Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ihmiset ja ilmiöt

Lahtelainen Pirkka Haimi odotti kolme vuotta ennen kuin pääsi silittämään pelastettuja kissojaan – tiistaina vietetään Halaa kissaasi -päivää

– Huomaan usein hymyileväni, kun istun nojatuolissa katselemassa kissojen menoa, Haimi sanoo.

Maru-kissalla kesti kauan tutustua omistajiinsa eikä se välitä vieraista ihmisistä. Kuva: Juha Peurala

Lahtelaisella Pirkka Haimilla on yksi tehokas keino houkutella Kaino-niminen kissa kuvaa varten paikalle. Kahden Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksen kautta tulleen kissan omistaja huutelee erikoisemmalla äänellä ”Syömään”, ja hetken päästä Papaksikin kutsuttu Kaino kipittää keittiöön.

– Pappa (Kaino) ja Mamma (Maru) tulivat meille vuonna 2012. Ne olivat molemmat todella arkoja villikissoja, jotka olivat eläneet navetassa ilman ihmiskontaktia. Toista on joskus ilmeisesti pahoinpideltykin. Ensimmäiset viikot kissat pysyttelivät tiiviisti kaappien alla eivätkä tulleet olleenkaan näkyville. Kesti kolme vuotta ennen kuin pystyimme paijaamaan kissoja ensimmäisen kerran, Pirkka Haimi kertoo.

Pirkka Haimi paijailee päivittäin kissojaan. Varsinkin Kaino käy usein pyytämässä omistajaltaan rapsutuksia. Kuva: Juha Peurala

Noin kahdeksantoistavuotiaaksi arvioitu Pappa on kissoista rohkeampi ja leikkisämpi. Se uskaltaa tulla tutustumaan vieraisiin ihmisiin, ja yrittää usein saada Mammaa leikkimään naukumalla persoonallisesti.

– Se kuulostaa mielestämme melkein laulamiselta. Kissoista on paljon seuraa toisillensa ja niiden tekemisiä on kiva seurata kaikessa rauhassa. Huomaan usein hymyileväni, kun istun nojatuolissa katselemassa kissojen menoa. Se ja kissojen rapsuttelu vähentävät selvästi stressiä, Pirkka Haimi kuvailee.

Kissakaksikko elää Launeella sijaitsevassa rintamamiestalossa leppoisaa arkea. Aamupalan jälkeen ne hakevat omistajiltaan vähän rapsutuksia ja menevät sitten pötköttelemään. Sama rutiini toistuu työpäivän jälkeen. Illalla varsinkin Pappa on usein leikkituulella.

Villikissat eivät sovi lapsiperheeseen

Vaikka Mamma ja Pappa eivät ole koskaan raapineet tai muuten satuttaneet omistajiaan, vaatii vaikeista oloista tulleiden kissojen pitäminen sitkeyttä ja rauhallista asennetta.

Tiistaina vietetään Halaa kissaasi -päivää, mutta kaikki kissat eivät ole sylikissoja. Kuva: Juha Peurala

– Tärkeintä on ollut antaa kissoille aikaa. Nämä eivät ole mitään sylikissoja eikä kaikkia kissoja voi muutenkaan aina rapsuttaa. Tällaiset kissat sopivat seuraksi myös vanhemmille ihmisille, pikkulapsiperheisiin en näitä suosittelisi, Pirkka Haimi sanoo.

Haimi ei ollut aikaisemmin kuullut Halaa kissaasi -päivästä, mutta sanoo paijaavansa kissoja päivittäin.

Halaa kissaasi -päivää vietetään 4.6.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi