Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Miksi turhasta tavarasta luopuminen on niin vaikeaa? Ammattilainen vinkkaa ottamaan avuksi henkilön, jolla ei ole tunnesidettä tavaroita kohtaan

– Itseään saa onnitella vaikka sukkalaatikon lajittelusta, ammattijärjestäjä Ulla Lundqvist kannustaa.

Monen autotallissa on tavaraa niin paljon, ettei auto enää mahdu sekaan. Kuva: Harri Blomqvist

Koti on täynnä muistoesineitä, rakkaita tavaroita, kausisisustusta... Ehkä vähän liikaakin? Kuulostaako tutulta? Kysyimme alan ammattilaiselta vinkkejä turhista tavaroista ja lasten leluista luopumiseen.

Suomen ammattijärjestäjät ry:n koulututettu ammattijärjestäjä Ulla Lundqvist, mistä voi aloittaa tavaroista luopumisen?

– Ihan mistä tahansa: sukista, peilikaapista, siivouskomerosta – jostakin pienestä kokonaisuudesta, joka ei herätä suuria tunteita ja on nopeasti hoidettu. Jos säilössä on vanhentuvia juttuja, on helpompi perustella itsellekin, miksi ne pitää heittää pois. Siitä jatketaan pala kerrallaan. Ota mukaan joku, jolla ei ole tavaroihin tunnesidettä, vaan ulkopuolinen mielipide kulumista, nuhjuista ja sopivuudesta.

En suosittele määräys-käskytys-linjaa Pyytää voi ja pitääkin, jos jokin häiritsee. Ammattijärjestäjä Ulla Lundqvist

Entä kaunis perintöastiasto, joka jää käyttämättä?

– Ota kuvat, myy eteenpäin ja tee sillä rahalla jotain ihanaa. Kartuta hyviä muistoja.

Miten lapset saisi luopumaan edes osasta leluistaan? Kaikilla ei leikitä.

– Jokainen luopuu tavallaaan. Osalle se on helppoa, osalle vaikeampaa. Yhdessä tehden on helpompaa: lapsi osallistuu itse ratkaisujen keksimiseen eikä ole vain ”nyt heität puolet pois” -käskytyksen uhri. Usein ratkaisut, joita lapset ehdottavat, ovat varsin nerokkaita, liittyivät ne sitten säilytykseen tai luopumiseen.

Kuva: Timo Filpus

Jos kirpparilla näkee jotain ihanaa, pitäisikö se jättää ostamatta, koska sitä ei välttämättä tarvitse, vaan se olisi vain kiva saada?

– Miksi pitäisi? Tee itsesi kanssa esimerkiksi sellainen sopimus, että luovut kahdesta tavarasta, jos yksi tulee lisää. Jo tämä miettiminen antaa hetken harkinta-aikaa, ja samalla saa pysähdyttyä. Ja jos ne kaksi tavaraa poistuvat, niin tavara vähentyy.

Miten pystyisi luopumaan rakkaasta tavarasta, johon liittyy valtavasti muistoja?

– Luopumista voi verrata lihakseen. Sitä voi harjoittaa. Tavaroista, joihin liittyyy rakkaita muistoja, voi valita tärkeimmät ja säilytettävät. Muista voi ottaa kuvat ja kirjoittaa muiston paperille ja sitten säilöä koko tarinan kuvineen muistolaatikkoon. Siten jälkeenjäävillekin aukeaa helpommin, miksi joku näennäisen tarkoitukseton muisto on säästetty. Itse tosin en pidä luopumista itsetarkoituksena, etenkään, jos kohteeseen liittyy todella voimakkaita tunteita.

Mitä pitäisi huomioida, jos haluaa ryhtyä raivaamaan kotia ja karsimaan esimerkiksi kumppanin tavaroita?

– Jokainen karsii omat tavaransa, ja yhdessä on päästävä molempia tyydyttävään tilanteeseen. En suosittele määräys-käskytys-linjaa. Pyytää voi ja pitääkin, jos jokin häiritsee. Joskus puoliso ei välttämättä ole edes tiedostanut ongelmaa. Emme kuitenkaan ole samanlaisia. Se, mikä jollekin näyttäytyy kaaoksena, on toiselle kotoista. Kompromissiin tarvitaan molempia. Ota-anna-periaatteella pääsee pitkälle.

– Harvalla on aikaa käydä koko kotia kerralla läpi. Sitä vain lamaantuu, kun tehtävää on mahdottomasti. Aloita omista tavaroistasi pieninä annoksana. Keskity yhteen asiaan kerrallaan ja lajittele tavarat, roskat, kierrätettävät, myytävät ja muut omiin laatikoihinsa. Käsittele ne sitten erillisinä.

– Pitää muistaa kiittää ja onnitella itseään kaikesta, mitä on saanut aikaan, vaikka se olisi vain sukkalaatikko. Se on kuitenkin askel oikeaan suuntaan.

Kristiina Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi