjalle.

– Siellä tajusin, että joku tekee oikeasti tällaisia juttuja työkseen.

YleX on valittu kahdesti vuoden musiikkimediaksi. "Koen ylpeyttä ja pientä painetta. Hommat pitää tehdä tittelin vaatimalla tasolla", Katri Norrlin miettii. Kuva: Ronja Koskinen

Sittemmin Norrlin pääsi opiskelemaan radio- ja televisiotuotantoa Metropolia-ammattikorkeakouluun Helsinkiin, josta valmistui vuonna 2017. YleX:lle hän päätyi harjoittelun kautta.

– Pääsin digitiimiin harjoittelijaksi. Silloin työnkuvaani kuului enimmäkseen videosisältöjen tekemistä YleX:n Facebookiin ja vasta kunnolla käyntiin laitetulle YleX Feat -Youtube-kanavalle. Käsikirjoitin sketsejä, editoin videoita ja olin enemmän kameran takana.

YleX:n musiikkitoimittajana Norrlin on työskennellyt vuodesta 2016. Työnkuva on muovautunut omien toiveiden mukaisesti.

– Videon ja radion tekemisessä on tietysti paljon eroja, mutta ne ruokkivat toisiaan. Suurin osa arjesta menee videon tekemiseen: ideointiin, käsikirjoittamiseen, kuvaamiseen ja leikkaamiseen. Viikko huipentuu Uuden musiikin viikkoa tehdessä, jolloin pääsee nollaamaan ja keskittymään uutuuksien kuuntelemiseen.

Edelläkävijyyteen liittyy ihanaa vastuuta

Norrlin päättää kaksituntisen ohjelman sisällöstä itse. Uutuusmusiikki julkaistaan perjantaina, ja Norrlinin tehtävänä on poimia joukosta ohjelman yleisön kannalta kiinnostavimmat ja tärkeimmät kappaleet.

– Minusta on kiinnostavaa miettiä sitä, mihin järjestykseen biisit laitan. Toisinaan tunnelman täytyy säilyä samanlaisena, toisinaan sen täytyy muuttua totaalisesti. Soittolistan järjestykseen vaikuttaa myös artistin sukupuoli, kieli ja kotimaa. Pyrin tasapainoon.

Valintojen tekeminen tuntui aluksi epävarmalta, mutta aika on vahvistanut ajatusta omasta ammattitaidosta.

– Tuntuu ihanalta olla vastuullisessa asemassa. Koen olevani musiikin edelläkävijä, sillä minun pitää pysyä perillä siitä, mitä musiikkimaailmassa tapahtuu ja mitä on tulossa.

Norrlinin juontamassa ohjelmassa fokus on musiikissa, eikä niinkään juontajassa. Persoonasta kuullaan väläyksiä, mutta Norrlin tuo omia ajatuksiaan enemmän esiin Instagram-tilillään.

Norrlin saa kuvapalvelun kautta paljon viestejä kuulijoilta. Hän iloitsee erityisesti viesteistä, joissa kysytään hänen mielipidettään artistista, kappaleesta tai keikasta.

– Olen onnistunut saavuttamaan sellaisen aseman, että mielipiteelläni on väliä jollekin.

Intohimoinen suhde musiikkiin

Kipinä radiotöihin syttyi lapsuuden c-kasettileikeissä.

– Pienenä kuljeskelin ympäri naapurustoa kannettavan kasettisoittimen kanssa ja tein omia ”radio-ohjelmia”.

Musiikki on aina ollut osa Norrlinin elämää. Koulun levyraatiin hän valitsi soitettavan kappaleen huolella, sillä sen piti olla sellainen, josta kaikki luokkalaiset pitäisivät.

– Olen mielelläni vähän ärsyttävä musapätijä. Se kuvastaa intohimoani musiikkia kohtaan.

Norrlin itse vannoo räpin nimeen, mutta pyrkii siihen, etteivät omat mieltymykset näkyisi soittolistoilla.

– Vaikka sydämeni sykkii hip hopille, en voi valikoida kappaleita sen mukaan ja tehdä Katrin lempibiisit -ohjelmaa.

Norrlin on harrastanut tanssia koko ikänsä ja radiotyön ohella hän työskentelee street-tanssinopettajana vantaalaisessa tanssikoulussa. Vaikka kahden työn yhdistäminen tuntuu toisinaan raskaalta, niin pestit tukevat toisiaan.

– Oppilaat usein hehkuttavat, että vitsi sun tunneilla on aina nää uudet biisit.

Anteeksipyytelemätön asenne inspiroi

Vapaa-ajalla Norrlin tekee samoja asioita kuin töissä. Kaikki pyörii musiikin ympärillä. Lisäksi Norrlin piirtää, lukee, kuntoilee, pelaa videopelejä ja katsoo tv-sarjoja.

– Tosi eksoottisia juttuja, Norrlin sanoo naurahtaen.

Joukkoon kyllä mahtuu eksotiikkaakin, sillä Norrlin kuvailee olevansa henkisesti vampyyrintappaja. Miksi?

Buffy, vampyyrintappaja on elämäni tv-sarja, kasvoin sen mukana. Ihailen sarjassa esitettyä erilaista naishahmoa.

Katri Norrlin on harrastanut tanssia läpi elämänsä. "Lukioaikoina lähestulkoon asuin tanssikoululla", Norrlin kertoo. Kuva: Ronja Koskinen

Buffyn lisäksi Norrlin nimeää Rihannan esikuvakseen.

– Rihannalla on upea, anteeksipyytelemätön asenne ja hän käyttää asemaansa hyvien asioiden edistämiseen. Hän on toteemieläimeni.

Hyvät asiat, kuten oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja muiden kunnioittaminen, ovat Norrlinille tärkeitä. Siksi häntä harmittaa, että monilla räppäreillä on sellaisia sanoituksia, mielipiteitä tai jopa tekoja, jotka ovat Norrlinin kannattamia arvoja vastaan.

– Ärsyttää fanittaa sellaisia biisejä tai tyyppejä.

"Haluan tehdä kaikkea"

Uransa hienoimpina hetkinä Norrlin pitää niitä kertoja, jolloin hän on päässyt kuuntelemaan uutta musiikkia artistivieraiden kanssa.

– Nautin siitä, kun pääsen puhumaan sellaisten artistien kanssa, jotka ovat itsekin musanörttejä, kuten Gettomasa ja Ellinoora. On mielenkiintoista kuunnella uutta musiikkia heidän kanssaan. Keskusteluissa voidaan päästä todella syvälle.

Hänen on helppo kertoa esimerkki artistista, jonka haluaisi vielä tavata.

– Räppäri Kendrick Lamar. Hän tekee todella hyvää musaa ja on lisäksi järkevän oloinen. Hänen kanssaan olisi kiinnostava jutella.

Muita haaveita Norrlinin on vaikea nimetä. Hän elää hetkessä, ja ajatus vaikkapa kahden vuoden päähän suunnittelemisesta ahdistaa.

– Olen todella huono miettimään pitkälle. Elämänasenteeni on enemmän "jes haluan tehdä kaikkea". Päässä pyörii koko ajan uusia ideoita.

Lahtelaisuudestaan Katri Norrlin on ylpeä. Lahden maine Suomen räppipääkaupunkina sopii hyvin yhteen Norrlinin oman räppi-intoilun kanssa. Muitakin yhtäläisyyksiä löytyy.

– Työkaverini mielestä minulla ja Cheekillä on samanlainen, itsevarma tapa kantaa itseämme, Norrlin kertoo nauraen.

Katrin valinnat

3 nousevaa artistia

1 Lizzo. Viimeistään BET Awards -esiintyminen sai kaikki kiinnostumaan tästä pluskokoisesta, räväkän positiivisesta ja selflovea mainostavasta artistista, joka esimerkiksi pystyy samalla twerkkaamaan ja soittamaan huilua.

2 Tomimonni. Lahti! Apexsound-kollektiiviin kuuluva Tomimonni on jo ekoista julkaisuistaan asti tuntunut valmiilta paketilta. Hiottuja saundeja ja syvyyttä biiseissä tarjoava Tomimonni edustaa Lahden räp-piirien kiinnostavaa uutta aaltoa.

3 King Princess. Brooklynista tuleva laulaja-lauluntekijä King Princess on tyylikäs ja itsevarma queer-artisti, jolle on aina ollut itsestäänselvää kirjoittaa rakkauslauluja naisista. On tärkeää, että musiikissa kuullaan heteronormatiivista poikkeavia ääniä, ja erityispisteet tälle 2010-luvun raikkaalle sateenkaariartistille.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi