Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Iloinen ilme tuo hymykuopat joka viidennen poskille – hymyvoiman päivänä levitetään hyvää mieltä

Hymyily vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Lahdessa vierailevalle perheelle iloa tuovat arkiset asiat ja ympärillä olevat ihmiset.

Maija Kyllönen ilahtuu arkisista asioista, kuten lastensa Nooran, Topin ja Oton puuhailuista. Isoäiti Eira Piiraisen mukaan vieraassa paikassa on helpompi hymyillä kadulla, koska ihmiset eivät ole ennestään tuttuja. Kuva: Katja Luoma

Kesäpäivänä Pikku-Veskun puistossa on iloisia ihmisiä. Hymy on herkässä, eikä syyttä. Onhan tulevana lauantaina kansainvälinen hymyvoiman päivä! Päivää vietetään kesäkuun 15. päivä. Syitä hymyyn etsitään myös syksyn pimentyessä, sillä lokakuun toinen perjantai on maailman hymyn päivä.

Hymyn voima on ihmeellinen, sillä se lisää aivojen mielihyvähormoneja, parantaa mielialaa ja vähentää stressiä. Syitä hymyyn on yhtä monta kuin ihmisiä. Lahdessa vierailevalle perheelle iloa tuovat arkiset asiat ja lapset.

Muiden ilo tuo hymyn huulille

Mäntsäläläisen perheen äitiä Maija Kyllöstä ja kuhmolaista isoäitiä Eira Piiraista hymyilyttää ympäriinsä kirmailevat lapset.

– Nämä pikkuiset tuovat iloa aina kun heitä näkee, Piirainen sanoo.

Äiti on samalla kannalla. Lasten touhujen seuraaminen saa hänet hyvälle mielelle. 8-vuotias Topi Kyllönen ilahtuu hyvin sujuvasta pelistä, ja pikkuvelikin innostuu, kun äiti mainitsee Mörkö-Marko Anttilan.

– Mikäs teitä hymyilyttäisi? Mörkö teki maalin! Maija Kyllönen naurattaa lapsiaan.

Aito hymy on tarttuvaa ja vahvistaa sosiaalisia suhteita.

– Jos näen iloisia ihmisiä, heidän ilonsa tarttuu minuunkin, Eira Piirainen sanoo.

Piirainen levittää hyvää mieltä itsekin.

–Hymyilen usein, kun liikun yksin! Joskus ihmiset hymyilevät takaisinkin, hän myhäilee.

Hymykuopat ovat yleinen mutaatio

Kadulla kulkiessa voi tehdä hymybongausta. Tarkastelun alle voi ottaa vaikka hymykuopat, jotka painautuvat joka viidennen hymyilijän poskille.

Otto, 5, ja Noora, 2, Kyllönen viihtyivät puistossa Lahti-vierailullaan. Kyllösten suvussa ei ole hymykuoppia. Kuva: Katja Luoma

Hymykuopat ovat perinnöllinen poikkeama, jossa isolla poskiluulihaksella on suupielessä kaksi kiinnittymiskohtaa yhden sijaan. Kun poskiluulihas supistuu hymyyn, suu venyy sivuilta leveämmäksi ja suupielet nousevat ylös korvan suuntaan. Samalla ilmestyvät hymykuopat.

Hymyn anatomiaan kuuluu myös naururypyt ja kapeat silmät. Niistä vastuussa ovat silmän kehälihakset, jotka nostavat poskia, siristävät silmiä ja rypistävät silmänurkkia.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi