Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahtelainen ryhmäliikunnanohjaaja muutti takaisin kotiin, koska savolaisuus ei tuntunut omalta – "Lahdessa on tiettyä levottomuutta"

Katariina Pahkala muutti Kuopioon opiskelemaan tanssinopettajaksi ja palasi Lahteen pilates- ja barreopettajana. Paluumuuttaja haluaa uudistaa kotikaupunkinsa ryhmäliikuntatarjontaa.

Pilateksessa ja barressa saa paremman pidon näppyläpohjasukilla. Katariina Pahkala suosii värikkäitä sukkia, jotka tuovat piristystä muuten kokomustaan vaatetukseen. Kuva: Mirja Hussain

Kun vastalakitettu ylioppilas muutti Lahdesta Kuopioon opiskelemaan, ei suunnitelmissa ollut palata yhdeksän vuotta myöhemmin takaisin vanhempien nurkkiin poikaystävän kanssa.

Katariina Pahkala ei kokenut oikein sopeutuneensa savolaiseen mielenmaisemaan, ja veri veti takaisin etelään. Pariskunta jätti Kuopion taakseen, kun Lahdesta löytyi Pahkalalle pilatesohjaajan työ. Muuton lapsuudenkotiin piti olla väliaikainen, mutta asumisjärjestely onkin osoittautunut toistaiseksi toimivaksi.

– Tilanne ei ole kuitenkaan niin paha kuin voisi luulla, nainen naurahtaa.

Kolmikerroksisen omakotitalon kellarissa on erillinen asunto omalla keittiöllä, kylpyhuoneella ja sisäänkäynnillä. Vaikka omaa tilaa on, välillä Pahkalasta silti tuntuu kuin olisi muuttanut takaisin vanhemmille kolmenkympin kynnyksellä. Eikä se oikeastaan edes haittaa.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että pitää olla itsenäinen. Nyt olen luopunut siitä ajatuksesta. Miksi ihmeessä pitäisi olla? On oikeastaan aika kiva, että vanhemmat ovat siinä lähellä.

Pitkän päivän päätteeksi voi toisinaan kiivetä yläkertaan vanhempien laittamaan valmiiseen ruokapöytään, ja kenkä- ja vaatekaappi on äidin kanssa osin yhteinen.

Barre ei ole hutiloitua balettia

Lahtelainen paluumuuttaja opiskeli Kuopiossa tanssinopettajaksi, mutta ei ole tehnyt päivääkään pelkkiä tanssinopettajan töitä. Jo opiskeluaikoina balettitaustaisella tanssijalla syttyi kiinnostus biomekaniikkaan ja kehon optimaaliseen käyttöön. Pilateksessa yhdistyivät molemmat.

Pilatesrenkaat, kuminauhat, käsipainot ja pehmustekorokkeet tekevät lajista monipuolisemman. Kuva: Mirja Hussain

Pahkala on kiertänyt ryhmäliikuntakursseja ja koulutuksia Suomessa ja ulkomailla. Erään pilateskurssin kouluttaja yhdysvaltalainen Anula Maiberg tiivisti pilateksen tavaksi tehdä ihmisistä parempia vanhuksia. Maibergin mukaan laji opettaa sellaista kehonkäyttöä, joka tekee arjesta parempaa, vähentää vammoja ja auttaa liikkumaan terveemmin.

Studion keskellä on valkoinen vaakatanko, ja kännykästä soi La Isla Bonita ja No Place I’ll Rather Be. Miten lattarihitit ja listapoppi liittyvät mielikuvissa seesteiseen pilatekseen?

Pahkala ohjaa samassa tilassa myös barre-tunteja, joiden taustalla soi rytmikäs musiikki. Kappalevalinnoissa tärkeintä on hyvä fiilis ja rytmi, jota on helppo laskea.

Pilateksesta ja baletista vaikutteita saanut laji on lihaskuntoharjoittelua, vaikka osin tanssillisetkin liikkeet tehdään balettitangolla. Barre ei ole balettia, jota tehdään vähän sinne päin, vaan ryhmäliikuntalaji, johon kuuluu laadukas kehonkäyttö niin kuin pilatekseenkin.

– Ei ole välttämättä enää keholle turvallista, jos jäljitellään liikaa balettia, mutta ihmisellä ei ole balettitaustaa ja taitoa tehdä baletinomaisia liikkeitä oikein.

Barren liikkeet tehdään balettitangolla. Studion peiliseinistä voi varmistaa, tekeekö harjoitukset oikein. Kuva: Mirja Hussain

Pahkalan tunneilla huomio on kehoystävällisyydessä ja yksilössä. Pienissä ryhmissä aikaa riittää kaikille. Hänen pilatestunneillaan asiakkaita on kerrallaan kolmesta kahdeksaan, barressa vain neljä.

Alussa uusi työympäristö jännitti

Kaikkiaan Kuopiossa vierähti melkein vuosikymmen, ja viimeisinä vuosina Pahkalalla oli vahva halu muuttaa muualle. Ei välttämättä Lahteen, mutta pois Kuopiosta, vaikkei kaupungissa mitään vikaa ollutkaan. Takaisin kotikaupunkiin Pahkalan houkutteli työpaikka.

Pilates Place Lahden perustaja ja pitkän linjan pilatesopettaja Tarja Inovaara oli lähdössä Lontooseen syventämään osaamistaan ja etsi yritykselleen seuraajaa. Pitkän pohdinnan päätteeksi Pahkala päätti ottaa paikan vastaan. Studion asiakkaat pysyivät pitkälti samoina, vaikka yrittäjä vaihtui.

– Kyllä se pelotti. Miten ohjaajan vaihtumiseen suhtaudutaan? Osa oli käynyt Tarjan tunneilla pitkään, Pahkala miettii.

Pahkalan mukaan pilates sopii niin istumatyöläisille kuin urheilijoillekin, ja ihmisille, joilla on vammoja, haasteita oman kehon käytössä tai selkäongelmia. Koska moni tulee tunneille jonkin vaivan kanssa, pilates on lajina hyvin henkilökohtainen. Pienissä ryhmissä ohjaajasta ja asiakkaista voi tulla läheisiä ja jotta ongelmista voi kertoa, luottamuksen täytyy olla kohdillaan.

Osa pilateksen liikkeistä tehdään lattiatasossa. Barre-tunneilla ollaan puolestaan kokonaan pystyasennossa. Kuva: Mirja Hussain

Kun Inovaara palaa Suomeen, tarkoitus on jatkaa yritystoimintaa yhdessä yhteisissä tiloissa. Nyt Katariina Pahkala kuitenkin seisoo Vuorikadun pilatesstudion keskellä yksin. Ikkunalaudoilla on suolakivilamppuja ja veistoksia venyttelevistä ihmishahmoista.

– Osa on Tarjan, osa minun. Halusin tuoda mukanani myös vähän jotain omaa, jotten elä vain muiden tekemien valintojen keskellä, vaikka ne hyviä valintoja ovatkin.

"Ei minusta pitänyt tulla yrittäjää"

Ylimmän kerroksen ikkunoista avautuu näkymä kaupungin kattojen päälle. Iltaisin laskevan auringon valo värjää mattosalin kylmillä sinisen sävyillä ja laitehuoneen melkein vaaleanpunaisella.

– Silloin näyttää kuin olisi kahdessa päivässä yhtä aikaa. Tai kaupungissa.

Studion tumma puulattia ja valkoiset seinät ovat käyneet nopeasti tutuiksi, vaikka Kuopio jäi taakse vasta neljä kuukautta sitten. Valtaosa Pahkalan ajasta kuluu töissä, sillä tuore yrittäjä ohjaa yli kaksikymmentä tuntia pilates- ja barretunteja joka viikko.

Pilates Place Lahden studiolla voi harrastaa myös laitepilatesta. Kuva: Mirja Hussain

Vanhempien yrittäjäarkea seurannut Pahkala oli aikoinaan päättänyt, ettei ikinä ryhdy samaan. Jatkuva stressi kaikesta, mikä tapahtuu ja jää tapahtumatta, ei kuitenkaan toteutunut.

– Yrittäjyys sopii minulle oikein hyvin. Se tarjoaa miellyttävän tavan toteuttaa jonkinlaista työnarkomaniaa, hän naurahtaa.

Muulle kuin työlle ei aikaa paljon jääkään. Varsinkin oma liikuntaharrastus jää helposti töiden jalkoihin. Salitreeneistä on helppo karsia, eikä tanssitunneille ennätä, koska omat opetustunnit ovat myös iltaisin. Kun aikaa on, Pahkala juoksee Radiomäellä, joka on hänelle jo lapsuudesta tuttu.

Paluu Lahteen oli paluu kotiin

Nuoren ehdottomuus tasoittui Kuopio-vuosien aikana, eikä muutto takaisin kotikaupunkiin tuntunut kolmenkympin korvilla vaikealta. Kuopioon verrattuna Lahti näyttäytyy Pahkalalle dynaamisena, jotenkin hyvällä tavalla levottomana.

– Lahdessa tapahtuu enemmän, täällä on hyvä meininki.

Aivan Vuorikadun pilatesstudion vieressä on kaikki Rautatienkadun pienet putiikit, tapahtumia on paljon ja kasvisruokailijalle on tarjolla muutakin lounasta kuin kana-caesarsalaatti ilman kanaa.

Lahden henkinen ympäristö on Pahkalalle kotoisa. Siihen kuuluu muutosta ja lähtemistä. Maantieteellisesti keskeisellä sijainnilla olevasta kaupungista pääsee helposti ja nopeasti minnepäin tahansa. Kuopiosta kaikkialle oli pitkä matka.

– Joku lähtemisen helppous leimaa Lahtea, ja se sopii minulle.

Kaupungista riippumatta Pahkala on aina asunut rautatieaseman vieressä, siihen hän on tottunut. Ehkä siksi ensimmäisen ja nykyisen kotikaupungin levottomuus ja vauhdikkuus toistuu hänessäkin. Sen vastavoimana toimii tarkkuuden ja rauhallisuuden laji pilates.

– Se on myös osa minua. Sellainen pikkutarkkuus.

Lahden levoton henkinen ympäristö tuntuu pilatesohjaajasta kotoisalta. Paluumuutto vanhaan kotikaupunkiin ja lapsuudenkotiin tuli eteen vähän sattumalta, mutta Katariina Pahkala on tyytyväinen valintaansa. Kuva: Mirja Hussain

Pahkalan suunnitelmat tulevasta eivät vielä ole täysin selviä. Ennen Lahtea hän pohti poikaystävänsä kanssa muuttoa Tampereelle. Kuopiolaisella kumppanilla ei silloin ollut suuria intressejä tulla Lahteen. Nykytilannekin on hänen mielestään väliaikainen ratkaisu. Ainakin kodin osalta.

– Ihan ensimmäiseksi meidän pitäisi varmaankin etsiä täältä oma asunto, Pahkala nauraa.

Tanssiopettajakoulu Kuopiossa, pilates, paluu Lahteen ja muutto lapsuudenkodin kellariin. Hän kokee päätyneensä elämässään moniin hyviin tilanteisiin pikkuisen sattumalta.

– Voi olla, että sattuma heittää taas vielä jotain uutta eteen.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi