Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Sauna on näyttelijä Ria Katajalle metsäläisen pyhä paikka, missä pestään vanhat vihat pois

Näyttelijä ja saunaterapeutti vinkkaa tutustumaan uusiin kaupunkeihin julkisten saunojen avulla. "Niissä näkee, millaista jengiä siellä asuu ja voi kuulla juttuja."

Ria Kataja on saunottanut ihmisiä myös Kerkkoon Kannonnokassa. Siellä luonnon keskelle vanhaan navettaan rakennetun kivisaunan läpi virtaa puro. Kuva: Outi Paappanen

Näyttelijä Ria Kataja muistaa yhä elävästi lapsuutensa saunakokemukset. Tädin puusauna maalla, kiukaan tuoksu ja ääni joka syntyi, kun vettä kauhottiin padasta. Ikkunasta näkyi metsämaisema ja pellolle nouseva usva.

Toisaalta Kataja on sitä sukupolvea, jolle taloyhtiön sähkösauna kaupunkilähiössä oli jokaviikkoinen traditio.

– Saunavuoro oli kerran viikossa kuudesta seitsemään ja se käytettiin aina. Olen ollut lapsesta asti kova saunomaan – en niinkään ottamaan kovia löylyjä, mutta rakastan saunomista.

Ria Katajalla on nykyisin Porvoon Kerkkoossa ihana pihasauna, jonne voi tassutella paljain jaloin. Sauna on pellon laidalla, eikä katuvalaistus näy kotipihaan. Saunan terassilta voi ihailla kirkasta tähtitaivasta.

Hänelle täydellinen saunakokemus on sellainen, jossa löylyjen välillä pääsee pulahtamaan luonnonvesiin.

Saunakulttuurin salat

Ria Kataja on paitsi näyttelijä myös saunaterapeutti. Hänelle sauna merkitsee sekä fyysistä että henkistä puhdistautumista. Lisäksi saunassa yhdistyvät viisi elementtiä – vesi, tuli, ilma, maa ja metalli.

– Sauna on rauhoittumisen ja itsensä kohtaamisen paikka. Saunaan mennessä riisutaan vaatteet ja statussymbolit. Jokainen saa olla oma itsensä ja rauhassa omassa kehossaan. Kuumaan huoneeseen astuessa sinussa tapahtuu fyysisiä asioita – saunan lämmössä kehotuntemukset korostuvat. Ei sinne mennä pätemään.

Huonoimpina saunakokemuksina Kataja muistaa tilanteet, joissa ihmiset eivät ole suostuneet antautumaan saunan hiljaisuuteen.

Saunaan mennessä riisutaan vaatteet ja statussymbolit. Näyttelijä Ria Kataja

– Joskus avantosaunassa kaksi henkilöä dominoi tilaa keskustelemalla keskenään negatiiviseen sävyyn työpaikan ongelmista. Heille se oli varmasti terapeuttista, mutta he eivät ottaneet huomioon muita saunojia. Heidän lähtiessään avantoon löylyhuoneeseen laskeutui hetken rauha. Sitten äänet taas voimistuivat ja me muut saunojat loimme toisiimme osaaottavia silmäyksiä.

Yleisesti suomalainen kyllä tuntee saunaetiketin ja ulkomaalainenkin pärjää pitkälle sivistyneellä ja kohteliaalla käytöksellä – ja kyllähän me mielellämme opastamme ummikon saunakulttuurin saloihin.

Luonnonjumalia ja perinnekulttuuria

Vielä nykyäänkin saatetaan sanoa, että sauna on suomalaiselle pyhä paikka. Löylyn lempeässä lämmössä suomalainen on ehkä suomalaisimmillaan.

– Ihminen voi mennä kirkkoon keskustelemaan Jumalan kanssa ja olemaan syntinen tämän katseen alla, pyytämään armoa ja armahdusta. Minulle sauna tarjoaa jossain mielessä samaa. En ehkä mene pyytämään armahdusta, vaan kuuntelemaan, kuka minä olen. Se on sitä pyhyyttä. Kirkossa läsnä ovat yhteisö ja saunaankin voi liittyä yhteisöllisyyttä. Sauna on metsäläisen pyhä paikka.

Saunaterapeuttinakin toimiva näyttelijä Ria Kataja kannustaa tekemään saunomisesta juuri omanlaisensa hetken. Sillä ei ole väliä, onko kyseessä perinteinen savusauna, taloyhtiön sähkösauna vai uimahallin julkinen sauna, kaikissa on yhtäläinen mahdollisuus kuulostella itseään. Kuva: Outi Paappanen

Vanha kansa on nimennyt monenlaisia haltioita ja peikkoja. Luonnonjumalat kuuluvat suomalaiseen perinnekulttuuriin – myös saunaperinteisiin.

– Ennen vanhaan veden kansan tuomia vihoja pestiin saunassa heittämällä kiukaalle vettä. Sillä tavoin piestiin vihoja pois.

Ei kännyköitä saunaan

Katajan äiti syntyi savusaunassa vuonna 1940. Sauna oli entisaikaan puhdas paikka, jossa hoidettiin sairaudet, synnyttiin ja kuoltiin. Saunan lämpöön on menty pakoon tauteja, kun pakkanen ja viima ovat vihmoneet. Sauna on ollut turvapaikka ääriolosuhteilta.

– Ei siitä ole kovin kauan aikaa, kun asuimme vielä metsissä. Etenkin maaseudulla luontosuhde on ollut hyvin läsnä.

– Tänä päivänä maailman tietotulva on vain klikkauksen päässä. Saunaan ei kuitenkaan mennä kännyköiden kanssa, se on paluuta ihmisyyden juurille ja sellaisten elementtien äärelle, jotka ovat meille geeniperimässä tuttuja, Kataja sanoo.

Uimahallien saunat kunniaan

Sauna fuusioituu ja sopeutuu ajan henkeen. Sähkökiukaat mahdollistivat saunomisen kaupunkiasunnoissa, eikä siitä ole kauankaan, kun pieniä huoneistosaunoja rakennettiin vanhoihinkin asuntoihin.

Rakentamisinto on sittemmin laantunut, mutta uusi urbaani julkisten saunojen kulttuuri sen sijaan nostaa päätään. Tästä esimerkkinä käy vaikkapa Helsingissä toimiva Löyly.

– Markkinointikuvasto on edelleen tuttua ja perinteistä – mies ja nainen rantasaunan terassilla valkoisissa kylpytakeissa. Markkinoinnissa korostuvat puhtaus, puhtaus ja puhtaus, Kataja sanoo.

– Suomalaisen saunan brändi on nostettu viime aikoina uudelle tasolle. Esimerkiksi Sauna from Finland ry markkinoi saunakokemuksia, jotka kulttuurivieraiden on helppo tavoittaa.

Pääasiassahan saunominen suomalaiseen tyyliin on melko intiimi kokemus ja se tapahtuu usein omalla mökillä.

Ria Katajalla on vinkki, joka liittyy julkisiin saunoihin. Vaikkei Tampereen tai Helsingin kaltaisista julkisten saunojen kulttuuria olisikaan, monelta paikkakunnalta löytyy kuitenkin uimahalli.

– Uimahallisaunat ja julkiset saunat ovat paras tapa tutustua kaupunkiin. Niissä näkee, millaista jengiä siellä asuu ja voi kuulla juttuja. Saunat ovat edelleen eräänlainen kokoontumispaikka.

Suomalaisen saunan päivää vietetään kesäkuun toisena lauantaina.

Outi Paappanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi